Sunday 30 September 2012

Παιδική μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα είναι μία μεταδοτική λοίμωξη -νοσηρή κατάσταση λόγω παθογόνων μικροβίων- στις τρεις λεπτές μεμβράνες (μήνιγγες) που καλύπτουν τον εγκέφαλο.

 Το asxetaki ζωγράφισε τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας οφείλω να ομολογήσω ότι δεν τα ήξερα, εσείς;


πονοκέφαλος, ζαλάδα, φωτοφοβία,
αυχενική δυσκαμψία, πυρετός, εμετός, σπυράκια κλπ
Εκδηλώνεται ως φλεγμονή -ερεθισμός ιστού του σώματος από μικροβιακή ή τραυματική αιτία, που προκαλεί ερυθρότητα, πόνο, διόγκωση κ.λπ.- των προστατευτικών μεμβρανών που καλύπτουν εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό.
Πώς δημιουργείται;
* Στα παιδιά κάτω των 6 ετών μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας ενός βακτήριου που ονομάζεται Haemophilus influenzae τύπου b (Hib), ενός ιού ή άλλων μικροοργανισμών. Σπάνια, εξαιτίας ορισμένων ναρκωτικών.
* Μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί μετά από ένα βαθύ τραύμα το κεφάλι.
* Ακόμη, μετά από μια γενική λοίμωξη όπως είναι οι μαγουλάδες (παρωτίτιδα) ή η φυματίωση.
Πρόληψη
Υπάρχει εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα που συνιστάται σε όλα τα παιδιά και προκαλείται από το βακτήριο Haemophilus influenzae τύπου b (Hib).
Ένα νέο εμβόλιο κατά της παιδικής μηνιγγίτιδας δημιούργησαν Χιλιανοί ερευνητές. Πρόκειται για το «4CΜenB», το οποίο είναι αποτέλεσμα της ανάλυσης της γενετικής δομής στελεχών του τύπου Β της μηνιγγίτιδας.
Το νέο εμβόλιο, που χορηγείται σε δύο δόσεις, δοκιμάστηκε σε νέους ηλικίας 11- 17 ετών με θεαματικά αποτελέσματα, καθώς η προστασία που παρείχε στους εμβολιασμένους άγγιξε, σχεδόν, το 100%.
Να υπενθυμίσουμε πως η Χιλή είναι χώρα που πλήττεται σε μεγάλο βαθμό από όλες τις μορφές μηνιγγίτιδας, προκαλώντας τον θάνατο παιδιών ηλικίας, κυρίως, κάτω των πέντε ετών.
Συμπτώματα
Η μηνιγγίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό και πολύ δυνατό πονοκέφαλο και με μια ιδιαίτερα κακή διάθεση. Στο παιδί που έχει προσβληθεί από την ασθένεια, εμφανίζεται αυχενική ακαμψία, ενώ μπορεί να νιώθει ναυτία, να κάνει έμετο, να ενοχλείται από το δυνατό φως και να εμφανίζει σπασμούς. Τα μικρά παιδιά μπορεί να γίνουν ευερέθιστα ή να έχουν  υπνηλία.
Το εξάνθημα, συνήθως, υποδηλώνει μηνιγγίτιδα που προκαλείται από meningococcal βακτήρια.
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται με οσφυϊκή παρακέντηση.
Κίνδυνοι
Εξαιτίας του γεγονότος πως τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να εκφράσουν αυτό ακριβώς που νιώθουν, είναι πιο δύσκολη σε αυτά η διάγνωση, γι' αυτό και οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι. Αυτό σημαίνει πως μια αργοπορημένη διάγνωση μπορεί να αποβεί μοιραία, αφού η μηνιγγίτιδα που οφείλεται σε βακτήριο, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο. Μπορεί, ακόμη, να έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως κώφωση, επιληψία, υδροκεφαλισμό.
Άρα, το πρώτο θέμα είναι να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση, αφού με αυτήν το παιδί ξεκινά αμέσως θεραπεία και θεραπεύεται.
Στην περίπτωση βακτηριακής λοίμωξης, στα παιδιά χορηγηγούνται αντιβιοτικά. Αν δεν οφείλεται σε βακτήριο αλλά ιό, η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της

Γράφτηκε από την 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki