Πολύ συχνά οι διαιτολόγοι και οι επιστήμονες του χώρου υγείας τονίζουν
τα πολλαπλά πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος στην υγεία και στην
ανάπτυξη του βρέφους έναντι των υποκατάστατων αγελαδινού γάλακτος, με τα
οποία τρέφονται βρέφη που δεν θηλάζουν.
Ένα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα που πιθανόν δεν
γνωρίζετε είναι ότι βρέφη που θηλάζουν σπάνια γίνονται δυσανεκτικά στη
λακτόζη παρουσία οξέων γαστρεντερικών λοιμώξεων σε σχέση με βρέφη που
τρέφονται με υποκατάστατα.
Έτσι, λοιπόν τα βρέφη που θηλάζουν φαίνεται
να ανέχονται το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια των λοιμώξεων του
γαστρεντερικού σωλήνα παρά την υψηλότερη περιεκτικότητά του σε λακτόζη
συγκριτικά με τα υποκατάστατα αγελαδινού γάλακτος.
Συγκεκριμένα, το μητρικό γάλα έχει 7% περιεκτικότητα σε λακτόζη έναντι 4,8% των εμπορικών σκευασμάτων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα
σίτισης κατά τη διάρκεια οξέων γαστρεντερικών λοιμώξεων σε βρέφη που
θηλάζουν.
περισσότερα στην πηγή: neadiatrofis
...................................
Ένα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα που πιθανόν δεν γνωρίζετε είναι ότι το
μητρικό γάλα περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις του αμινοξέος ταυρίνη.
Η ταυρίνη είναι απαραίτητη για τη σύζευξη των χολικών οξέων, τα οποία
αποτελούν τα κύρια συστατικά της χολής και είναι απαραίτητα για την
απορρόφηση του λίπους.
Επίσης, η ταυρίνη λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής
και νευρορυθμιστής στον εγκέφαλο και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα,
μεταφέροντας σήματα και διεγέρσεις μεταξύ των νευρώνων.
Η πρόσληψη ταυρίνης μέσω της διατροφής ενός βρέφους είναι απαραίτητη,
καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει επαρκείς ποσότητες
αυτού.
Επομένως, η πρόσληψη αυτού κατά τα πρώτα στάδια της ζωής είναι
απαραίτητη και το μητρικό γάλα είναι εκείνο που εξασφαλίζει επαρκείς
ποσότητες αυτού.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment