Saturday 19 March 2016

Τί φανερώνουν οι ιδιαίτερες ασχολίες ενός παιδιού

Όλα τα παιδιά έχουν κάποια ιδιαίτερα ταλέντα τα οποία καλό είναι οι γονείς να... τα ανακαλύψουν και να τα βοηθήσουν να ξεδιπλωθούν. 

Στο παρελθόν έχουμε ακούσει πολλές φορές για παιδιά που τους αρέσει από μικρή ηλικία να παίζουν στο πιάνο και μεγαλώνοντας να γίνονται εξαιρετικοί μουσικοί ή για παιδιά που έχουν έφεση από μικρή ηλικία στις ξένες γλώσσες και το διάβασμα και μεγαλώνοντας να αξιοποιούν και επαγγελματικά αυτήν τους την αγάπη.
Δεν αρκεί όμως ένα καλό σχολείο για να αναπτυχθούν τα ταλέντα των παιδιών. Μπορείτε κι εσείς ως γονείς να τα βοηθήσετε σημαντικά δουλεύοντας μαζί τους στο σπίτι. Ακόμη κι αν μερικά από όσα κάνει το παιδί σας καθημερινά σας εκνευρίζουν (όπως το τραγούδι ή η ζωγραφική στους τοίχους) μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ενός διαφαινόμενου ταλέντου σε τομείς που σίγουρα μια μέρα θα του φανούν πολύ χρήσιμοι. Δεν έχετε παρά να παρατηρήσετε τη συμπεριφορά του και, αφού ανακαλύψετε την ιδιαίτερη κλίση του, να προσφέρετε στο παιδί σας τα απαραίτητα «όπλα» για να την εξελίξει.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς στο σπίτι
Τα ταλέντα των παιδιών πρέπει να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να μπορέσουν τα να εξασκήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν χρειάζεται να έχετε πάρα πολλά χρήματα ή ακόμα και χρόνο για να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν και να βελτιώσουν την ικανότητά τους να σκέφτονται και να επικοινωνούν. Εδώ λοιπόν είναι μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε στο σπίτι:

Ρυθμίστε υψηλούς ακαδημαϊκούς στόχους για τα παιδιά σας
Πείτε τους ότι η επιτυχία είναι εφικτή, ότι θα επωφεληθούν αργότερα στη ζωή τους από το να κάνουν κάτι που πραγματικά τους αρέσει. Θα βοηθήσετε έτσι να αναπτυχθεί το αίσθημα της υπερηφάνειας για τον εαυτό τους.

Μιλήστε και παίξτε με τα παιδιά σας
Έχετε συχνά συνομιλίες σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα, τι συμβαίνει στη γειτονιά και την περιοχή σας, τι κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Περιγράψτε την καθημερινή σας ρουτίνα και εξηγήστε τι κάνατε και γιατί. Ενθαρρύνετε τα παιδιά και κάντε τους ερωτήσεις στις οποίες μπορούν να απαντήσουν. Συνθέστε μαζί ιστορίες, παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια και συναρμολογήστε πάζλ.

Ζητήστε από τα παιδιά να δίνουν προσοχή στον τρόπο που μιλούν οι άνθρωποι στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο
Αυτό θα τους δημιουργήσει καλά πρότυπα ομιλίας και θα μάθουν να μιλούν σωστά ελληνικά. Θα εμπλουτίσουν επίσης πλουσιότερο λεξιλόγιο και θα αποκτήσουν μια σφαιρική άποψη για τα τεκταινόμενα στον κόσμο.

Δώστε προσοχή σε οτιδήποτε κάνουν όπως η ζωγραφική ή η απομνημόνευση σε αριθμούς
Θα τους βοηθήσετε έτσι να αναπτύξουν σπουδαίες δεξιότητες. Αν ξεκινήσετε μάλιστα από νωρίς εξωσχολικές δραστηριότητες, μπορεί να εντρυφήσετε ακόμα περισσότερο στα ταλέντα των παιδιών σας.

Μπορείτε επίσης να:
Βρείτε έναν μέντορα στην οικογένεια που να μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να αποτελέσει πρότυπο για την ακαδημαϊκή τους επίδοση.

Δημιουργήσετε έναν ήσυχο χώρο μελέτης στο σπίτι που θα τα βοηθήσει στην εργασία τους ή να βρείτε ένα πρόγραμμα μετά το σχολείο που θα εξασφαλίζει η μελέτη να γίνεται χωρίς περισπασμούς.

Ρωτήσετε τον εκάστοτε εκπαιδευτή/δάσκαλο να σας πει τι μπορείτε να κάνετε ώστε να συμβάλλετε στη δημιουργία ενός συστήματος υποστήριξης.

newsbeast.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki