Sunday 2 October 2016

Η Παναγία η Βουρλιώτισσα

Τελέσθηκαν τα θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου της Παναγίας της Βουρλιωτίσσης από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο.
Η Παναγία η επονομαζόμενη Βουρλιώτισσα, τιμάται ως πολιούχος της Νέας Φιλαδέλφειας, μια αμιγώς προσφυγική Μητρόπολη. 
Ο εορτασμός της ιερής και θαυματουργής εικόνας της Θεοτόκου της Οδηγήτριας, η οποία φυλάσσεται ως πολύτιμο θησαύρισμα από το έτος 1927, οπότε και μεταφέρθηκε από τα μαρτυρικά Βουρλά της Μικράς Ασίας πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή του μήνα Οκτωβρίου, όπως έχει αποφασιστεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
Η Παναγία η Βουρλιώτισσα, αποτελεί την Έφορο και Προστάτιδα της Ν. Φιλαδέλφειας.
«Τα Βουρλά είναι μια πόλη της επαρχίας της Σμύρνης στην Τουρκία. Βρίσκονται στο δρόμο προς τη Σμύρνη, 38 χλμ δυτικά από αυτήν και διατηρούν τα χαρακτηριστικά του Αιγαίου. 
Ήταν σημαντικό πολιτιστικό κέντρο, όπως αποδεικνύεται από τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις που υπολογίζονται να είναι από την εποχή των Χιττιτών. 
Ήταν αρχικά η περιοχή της Ιόνιας πόλης Κλαζομενών και πιθανώς το αρχαιότερο τακτικά χρησιμοποιημένο λιμάνι στον κόσμο. 
Τα κομμάτια της τέχνης και του γλυπτού που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών εκτίθενται τώρα στο Λούβρο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και το Αρχαιολογικό μουσείο της Σμύρνης. Είναι ο τόπος γέννησης του Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη.»
----
«Κατά τη διάρκεια των πανηγυρικών τελετών πλήθη πιστών, έσπευσαν να τιμήσουν για ακόμη μια χρονιά την αγαπημένη τους Παναγίας την Βουρλιώτισσα.»Παρακολούθησα στη τηλεόραση το ιερό συλλείτουργο. Άκουσα όλο τον κόσμο να λέει με μια φωνή το «Πάτερ ημών» και δάκρυσα όταν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους έψαλλαν οι πάντες το «Τίς Θεὸς μέγας, ὡς ὁ Θεὸς ἡμῶν, σὺ εἶ ὁ Θεός, ὁ ποιῶν θαυμάσια μόνος.»
Αναρωτήθηκα, ποια η ανάγκη, ποιος ο λόγος της παλλαϊκής συρροής στο ναό τόσου κόσμου;
Μα, σ' αυτές τις μέρες, αυτά τα χρόνια, τα δύσκολα για την πατρίδα μας, ο λαός, οι συμπατριώτες μας κάνουν απλά, αυτό που έκαναν πάντα, σε όλους τους δύσκολους καιρούς, όταν δεν έχουν από πού αλλού να πιαστούν: «πᾶσαν τήν ζωήν ἡμῶν Χριστῷ τῷ Θεῷ παραθώμεθα». Όλη μου τη ζωή την εναποθέτω στα χέρια του Χριστού, του Θεού μου. 
Αυτό κάνει ο λαός μας, αυτό. Που σ' όλη του τη ζωή πορεύεται στο πλάι της Μεσίτριας, της Οδηγήτριας, της Παναγιάς του.
Αυτός ο λαός της Νέας Φιλαδέλφειας που ποτέ δεν θα ξεχάσει ότι ήταν πρόσφυγες και πάντα είχαν την ανοιχτή αγκαλιά της Παναγίας για να καταφύγουν.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki