Saturday 5 November 2016

Λιγότερο αλάτι στο φαγητό των παιδιών
Too Many Kids Still Eating Too Much Salt

Το πολύ αλάτι είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης και με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. 
Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, τα παιδιά στις ΗΠΑ καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού από τη συνιστώμενη.
"Η μείωση του αλατιού θεωρείται μία πολύ καλή στρατηγική για τη μείωση της συχνότητας των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτή η μελέτη, είναι μια από τις προσπάθειες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ να παρακολουθηθεί η πρόσληψη αλατιού από τους Αμερικανούς”, σημείωσε η αναλύτρια Zerleen S. Quader.
"Γνωρίζουμε ήδη ότι σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή ή το φύλο, καταναλώνουν περισσότερο αλάτι από εκείνο που συστήνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής". 
Οι διατροφικές προτιμήσεις της παιδικής ηλικίας ακολουθούν τα άτομα και στην ενήλικη ζωή τους και τους θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων στη συνέχεια.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 2.142 παιδιών ηλικίας 6 έως 18 ετών και διαπίστωσαν ότι η μέση κατανάλωση αλατιού σε αυτές τις ηλικίες ήταν 3,256 mg/ημέρα, χωρίς καν να υπολογίζεται το επιτραπέζιο αλάτι, όταν η σχετική σύσταση είναι μεταξύ 1,9 και 2,3 mg. 
Η κατανάλωση του αλατιού προερχόταν από διάφορες πηγές- το 39% προερχόταν από το δείπνο, το 31% από το γεύμα, το 16% από σνακ και το 14% από το πρωινό γεύμα. Το 58% του αλατιού που προσλάμβαναν τα παιδιά ήταν από προϊόντα του σούπερ μάρκετ, το 16% από είδη fast food και το 10% από προϊόντα του σχολικού κυλικείου. 
Μόλις δέκα τροφές που τρώνε τα παιδιά, συνηγορούν για το 50% της ημερήσιας πρόσληψης σε αλάτι: πίτσα, μεξικάνικα πιάτα, σάντουιτς και μπέργκερ, ψωμί, αλλαντικά, σούπες, σνακ, τυρί, γάλα και πουλερικά.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι ένα στα 9 παιδιά ηλικίας 8-17 ετών έχουν υπέρταση ήδη από αυτήν την ηλικία.
Οι ερευνητές παρέθεσαν μια σειρά από συμβουλές με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού από τα παιδιά:
Φροντίστε η διατροφή του παιδιού σας να είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, χωρίς προσθήκη αλατιού ή σαλτσών.
Διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες στα τρόφιμα που φαίνεται να προτιμά το παιδί. Οι τροφές που έχουν λιγότερα από 140 mg/μερίδα θεωρούνται φτωχά σε αλάτι.
Ζητήστε διατροφικές πληροφορίες στα εστιατόρια και στο σούπερ μάρκετ αναζητήστε τρόφιμα φτωχά σε αλάτι.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki