Tuesday 17 January 2017

Το μυστικό για ήρεμα, χαρούμενα παιδιά

Ανάμεσα στις πολλές υποχρεώσεις μας, οι γονείς συχνά πιστεύουμε ότι οφείλουμε να εξασφαλίσουμε για τα παιδιά μας όσο περισσότερα μπορούμε. Περισσότερες δεξιότητες, περισσότερες εμπειρίες, περισσότερες γνώσεις και πληροφορίες. 
Όμως νεότερες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά είναι πιο χαρούμενα και αναπτύσσονται καλύτερα ως προσωπικότητες όταν έχουν το χρόνο και το χώρο να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο χωρίς να καταπιέζονται από όλα αυτά που σπεύδουμε να τους εξασφαλίσουμε.

Όταν έχουν πολλές επιλογές, πολλά πράγματα, πολλές δραστηριότητες και η καθημερινότητά τους κυλάει σε μεγάλες ταχύτητες, τότε χάνουν κάτι που είναι πολύ σημαντικό: 
το χρόνο και την ηρεμία να παίξουν και να ρίξουν τους τόνους. Έτσι, το κλειδί για να γίνουν τα παιδιά πιο διαλλακτικά και πιο ευχαριστημένα είναι να κάνουμε την ζωή τους πιο εύκολη, περιορίζοντας το φόρτο από πληροφορίες και ενέργειες που έχουν να διαχειριστούν κάθε μέρα στο ελάχιστο δυνατό, αφήνοντας τον απαραίτητο χώρο για ανάπτυξη, δημιουργία και χαλάρωση.
«Πολλά από τα προβλήματα συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σήμερα σχετίζονται με το γεγονός ότι έχουν υπερβολικά πράγματα στην κατοχή τους κι όταν ζουν σε πολύ γρήγορους ρυθμούς», 
λέει ο συγγραφέας του βιβλίου Simplicity Parenting: Using the Extraordinary Power of Less to Raise Calmer, Happier and More Secure Kids, John Payne. Το αποτέλεσμα είναι παιδιά γεμάτα στρες που τρέχουν να προλάβουν όλα όσα έχουν να κάνουν μέσα στη μέρα.

Πώς να εξασφαλίσετε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον
Ξεκινήστε από το χώρο του σπιτιού, συμβουλεύει ο ειδικός. Απλά μειώνοντας τον αριθμό των παιχνιδιών και των άλλων αντικειμένων που υπάρχουν στο δωμάτιο του παιδιού αυξάνεται την ικανότητα να εστιάζει την προσοχή του και να παίζει πολύ πιο δημιουργικά. «Αντίθετα, τα υπερβολικά πολλά πράγματα οδηγούν σε περιορισμό του χρόνου και του βάθους στο οποίο τα παιδιά αντιλαμβάνονται να επεξεργάζονται τον κόσμο», καταλήγει ο Payne.

Διαβάστε κι εδώ γιατί τα παιδιά χρειάζονται 
λιγότερα παιχνίδια από όσα έχουν…
– Λιγότερα παιχνίδια = περισσότερη φαντασία
Καθώς θα κάνετε εκκαθάριση στα παιχνίδια τους, έχετε στο νου ότι αυτά που θα μείνουν πρέπει να είναι όσα προσφέρουν ευχαρίστηση και διασκεδάζουν τα παιδιά για αρκετή ώρα αλλά και εδώ και αρκετό καιρό. 

Θα διαπιστώσετε ότι τα αγαπημένα παιχνίδια του είναι συνήθως τα πιο «κλασικά», αυτά που είναι πιο απλά στην κατασκευή, χωρίς περιττούς ήχους και εξαρτήματα, όπως τα λούτρινα ζώα, οι κούκλες, οι κύβοι, τα τρένα, τα αυτοκίνητα και τα υλικά για ζωγραφική ή χειροτεχνίες.
Μειώστε επίσης τον αριθμό των βιβλίων που έχετε στο κομοδίνο και τα ράφια του. Αφήστε 2-3 και τοποθετήστε τα υπόλοιπα σε μια βιβλιοθήκη από όπου θα παίρνετε καινούρια κάθε τόσο για να ανανεώνετε την εμπειρία του διαβάσματος με το παιδί σας. 
Προσθέστε μερικά απλά υλικά (όπως μαξιλάρια και υφάσματα) που το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει για να φτιάξει με τη φαντασία του πύργους ή κουκλόσπιτα. Τέλος, εξασφαλίστε ότι το παιδί θα έχει τον απαραίτητο χρόνο για να μπορεί με αυτά να φτιάξει το δικό του διασκεδαστικό κόσμο.
– Βάλτε την χαλάρωση στο πρόγραμμα
Αφού κάνετε εκκαθάριση στο χώρο του παιδιού είναι η ώρα για να κάνετε το ίδιο και στο ρυθμό με τον οποίο τα γεγονότα της ημέρας διαδέχονται το ένα το άλλο. 
Η ρουτίνα είναι απαραίτητη -τα παιδιά έχουν ανάγκη να γνωρίζουν τι έχουν να κάνουν μετά για να είναι ήρεμα και να νιώθουν ασφαλή. Όμως, από την άλλη, είναι σημαντικό να είναι απλή και να μην απαιτεί από αυτά να βρίσκονται συνέχεια από τη μία δραστηριότητα στην άλλη. 
Ο ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση, παιχνίδι και εξερεύνηση είναι απαραίτητος. Όπως απαραίτητος είναι και ο χρόνος χωρίς περισπασμούς από οθόνες! 
Περιορίστε τις εξωσχολικές δραστηριότητες σε μία-δύο (βεβαιωθείτε ότι είναι αυτές που το παιδί απολαμβάνει πραγματικά), εξασφαλίστε τον χρόνο που είναι απαραίτητος για να εξασκείται σ’ αυτές και αφήστε τον υπόλοιπο χρόνο να κυλά χωρίς πρόγραμμα.Θα είναι ευεργετικό όχι μόνο για το παιδί αλλά και για εσάς! Όμως, μη νομίζετε ότι θα είναι εύκολο! 
Η προσπάθεια να απλοποιήσετε την καθημερινότητα της οικογένειας είναι διαρκής και απαιτεί να αλλάξετε κάποιες συνήθειές σας. Αλλά αξίζει τον κόσμο, γιατί μόνο όταν αφαιρέσετε από τη ζωή τους τα «περιττά» θα μπορέσουν τα παιδιά να ανακαλύψουν τι ακριβώς αγαπούν και τι θέλουν για το παρόν και το μέλλον του.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki