Saturday 22 July 2023

Η θάλασσα ΔΕΝ είναι παιδική χαρά!/Συμβουλές από μια ναυαγοσώστρια

Με τις θερμοκρασίες στο κόκκινο σε όλη την Ελλάδα, οι περισσότεροι, αυτό το Σαββατοκύριακο, θα αναζητήσουν ανάσες δροσιάς σε κάποια παραλία.

Για να αποφευχθούν ωστόσο, δυσάρεστες εκπλήξεις, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι λουόμενοι μικροί και μεγάλοι.

«Τα παιδιά να κολυμπάνε πάντα κάτω από την εποπτεία των γονιών τους, γιατί η θάλασσα δεν είναι παιδική χαρά. Δεν πρέπει να τη φοβόμαστε γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε επικίνδυνη θάλασσα, αλλά πρέπει να τη σεβόμαστε. Αν ξεφύγει ένα παιδί από την προσοχή του γονέα είναι πολύ εύκολο να γίνει κάποιο ατύχημα.

Ο ενήλικας λοιπόν δεν πρέπει να παίρνει ποτέ τα μάτια του από το παιδί του. 
Δεν μπορούν να μιλούν στο κινητό, να ξαπλώνουν, ή να πηγαίνουν για καφέ και να αφήνουν τα παιδιά στη θάλασσα χωρίς έλεγχο», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ναυαγοσώστρια και διευθύντρια της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής, Βάνια Βήχου.

Αλλά και οι ηλικιωμένοι, λέει «πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί οι περισσότεροι έχουν κάποια πάθηση και ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή. Καλό θα είναι να αποφεύγουν τις ώρες που έχει πολλή ζέστη και να προτιμούν τις πολύ πρωινές ή απογευματινές ώρες».


Πολλά από τα προβλήματα που προκύπτουν έχουν σχέση με την κατανάλωση φαγητού πριν από το κολύμπι.

«Δεν πρέπει να πηγαίνουμε στη θάλασσα για να κολυμπήσουμε, ούτε τελείως νηστικοί, ούτε φαγωμένοι πολύ. Είναι καλό να φάμε ένα τοστ, ένα φρουτάκι ή ένα χυμό αν πεινάσουμε, μισή ώρα πριν κολυμπήσουμε. Αλλά δεν μπορούμε να φάμε μεγάλη ποσότητα φαγητού γιατί για να το χωνέψουμε χρειάζονται τρεις ώρες.

Και οι γονείς επίσης δεν μπορούν να ταΐζουν τα παιδιά και μετά να τα ρίχνουν στο νερό. Κανονικά δεν πρέπει τα παιδιά ούτε να προσεγγίζουν το νερό μετά από φαγητό », προειδοποιεί η κ. Βήχου και προσθέτει ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι απαγορευτική στην παραλία, καθώς ο λουόμενος που έχει πιει δεν μπορεί να αντιδράσει φυσιολογικά σε ο,τιδήποτε μπορεί να του συμβεί.
Το ίδιο ισχύει και για αυτούς που οδηγούν σκάφη, οι οποίοι πρέπει να κινούνται αυστηρά μέσα στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος για να μην θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των λουόμενων.

«Είναι καλό να κολυμπάμε πάντα μέσα από τις σημαδούρες. Τα σκάφη κινούνται έξω από αυτές. Σύμφωνα με το νόμο βέβαια τα σκάφη πρέπει ναι είναι 500 μέτρα μακριά από τον τελευταίο λουόμενο, ακόμα και αν ο λουόμενος κολυμπάει έξω από τη σημαδούρα. Στη θάλασσα έχει απόλυτη προτεραιότητα ο κολυμβητής», εξηγεί η κ. Βήχου.

Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί και πρέπει κανείς να ειδοποιεί την αρμόδια λιμενική αρχή.

Πολύ συγκεκριμένος είναι ο νόμος και για τα συμπαθή τετράποδα που συνοδεύουν κάποιους από τους λουόμενους.

«Σε σχέση με τα κατοικίδια πρέπει να πούμε ότι αν και είναι πιο καθαρά από τους ανθρώπους γιατί κάνουν εμβόλια, υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου δεν επιτρέπει να μπαίνουν στη θάλασσα. Τα ζώα πρέπει να είναι δεμένα και κοντά στον ιδιοκτήτη τους. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τις απομονωμένες παραλίες, όπου δεν υπάρχει κόσμος. Εκεί μπορεί να κολυμπήσει κανείς με το σκυλάκι του» τονίζει η διευθύντρια της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής.

Στις παραλίες όπου υπάρχουν ναυαγοσώστες , η ασφάλεια είναι ασφαλώς μεγαλύτερη με την προϋπόθεση όμως ότι οι λουόμενοι υπακούουν τις οδηγίες τους.
«Στις παραλίες που υπάρχει ναυαγοσώστης, πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις σημαίες του ναυαγοσώστη. Όταν υπάρχει πράσινη σημαία μπορεί κάποιος να κολυμπήσει ελεύθερα, όταν υπάρχει κίτρινη σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο προβληματάκι, μπορεί δηλαδή να έχει σηκώσει λίγο καιρό, όταν ο ναυαγοσώστης σηκώσει κόκκινη σημαία κανονικά δεν πρέπει να μπούμε στο νερό», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τέλος, προσεκτικοί πρέπει να είναι και οι λουόμενοι που παίζουν ρακέτες, γιατί όπως λέει η κ. Βήχου, προκαλούν συχνά ατυχήματα.
«Όσοι παίζουν ρακέτες και ιδιαίτερα αυτοί που παίζουν δυνατά, πρέπει να γνωρίζουν ότι στις περισσότερες διαμορφωμένες παραλίες υπάρχουν ειδικοί χώροι για ρακέτες. Τους παρακαλούμε να διευκολύνουν το έργο των ναυαγοσωστών και να μην παίζουν ρακέτες ιδιαίτερα κοντά σε παιδάκια γιατί συμβαίνουν συχνά ατυχήματα

iefhmerida.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki