Thursday 2 November 2017

Βέροια: Εγκαινιάστηκε Κέντρο Θεραπείας Τραύματος
για Κακοποιημένα Παιδιά

Το «Κέντρο Θεραπείας Τραύματος "Ιωάννης Κούσιος, μία νέα δομή της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, Σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με πεδίο δράσης την προστασία και τη φροντίδα παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη και σε κίνδυνο, εγκαινιάστηκε σήμερα (1 Νοεμβρίου 2017) στη Βέροια από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου.

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί ειδικεύεται στην ανίχνευση και στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και η ομάδα της έρχεται καθημερινά σε επαφή με το πρόβλημα, φιλοξενώντας και περιθάλποντας παιδιά που έχουν υποστεί βία και παρακολουθεί τις υποθέσεις μέχρι την πλήρη εξιχνίασή τους και την παραπομπή των ενόχων στη δικαιοσύνη.

Στο πρότυπο Κέντρο Θεραπείας Τραύματος παιδιά που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης θα καταθέτουν τη μαρτυρία τους, η οποία θα βιντεοσκοπείται, ώστε να αποφεύγεται η οδυνηρή διαδικασία της επανάληψης της κατάθεσης σε διαφορετικά πρόσωπα διάφορων υπηρεσιών και ταυτόχρονα θα παρέχεται βοήθεια από ειδικούς.

Ειδικοί επιστήμονες της Πρωτοβουλίας για το Παιδί εκπαιδεύθηκαν στο National Children’s Advocacy Center, στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα, το οποίο εκπαιδεύει επαγγελματίες στην αντιμετώπιση της κακοποίησης παιδιών και εφαρμόζει ένα σύστημα προσέγγισης των περιστατικών που προωθεί τη συνεργασία, μεταξύ των εισαγγελέων, της αστυνομίας, των κοινωνικών λειτουργών και των ψυχολόγων για την πρόληψη της δευτερογενούς κακοποίησης των θυμάτων από τις υπηρεσίες. 
Μεταξύ άλλων, εκπαιδεύθηκαν στον τρόπο, με τον οποίο θα πρέπει να παίρνουν τη συνέντευξη – μαρτυρία από τα παιδιά, αλλά και στην αποτελεσματικότερη και ορθότερη βοήθεια που πρέπει να παρασχεθεί στο παιδί.

«Το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος» έχει δύο πολύ σημαντικές αποστολές: 
πρώτον να διεκπεραιώνει μία διαδικασία, διάγνωσης – τεκμηρίωσης της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με χρήση εξειδικευμένων εργαλείων δουλειάς, τα οποία διδαχθήκαμε στο πρώτο ανάλογο Κέντρο, το οποίο δημιουργήθηκε στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα, στις ΗΠΑ και να παραδίδει το υλικό στη δικαιοσύνη απαλλάσσοντας το παιδί από τη ψυχοφθόρα διαδικασία των συνεχών ανακρίσεων και ανάλογων διαδικασιών. 
Δεύτερον, να επιλαμβάνεται των περαιτέρω, δηλαδή της θεραπείας του προκληθέντος από τη σεξουαλική κακοποίηση τραύματος”, διευκρίνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο FM 104,9 ο πρόεδρος του οργανισμού “Πρωτοβουλία για το Παιδί”, Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος.
Η θεραπεία τραύματος θα γίνεται από μία επιστημονική ομάδα, παιδοψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς και εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές.
«Το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος» θα στελεχώσει προσωπικό επτά ατόμων, τρία από τα οποία ήδη εργάζονται στον οργανισμό. 
Θα ξεκινήσει να λειτουργεί από αύριο για τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, αλλά θα είναι ανοιχτό και στη διάθεση των αρχών για όλη την περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ανέφερε ο κ. Σιδηρόπουλος σημειώνοντας ότι εκτός Αθήνας δεν λειτουργεί άλλο τέτοιο κέντρο στη χώρα.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki