Wednesday 18 July 2018

Self-Help: Προγράμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Αν χρειάζεσαι βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσεις την εξάρτησή σου από τη χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ ή ακόμα και από το τζόγο, ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε. Τα προγράμματά μας μπορούν να προσφέρουν στήριξη σε εσένα και στα μέλη της οικογένειας ή στους φίλους σου. Τα προγράμματά μας είναι «ανοικτά» (εξωτερικής παρακολούθησης) και «στεγνά», καθώς δε χορηγούμε οποιεσδήποτε ουσίες ως υποκατάστατα. Οι υπηρεσίες μας απευθύνονται σε ενήλικες, προσφέρονται δωρεάν και η ανταπόκρισή μας είναι άμεση, καθώς δεν υπάρχουν λίστες αναμονής.
Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας ακόμα κι αν έχεις αφήσει πίσω σου τη χρήση ουσιών και χρειάζεσαι στήριξη σε ζητήματα κοινωνικής ένταξης, όπως η εκπαίδευση και η εργασία ή αναζητάς ένα ασφαλή κοινωνικό χώρο στον οποίο πραγματοποιούνται δημιουργικές δράσεις.



Αυτοβοήθεια / Αλληλοβοήθεια

Κεντρικός στόχος του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι η υποστήριξη και η πλαισίωση των πρωτοβουλιών των άμεσα ενδιαφερομένων πολιτών στο ζήτημα της εξάρτησης και σε διάφορα ζητήματα υγείας, έχοντας ως βασικό άξονα της φιλοσοφίας παρέμβασης του, την ακηδεμόνευτη και αυτόνομη δράση των ομάδων.
Με τον όρο αυτοβοήθεια/αλληλοβοήθεια εννοούμε την ενεργοποίηση των πολιτών ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, μέσα σε ένα πλαίσιο συλλογικότητας και αλληλεγγύης.
Βασικό χαρακτηριστικό της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας είναι η αυτενέργεια και η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης και κατά συνέπεια η αναίρεση της παθητικότητας που τείνει να χαρακτηρίζει σήμερα τη στάση των πολιτών σε ζητήματα υγείας.
Μια ομάδα αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας δημιουργείται από άτομα που έχουν βιώσει το ίδιο πρόβλημα ή την ίδια κατάσταση στη ζωή τους, είτε άμεσα, είτε μέσα από την οικογένεια ή τους φίλους τους. Το να μοιράζονται τις εμπειρίες, τους βοηθάει να δώσουν ο ένας στον άλλο μια αμοιβαία υποστήριξη μοναδικής ποιότητας και να αντλήσουν πρακτικές πληροφορίες και τρόπους αντιμετώπισης σε σχέση με το πρόβλημά τους. Οι ομάδες είναι αυτοδιαχειριζόμενες και λειτουργούν από και για τα μέλη.

selfhelp.gr

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki