Friday 13 July 2018

Bullying: Το μυστικό είναι να είμαστε κοντά στα παιδιά μας

Το γεγονός της αυτοκτονίας του 15χρονου μαθητή Λυκείου πριν από λίγες μέρες στην Αργυρούπολη ταρακούνησε για τα καλά την κοινωνία μας.
Δυστυχώς η αφύπνισή μας συμβαίνει τις περισσότερες φορές, όταν δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε τα γεγονότα. 
Το θέμα από εδώ και πέρα είναι πώς θα αποτρέψουμε άλλες τέτοιες τραγικές καταλήξεις, πώς γενικότερα θα περιορίσουμε τα περιστατικά εκφοβισμού και βίας στα σχολεία μας.

Το να αντιληφθούμε ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα bullying δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. 
Επιπλέον, το παιδί που δέχεται το bullying στις περισσότερες των περιπτώσεων δε βρίσκει το θάρρος να μιλήσει σε κάποιον για το μαρτύριο που ζει. Είτε γιατί φοβάται, είτε γιατί πιστεύει ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα ή ότι δεν θα τον καταλάβουν και θα αδιαφορήσουν.

Είναι λάθος να περιμένουμε από το παιδί-θύμα να μιλήσει. 
Πρέπει εμείς να το κάνουμε να μιλήσει. 
Πώς θα επιτευχθεί αυτό; 
Κτίζοντας εκ των προτέρων μια σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας μαζί του. 
Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τις παρέες του και με ποιους ίσως δεν έχει τόσο καλές σχέσεις. Να μη το φοβίζουν μαλώνοντάς το και τιμωρώντας το αλλά να συζητάνε μαζί του και να ακούνε τη δική του αλήθεια. 
Θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στο παιδί και στη σχολική του ζωή. Να έχουν συχνή επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς.

Οι εκπαιδευτικοί είναι σε επαφή με τους μαθητές σχεδόν τις μισες ώρες της ημέρας, έτσι είναι απαραίτητη η αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ γονιού- εκπαιδευτικού. 

Εδώ να πούμε πως χρειάζεται από το κράτος μια οργανωμένη πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης του bullying, με ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ένταξη ειδικών προγραμμάτων στα σχολεία, στελέχωσή τους με ειδικούς ψυχικής υγείας κ.α. 
Χρειαζόμαστε σχολεία γεμάτα από χαμόγελα. 
Γεμάτα από παιδιά ευτυχισμένα και ασφαλή. Ίσως αυτή είναι η ευκαιρία να γίνει μία καλή αρχή
Τάνια Χριστοδουλίδου 
Η κυρία Χριστοδουλίδου Τάνια είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 
Σήμερα υπηρετεί σε δημοτικό σχολείο της Αττικής. Είναι βραβευμένη δύο φορές για τις δράσεις της πάνω στον σχολικό εκφοβισμό και την μετάδοση του μηνύματος καταπολέμησής του. Είναι μέλος της ομάδας CSI Institute που μέσω ομιλιών, ενημερώνει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για το bullying και το cyber bullying ειδικότερα.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki