Saturday 1 September 2018

Ελπινίκη

Η Ελπινίκη ήταν θυγατέρα του Μιλτιάδη και ετεροθαλής αδελφή του Κίμωνα. Σύμφωνα με άλλους ήταν ετεροθαλής αδελφή του Κίμωνα και γι´αυτό την πήρε για σύζυγο, αφού σύμφωνα με το Αττικό δίκαιο ο γάμος μεταξύ αδελφών επιτρεπόταν μόνο στην περίπτωση που δεν ήταν «ομομήτριοι». Αργότερα παντρεύτηκε τον Αθηναίο διπλωμάτη Καλλία Β´, ο οποίος την είχε ερωτευτεί παράφορα, και γι´αυτό την εξαγόρασε δίνοντας στον Κίμωνα το πρόστιμο στο οποίο είχε καταδικαστεί ο Μιλτιάδης.

Η χειραφετημένη Ελπινίκη και η σχέση της για τον Περικλή 
Για την Ελπινίκη έχουμε, επίσης, αρκετές αναφορές στις αρχαίες φιλολογικές πηγές, που εστιάζουν κυρίως στον δυναμικό χαρακτήρα της. Οι αναφορές αυτές δείχνουν ότι δεν ήταν η τυπική Αθηναία αριστοκράτισσα που ήταν υποταγμένη στον άνδρα της και φρόντιζε μόνο για το νοικοκυριό της, αλλά μια γυναίκα με ανεξάρτητο πνεύμα, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για εκείνη την εποχή. Σε αυτό η Ελπινίκη έμοιαζε πολύ με την διάσημη και σχεδόν σύγχρονή της -είχαν διαφορά μια γενιά- Ασπασία. Όμως, οι δύο γυναίκες δεν θα πρέπει να είχαν ιδιαίτερα καλές σχέσεις μεταξύ τους, αφού η Ελπινίκη μισούσε τον Περικλή, τον μεγάλο πολιτικό αντίπαλο του Κίμωνα. Μάλιστα, είχε την τόλμη να βρίζει και να μαλώνει δημόσια με τον Περικλή –απίστευτο για γυναίκα της εποχής- όταν αυτός ήταν λαοφιλής και παντοδύναμος....

Το όνομά της σημαίνει η «ελπίδα της νίκης».

Αγία Ελπινίκη 
Ό Αμμούν ή Αμμων ήταν Διάκονος στην Αδριανούπολη της Θράκης και διδάσκαλος 40 άσκητριών παρθένων. Αυτόν λοιπόν, ο ηγεμόνας της Αδριανούπολης Βάβδος (περί το 305 μ.Χ.), επειδή δεν δεχόταν να θυσιάσει στα είδωλα, παρέπεμψε μαζί με τις 40 μαθήτριες του στον Λικίνιο τον άρχοντα της Θράκης. Ο Αμμούν καλώντας μία-μία ασκήτρια με τα ονόματά τους  είπε: «Αγωνισθήτε υπέρ του Χριστού δια του μαρτυρίου».
Ο Λικίνιος, αφού τις βασάνισε σκληρά, τις μεν πρώτες δέκα έκαψε ζωντανές, τις δε επόμενες οκτώ αποκεφάλισε, τις επόμενες δέκα σκότωσε με ξίφος, αφού τις χτύπησε στο στόμα και την καρδιά και τις υπόλοιπες δώδεκα θανάτωσε με μαχαίρια και πυρακτωμένα σίδερα στο στόμα. Τον δε Αμμούν θανάτωσε, αφού του έβαλε πυρακτωμένη καλύπτρα στο κεφάλι (άλλοι αναφέρουν ότι, κατόπιν τον αποκεφάλισε).

Τα ονόματα των 40 Αγίων Παρθένων είναι:

ΑδαμαντίνηΚαλλιρόηΧαρίκλειαΠηνελόπηΚλειώ
ΘάλειαΜαριάνθηΕυτέρπηΤερψιχόρηΟυράνια
ΚλεονίκηΣαπφώΕρατώΠολύμνιαΔωδώνη
ΑθηνάΤρωάδαΚλεοπάτραΚοραλίαΚάλλιστη
ΘεονόηΘεανώΑσπασίαΠολυνίκηΔιώνη
ΘεοφάνηΕρασμίαΕρμηνείαΑφροδίτηΜαργαρίτα
ΑντιγόνηΠανδώραΧάιδωΛάμπρωΜόσχω
ΑρηβοϊαΘεονύμφηΑκριβήΜελπομένηΕλπινίκη
 
Εορτάζουν την 1η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους

Τῶν ἁγίων Γυναικῶν
Ἀμνάδες λογικαί, τῷ ἀμνῷ καὶ ποιμένι, προσήχθητε πιστῶς, διὰ τοῦ μαρτυρίου, τὸν δρόμον τελέσασαι, καὶ τὴν πίστιν τηρήσασαι· ὅθεν σήμερον, περιχαρῶς εὐφημοῦμεν, Ἀξιάγαστοι, τὴν ἱερὰν ὑμῶν μνήμην, Χριστὸν μεγαλύνοντες.

Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki