Friday 28 September 2018

Νυχτερινός βήχας στα παιδιά

Γιατί το παιδί σας έχει βήχα μόνο το βράδυ;
Νυχτερινός βήχας στα παιδιά; Πότε να ανησυχήσετε και πότε όχι!
Γιατί το παιδί σας έχει βήχα μόνο το βράδυ;
Αιτίες ενός νυχτερινού βήχα μπορεί να ποικίλλουν. Για παράδειγμα μπορεί να πρόκειται για μια μικρή λοίμωξη όπως ένα κρύωμα ή για ένα ποιο σοβαρό πρόβλημα όπως το άσθμα.
Ένας νυχτερινός βήχας που διαρκεί περισσότερο από 4 εβδομάδες θεωρείται χρόνιος και θα πρέπει να αξιολογείται από γιατρό.

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα νυχτερινό βήχα;

Μεταρινικό καταρροϊκό σύνδρομο

Η οπισθορινική καταρροή (μεταρινικό καταρροϊκό σύνδρομο) εμφανίζεται όταν η μύτη παράγει υπερβολικές ποσότητες βλέννας. Η βλέννα μπορεί να βγει από τη μύτη κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά όταν το παιδί ξαπλώνει τη νύχτα, η βλέννα συγκεντρώνεται στο πίσω μέρος του λαιμού, προκαλώντας βήχα. Το μεταρινικό καταρροϊκό σύνδρομοείναι μια κοινή αιτία νυχτερινού βήχα στα παιδιά.
Αίτια οπισθορινικής καταρροής:
  • αναπνοή κρύου ή ξηρού αέρα
  • κρυολόγημα
  • γρίπη
  • αλλεργίες
  • μη αλλεργική ρινίτιδα
  • ερεθισμένες ρινικές δίοδοι
paidikos nixterinos vixas 1

Νυχτερινό άσθμα

Το νυκτερινό άσθμα είναι άλλη μία συχνή αιτία νυχτερινού βήχα στα παιδιά. Ο βήχας εμφανίζεται τη νύχτα κυρίως λόγω των αλλαγών στους αεραγωγούς που συμβαίνουν με τον ύπνο. Ένας ασθματικός βήχας τείνει να είναι ένας ξηρός βήχας και συχνά συνοδεύεται από συριγμό. Τον Ιανουάριο του 2009 στο «McGill Journal of Medicine» σε ένα άρθρο αναφερόταν ότι το νυκτερινό άσθμα μπορεί να προκληθεί από αλλεργιογόνα ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν το οξύ από το στομάχι ανεβαίνει προς τον οισοφάγο. Το οξύ από το στομάχι ερεθίζει το λαιμό και μπορεί να προκαλέσει ξηρό βήχα. Μερικά παιδιά και ενήλικες με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εμφανίζουν συμπτώματα κατά κύριο λόγο τη νύχτα, επειδή ό,τι βρίσκεται στο στομάχι μπορεί να ανέβει ευκολότερα στον οισοφάγο, όταν ένα παιδί είναι ξαπλωμένο.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα

Αν εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, πέρα από το βήχα του παιδιού σας, συμπεριλαμβανομένου πυρετού, ήχου ή συριγμού που σχετίζεται με την αναπνοή, βήχας με αίμα, θωρακικό άλγος κ.α, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο του παιδιού σας.
Οποιοσδήποτε βήχας επιμένει για περισσότερες από μία ώρες σε ένα βρέφος μικρότερο των 4 μηνών ή για περισσότερες από 3 εβδομάδες σε ένα μεγαλύτερο παιδί θα πρέπει να αξιολογηθεί από το γιατρό του παιδιού σας.
Ζητήστε ιατρική φροντίδα αμέσως εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει, δεν μπορεί να σας μιλήσει λόγω δύσπνοιας ή έχει μπλε ή σκούρο χρώμα στα χείλη, το πρόσωπο ή τη γλώσσα του.

πηγή: livestrong.com
mothersblog.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki