Friday 4 November 2022

Πάρε πίσω το μυαλό σου / Get Your Brain BacK

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΤΣΙ ΕΧΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!

    Αυτό το βίντεο, παρόλο που τελικά είναι διαφήμιση για το ψηφιακό χαρτί, εντούτοις προβάλλει με το καλύτερο τρόπο το πόσο δέσμιοι της τεχνολογίας είμαστε! 

Το δημοσιεύουμε με υπότιτλους και μαζί κάποιες επιπλέον σκέψεις που είναι ευκαιρία να διαβάσουν οι μικρότεροι αναγνώστες της σελίδας ή να κοινοποιήσουν στα παιδιά τους και στους φίλους τους οι μεγαλύτεροι. 
Ας εστιάσουμε λοιπόν στην ουσία!
    Ο εθισμός στο Internet, στα social media, στα video games και γενικότερα σε πολλά θαύματα της τεχνολογίας, όπως επίσης και η εξάρτηση από όλα αυτά, έχει αποδειχθεί με έρευνες που έχουν γίνει και δεν είναι μία και δύο μόνο! 
    Όπως όμως στα τσιγάρα που οι περισσότεροι αγνοούν τις ταμπελίτσες με τους κινδύνους που έχουν επάνω, έτσι και σε αυτό το τομέα η πλειοψηφία προσπερνά τα σχετικά άρθρα που εμφανίζονται στο Face book και αλλού, διότι αυτό που ενδιαφέρει είναι τα "Like", τα "Check in", τα "Tag", το "Messenger" και οι "Photo shop" φωτογραφίες. 
Αν δεν καταλάβατε λέξη ρωτήστε το παιδί σας, έναν οποιοδήποτε νεαρό ή τη γειτόνισσά σας που ξημεροβραδιάζεται στα κοινωνικά δίκτυα! 
    Παρατηρήστε στα καφέ παρέες ολόκληρες με τα κινητά στο χέρι να ασχολούνται με το πως θα κοινοποιήσουν τη παρουσία τους εκεί, τους φίλους σας που κάνουν Like σε δημοσιεύσεις χωρίς να τις διαβάζουν, το ότι οι περισσότεροι μιλάνε με μηνύματα και κοινοποιούν αμάσητη ό,τι ανακρίβεια περνάει από μπροστά τους, δημιουργώντας πολλές φορές έναν ανούσιο διαδικτυακό πανικό. 

    Παρατηρήστε τον εαυτό σας, πως κάνετε όταν φεύγετε και ξεχνάτε το κινητό σας στο σπίτι. Για να μην αναφέρω πόσα ατυχήματα έγιναν και γίνονται λόγω της απόσπασης προσοχής εξαιτίας των κινητών, το διαδικτυακό bulling, τα ψυχολογικά και πολλές φορές οργανικά προβλήματα που προκαλεί η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας και ένα σωρό άλλα!

Παραθέτω παρακάτω ένα περιστατικό στα οποίο ήμουν μάρτυς και το οποίο είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί. Μία οικογένεια με δύο μικρά παιδάκια έχουν καθίσει με τους φίλους τους για φαγητό σε ταβέρνα. 

    Το μικρό κοριτσάκι, που πρόσφατα στάθηκε στα πόδια του, αρχίζει να γκρινιάζει δημιουργώντας "φασαρία". Η λύση που δίνει ο πατέρας είναι άμεση και καταλυτική. Απευθύνεται στη μητέρα και με χαρακτηριστική άνεση της λέει: «Δώσε της το κινητό να παίξει». 
Το παιδάκι επί μία ώρα τουλάχιστο ήταν με το κινητό μπροστά στη φατσούλα του, να τρώει την ακτινοβολία, να βλέπει διάφορα στο you tube και φυσικά να μαθαίνει από αυτή την ηλικία ότι... έτσι περνάει η ώρα! 
Οι μεγάλοι ήσυχοι πλέον συζητούσαν για ταξίδια και αυτοκίνητα. Θύμωσα, λυπήθηκα, αλλά το χειρότερο από όλα απελπίστηκα!

    Δεν φταίει η τεχνολογία για όλα αυτά. Αν ήταν έτσι, πρέπει να καταδικάσουμε τον εφευρέτη του λαμπτήρα, της μπαταρίας, του τηλεφώνου και αν πάμε πολύ πίσω, ακόμη και αυτόν που δάμασε τη φωτιά και εφηύρε τον τροχό. 

Η ανώριμη, επιπόλαιη και συχνά εγκληματική χρήση της φταίει, δηλαδή όλοι εμείς που δεν έχουμε μέτρο, που δεν καταλαβαίνουμε ότι έχουμε παγιδευτεί σε μια εικονική πραγματικότητα και χάνουμε έτσι την ουσία και πολλές αξίες της ζωής! Δείτε προσεκτικά το βίντεο! Τα μηνύματα πολλά και όποιος συμφωνεί ας το κοινοποιήσει!
Οφείλω να συγχαρώ το δημιουργικό τμήμα της "Remarkable" για το εξαιρετικό βίντεο που έφτιαξαν! Απέδωσαν με το καλύτερο τρόπο τη κατάσταση! 
Μπήκα στο πειρασμό να αφαιρέσω το τελευταίο εκείνο διαφημιστικό κομμάτι, όμως τελικά το άφησα διότι έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσοι θα το χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία για να αναιρέσουν τα υπόλοιπα μηνύματα! 
Πόσοι άραγε βλέπουν το «τυρί», πόσοι τη «φάκα» και πόσοι δε βλέπουν τίποτε γιατί έχουν φάει το τυρί και είναι «μέσα»; 
Όταν κάποιοι δεν θέλουν να δουν ή να παραδεχθούν θα βρουν πάτημα. Ας τους το δώσουμε λοιπόν από πριν!

Εκτός Ύλης
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki