Tuesday 5 March 2019

Αλβανοί μετανάστες ζητούν να χτίσουν
αφιλοκερδώς τη Γέφυρα Κερίτη

Μια προσφορά που συγκινεί και θα έπρεπε να προβληματίζει, όσους βιάζονται να χύσουν ρατσιστικό δηλητήριο εναντίον ανθρώπων που έχουν περάσει τη ζωή τους διωγμένοι, έγινε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στη Κρήτη.
Εκεί, η τοπική Κοινότητα Αλβανών Μεταναστών του νομού Χανίων απέστειλε γραπτή επιστολή – πρόταση στον Δήμο Πλατανιά αλλά και στην Περιφέρεια Κρήτης με την οποία ανακοινώνει πως προτίθεται να συνδράμει αφιλοκερδώς για την αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη που κατέρρευσε κατά την πρόσφατη κακοκαιρία.

Αναφέρουν δε πως προτίθενται να σταθούν στο πλάι του τοπικού πληθυσμού 
«επειδή ζούμε εδώ, είμαστε η γενιά που μεγαλώνει εδώ και πρέπει να στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο, ενωμένοι, απέναντι στις δυσκολίες».
Συγκεκριμένα, η γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό Χανίων κατέρρευσε στις 25 Φεβρουαρίου, λόγω του μεγάλου όγκου των υδάτων που κατέκλυσαν το ποτάμι, ενώ από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Άλλωστε, είχαν διαπιστωθεί προβλήματα στη στατικότητα της γέφυρας καθώς είχε ταλαιπωρηθεί αρκετά και από την προηγούμενη κακοκαιρία που είχε πλήξει τα Χανιά.
Η πετρόκτιστη τρίτοξη γέφυρα χτίστηκε το 1908 και είχε χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο (στη ρίζα της εκτελέστηκαν αγωνιστές από τους ναζί).
Ενδεικτικά αναφέρεται πως είναι η ίδια κοινότητα μεταναστών –υπάρχουν δύο κοινότητες Αλβανών στα Χανιά– που μαζί με το τοπικό αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό κι εργατικό κίνημα διεκδίκησε και κατάφερε να συνεχιστούν τα μαθήματα αλβανικής γλώσσας στο σχολείο της Χρυσοπηγής όταν επιχείρησαν να τα σταματήσουν διάφοροι νεοναζί της περιοχής.

Είναι η ίδια κοινότητα που στήριξε το αντιφασιστικό συλλαλητήριο για τον Παύλο Φύσσα τον Σεπτέμβρη του 2018 στα Χανιά, είναι η ίδια κοινότητα που και άλλες φορές έχει αφιλοκερδώς προσφερθεί να κάνει πράγματα εκεί που υπάρχουν προβλήματα.
altsantiri.gr 

Θα έπρεπε ήδη να είχαν αποδεχτεί την πρόταση ως υπέρμαχοι της αριστείας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, απαντά με τη σειρά του, ο Ειρηναίος Μαράκης, αρθρογράφος στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης.
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki