Sunday 26 May 2019

Τι μπορείς να πεις στο μικρό παιδί για τις εκλογές

Κι όμως μπορείς να μιλήσεις σε ένα μικρό παιδί για την εκλογική διαδικασία και κυρίως να του εξηγήσεις πόσο σημαντικό είναι να έχει γνώμη για διάφορα θέματα και να την διατυπώνει σε κάθε ευκαιρία με την ψήφο του 
Κι όμως υπάρχει τρόπος να μιλήσετε σε ένα μικρό παιδί για τις εκλογές, με την αφορμή της τετραπλής αναμέτρησης για την αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια και την Ευρωβουλή την Κυριακή 26/5, και κυρίως να του εξηγήσετε πόσο σημαντικό είναι να έχει γνώμη για διάφορα θέματα και να την διατυπώνει σε κάθε ευκαιρία με την ψήφο του.
 
Για αρχή δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι οι εκλογές δεν αποτελούν απλά ένα διάλειμμα από τις μαθητικές του υποχρεώσεις, παρόλο, που η σχολική χρονιά ολοκληρώνεται και ήδη αρχίσατε να σχεδιάζετε τις καλοκαιρινές διακοπές.
 
Πρόκειται για κάτι πολύ πιο σπουδαίο, αφού η ψήφος αποτελεί την απόλυτη έκφραση της Δημοκρατίας και μετράει για πολλά περισσότερα, που επηρεάζουν τις ζωές σας.
 
Η Δημοκρατία αρχίζει από το σπίτι, περνάει από τη γειτονιά, τον Δήμο, την περιφέρεια, την χώρα και καταλήγει στην Ευρώπη. Είναι κάτι σαν τον ήλιο και το νερό για τα φυτά.
 
Με την ψήφο, που είναι η απόλυτη ελευθερία έκφρασης, διαμορφώνεις αποφάσεις που αφορούν απλούς, αλλά και σημαντικότερους τομείς της καθημερινότητας: Aπό το αν θα είναι καθαρή, χωρίς σκουπίδια, χόρτα και ξεχαρβαλωμένες κούνιες η παιδική χαρά, που παίζετε, μέχρι όσα θα συμβούν στην εκπαίδευση και τις ευκαιρίες για γνώση κι εργασία, όταν ο μικρός σου θα έχει πια ενηλικιωθεί  κ.ά.
 
Έχει σημασία να έχεις γνώμη για όσα συμβαίνουν και να την διατυπώνεις με την ψήφο σου  σε κάθε λογής ανάλογες διαδικασίες για τα μικρά και μεγαλύτερα ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή σου και να μην μένεις αμέτοχος στις εξελίξεις. Δεν μπορείς να παίρνεις γεύση ζωής μόνο από την τηλεόραση και τα δελτία ειδήσεων και να είσαι κλεισμένος στον μικρό κόσμο του σπιτιού σου.
 
Το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Την απόφαση της πλειοψηφίας, οφείλουν να τη σεβαστούν όλοι, κι εκείνοι, που ψήφισαν διαφορετικά, αφού μόνο έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία.
 
Μπορείτε να του μιλήσετε και για το πώς άρχισε η Δημοκρατία, πως λαμβάνονταν οι αποφάσεις στην αρχαία Ελλάδα και πως φτάσαμε από τη δια βοής  κι ανάτασης του χειρός ψηφοφορία, στην σημερινή με τα ψηφοδέλτια, περιδιαβαίνοντας ή επισκεπτόμενοι σε πρώτη ευκαιρία την Αρχαία Αγορά.
Έτσι ή αλλιώς μπορείτε να πάρετε το παιδί μαζί σας στο εκλογικό τμήμα για να πάρει μυρωδιά από την εκλογική διαδικασία. Καλή ψήφο.

tanea.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki