Friday 14 June 2019

Χανιά: Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων - Παιδιά κακοποιούνται σε ένα στα τέσσερα σπίτια σε Χανιά και Ρέθυμνο

Η σιωπηλή μορφή βίας με τις καταστροφικές συνέπειες

Ημερίδα για την κακοποίηση παιδιών και εφήβων διοργανώνεται το Σάββατο στα Χανιά, η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων με στόχο την ενημέρωση και την κινητοποίηση των πολιτών αλλά και την δικτύωση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, σε ένα ζήτημα που αφορά μία στις τέσσερις οικογένειες.

Συνέντευξη τύπου για το θέμα παραχώρησαν οι διοργανωτές, απευθύνοντας κάλεσμα για συμμετοχή.

Στοιχεία σοκ
Αποκαλυπτικά στοιχεία για την έκταση του φαινομένου, παρουσίασε ο Παιδοψυχίατρος Γιώργος Βαγιωνής: “Οι στατιστικές μιλούν για ένα στα τέσσερα παιδιά. Είναι περίπου οι ίδιες στατιστικές που ισχύουν για τις κακοποιημένες γυναίκες και αυτό δεν είναι τυχαίο γιατί συχνά η κακοποίηση της μητέρας συνυπάρχει με την κακοποίηση του παιδιού.

Όσον αφορά τις μορφές κακοποίησης, η πιο συχνή είναι η συναισθηματική κακοποίηση και λιγότερο η σεξουαλική και η σωματική, οι οποίες αν και αναδεικνύονται περισσότερο από τα ΜΜΕ, είναι πολύ πιο σπάνιες. Το 80% των περιπτώσεων προέρχονται μέσα από την οικογένεια. Είναι πολύ σπάνιο ένας ξένος να κακοποιήσει ένα παιδί. Κατά κύριο λόγο μιλάμε για ψυχική κακοποίηση, η οποία είναι δύσκολο να αποδειχθεί ενώ υπάρχει νομικό κενό. Πολλές φορές χρησιμοποιείται σε συγκρουσιακά διαζύγια για παρθούν οι επιμέλειες των παιδιών” τόνισε.

Όπως εξήγησε, δεν πρόκειται για κάτι περιστασιακό αλλά για μια συστηματική κατάσταση, η οποί παραμένει και αναπαράγεται στην κοινωνία, καθώς περνά από γενιά σε γενιά. Ωστόσο, όπως τόνισε, υπάρχει ένα πρόβλημα στην καταγραφή της κακοποίησης: “Μαζί με τους νομικούς τους εκπαιδευτικούς και τους παιδίατρους, προσπαθούμε να σπάσει ο κύκλος της σιωπής. Τα παιδιά πρέπει να νιώσουν ότι μπορούν και πρέπει να μιλήσουν για την κακοποίηση που υφίστανται”.

Τρίπτυχο εκδηλώσεων
“Ο Δικηγορικός Σύλλογος αποτελεί μόνιμο αρωγό της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων. Στα πλαίσια αυτής της διαρκούς και μόνιμης συνεργασίας, συνδιοργανώνεται μία ημερίδα με θέμα κακοποίηση παιδιών και εφήβων. Με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση όχι μόνο των φορέων αλλά και των πολιτών” τόνισε η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Αγάπη Μικρού.

Μάλιστα, όπως είπε “η ημερίδα εντάσσεται σε ένα τρίπτυχο εκδηλώσεων: Θα ακολουθήσει δεύτερη ημερίδα με ειδικότερο θέμα και μια θεατρική παράσταση, για την οποία εργάζεται ήδη η θεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων”

Δικτύωση φορέων
“Η Εταιρεία δραστηριοποιείται στα Χανιά από το 1995 και τα τελευταία χρόνια έχει προσπαθήσει με τις δράσεις της να ικανοποιήσει τον βασικό σκοπό της που είναι η συμβολή στην πρόληψη της παραβατικότητας των νέων, έναν ρόλο που είναι πολλές φορές άχαρος αλλά ιδιαίτερα σημαντικός στην κοινωνία μας” τόνισε, Γιώργος Γώγουλος, εκπαιδευτικός και μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και προσέθεσε: “Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ενεργό δίκτυο φορέων ώστε να υποστηριχθεί καλύτερα ο ρόλος της εταιρείας”

Το πρόγραμμα
Η ημερίδα πλαισιώνεται από δύο κεντρικές ομιλίες και πέντε ειδικά θέματα, ενώ τον συντονισμό θα έχει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Παρασκευή Ορφανουδάκη και παθολόγος Στέφανος Ντουκάκης.

zarpanews.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki