Sunday 14 July 2019

«Μόνο οι δυνατοί ξέρουν να ζητάνε συγγνώμη»

Ένα συγκινητικό γράμμα μιας γιαγιάς στην εγγονή της
Μια γιαγιά έγραψε αυτό το γράμμα στην νεογέννητη εγγονή της.

— Αγαπημένη μου, θα μπορούσα να γράψω αυτό το γράμμα στη μαμά σου, πριν 25 χρόνια… Αλλά τότε ήμουν μόλις 25 ετών, και με απασχολούσαν άλλα προβλήματα: τι να ταΐσω την οικογένεια, πως να πάω την κόρη μου στον παιδικό σταθμό και να μη χάσω μάθημα στο πανεπιστήμιο. Ο παππούς σου δούλευε στη βραδινή βάρδια και δε μπορούσε να με βοηθήσει, όταν η μαμά σου έκλαιγε τα βράδια από παιδικές αρρώστιες. Τώρα είμαι 50 ετών, και μάζεψα αρκετή εμπειρία, που θέλω να την μοιραστώ μαζί σου. Δεν σου εγγυώμαι ότι ξέρω τα πάντα για τη ζωή, αλλά στη τελική είμαι η γιαγιά σου και θέλω να είσαι ευτυχισμένη. Οι συμβουλές μου θα σου χρειαστούν!


Μη φοβηθείς να πέσεις
Κάνε βόλτες με ποδήλατα, σε κούνιες, σε πατίνια και μη φοβηθείς να πέσεις. Θα πονέσεις, αλλά χάρη σε αυτό θα μάθεις να είσαι γρήγορη και να σηκώνεσαι, όταν θα θέλεις να κλάψεις.

Μη φοβηθείς να λες την άποψή σου
Δεν είσαι υποχρεωμένη να σιωπάς, αν κάτι δε σου αρέσει ή όταν δεν συμφωνείς. Μη κρύβεις τη γνώμη σου, ούτε για χάρη της φιλίας ούτε της αγάπης. Αν δε σε ακούνε ή απαιτούν να είσαι πιστή, τότε τέτοια αγάπη ή φιλία δεν αξίζει.

Μη ντραπείς να ζητήσεις συγγνώμη
Μόνο οι δυνατοί ξέρουν να ζητάνε συγγνώμη και να παραδέχονται το λάθος τους, και θέλω να μεγαλώσεις ακριβώς έτσι. Είναι δύσκολο να πεις «Συγχώρεσέ με, έκανα λάθος. Πως μπορώ να διορθώσω την κατάσταση;»Αλλά πρέπει να μάθεις, και μετά κανείς δε θα μπορεί να σε νικήσει.

Μη φοβηθείς να πάρεις κακό βαθμό
Η βάση δεν είναι και άσχημος βαθμός. Θα σου υποδείξει τα αδύνατα σημεία σου. Θα γνωρίζεις έτσι τι πρέπει να δουλέψεις. Ο χαμηλός βαθμός δε σημαίνει, ότι είσαι ανόητη. Είναι απλά ένα κίνητρο για δράση.

Μη φοβηθείς να μην είσαι δημοφιλής
Όσο οι άλλοι θα κάνουν πάρτυ και θα φωτογραφίζονται παρέα, εσύ μπορείς να μάθεις να ρίχνεις τέλεια με τόξο, να καβαλάς ένα άλογο, να μάθεις μια τέχνη. Όσο οι άλλοι στα 18 τους ακόμα θα αναζητούν πόσο δημοφιλείς είναι, εσύ θα είσαι σε θέση να ταξιδέψεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι πιθανότητες είναι άπειρες.

Μη φοβηθείς να είσαι παράξενη
Η γιαγιά σου δε φοβάται!

Μη φοβηθείς να ερωτευτείς!
Η αγάπη θα σου γυρίσει πίσω. Να χαίρεσαι που επιτέλους μεγάλωσες.

Μη φοβηθείς το πρώτο φιλί
Πίστεψε τη γιαγιά σου, ότι είναι εκπληκτικό! Μη φοβηθείς, όλες οι γυναίκες φιλάνε φανταστικά, μιας και είναι στο αίμα μας.
Μη φοβηθείς να παντρευτείς ή το αντίθετο να μη παντρευτείς
Όταν θα μεγαλώσεις, δεν θα αφορά κανέναν αν θα φοράς βέρα ή όχι. Αλλά αν αποφασίσεις, ότι ο γάμος και η οικογένεια είναι αυτό που θέλεις, προσπάθησε να γνωρίσεις τον άνθρωπό σου, και όλα θα γίνουν. Ακόμα και τα πεταμένα άπλετα ρούχα δε θα σε πειράζουν. Αλλά θα έχεις κάποιον να σου κάνει μασάζ τα βράδια ή κάποιον να βγάλετε παρέα τον σκύλο βόλτα.

Μη φοβηθείς να γεννήσεις
Δε θα σου πω ψέμματα, πονάει. Αλλά είναι το πιο όμορφο πράγμα, που μπορεί να συμβεί στη ζωή μιας γυναίκας.

Μη φοβηθείς το διαζύγιο
Στη ζωή συμβαίνουν διάφορα. Κυρίως μην απελπίζεσαι και μην κλείνεσαι στον εαυτό σου. Το διαζύγιο δεν είναι το τέλος του κόσμου. Είναι η αρχή από κάτι νέο, και πιθανόν κάτι περισσότερο ενδιαφέρον.

Μη φοβηθείς τη μοναξιά
Μερικές φορές η μοναξιά είναι απαραίτητη. Είναι και ευχάριστη. Αλλά δεν είναι για πολύ. Ξέρω την οικογένειά μας.

Μη φοβηθείς να κλάψεις
Τα δάκρυα είναι η επιλογή του δυνατού. Είμαι δυνατή και κάνω αυτό που θέλω. Θέλω γελάω, θέλω κλαίω, θέλω πετάω όλα τα πράγματά μου στο σπίτι.

Μη φοβηθείς να δοκιμάζεις νέα πράγματα
Μη σκέφτεσαι την ηλικία ή τι θα πουν οι άλλοι. Πάρε από τη ζωή τα καλύτερα, και δεν έχει σημασία πόσο ανόητη είναι η επιθυμία σου.

Μη φοβηθείς να γεράσεις
Με τον καιρό θα εκτιμήσεις την ζωή και θα αγαπήσεις τους κοντινούς σου. Και μπορεί και εσύ να γράψεις ένα γράμμα στα εγγόνια σου.

Μη φοβηθείς να χάσεις τους αγαπημένους σου
Αμφέβαλλα αν αξίζει να στο γράψω αυτό. Οι απώλειες είναι αναπόφευκτες. Αλλά η αγάπη δεν χάνεται…

Σε αγαπάω, η γιαγιά σου.

fanpage.gr
enallaktikidrasi.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki