Monday 1 July 2019

Τέλος στην επαναθυματοποίηση - Εκτός δικαστικής αίθουσας τα κακοποιημένα παιδιά

Κύπρος: Ομόφωνα ψηφίστηκαν σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα δύο νομοσχέδια που αφορούσαν τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
Κατά τον προηγούμενο μήνα, η Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» Αναστασία Παπαδοπούλου, στην ανασκόπηση του έργου του Συμβουλίου, είχε τονίσει την αναγκαιότητα της ψήφισης των συγκεκριμένων νομοσχεδίων, μετά και τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, και έτσι εγένετο.

«Μετά την πυρκαγιά στο Δικαστήριο Λευκωσίας, που είχε σημειωθεί πριν από ένα χρόνο, είχε καταστραφεί το σύστημα αυτό που μας βοηθούσε στις ακροαματικές διαδικασίες. Το παιδί μέχρι σήμερα βρισκόταν σε ένα κρύο περιβάλλον και αυτό που το χώριζε από τον θύτη, ήταν ένα παραβάν. Προσφέρθηκε η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και έχει στηθεί ήδη με την βοήθεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, δόθηκαν τηλεοράσεις και από το Σπίτι του Παιδιού, το παιδί που έχει πέσει θύμα κακοποίησης θα εμπλέκεται στη διαδικασία χωρίς να έχει καμία επαφή, ούτε με αίθουσες, ούτε με τον θύτη», σχολίασε η κ. Παπαδοπούλου στο Sigmalive.

Σημείωσε, μάλιστα, πως 
«τα παιδιά θύματα, αντί να πηγαίνουν στα δικαστήρια, θα παραμένουν στο Σπίτι του Παιδιού, όπου θα έχουν την απαραίτητη στήριξη και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι δεν θα βρεθούν μπροστά στον θύτη τους».
Τέλος, η κ. Παπαδοπούλου τόνισε πως «το να βρεθεί ένα παιδί αντιμέτωπο και απέναντι από τον άνθρωπο ο οποίος το κακοποίησε είναι ουσιαστικά επαναθυματοποίηση. Το αναγκάζει να ζει ξανά την κακοποίηση που έζησε πριν από καιρό. Αυτά είναι από τα σημαντικά που προνοεί η Σύμβαση Lanzarote, ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει επαναθυματοποίηση, κάτι για το οποίο υπήρχε μεγάλος κίνδυνος και υπήρξε ακόμη μεγαλύτερος μετά την πυρκαγιά.

Ευτυχώς, αν και καθυστερημένα, έχει περάσει αυτή η τροποποίηση και σε λίγο καιρό θα έχουμε την τεχνική υποστήριξη, ώστε να συνδεθούν και οι άλλες επαρχίες με το Σπίτι του Παιδιού».

sigmalive.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki