Tuesday 5 November 2019

Κάθε μέρα πεθαίνουν πάνω από 15.000 παιδιά κάτω των 5 ετών

Οι αιτίες θανάτου διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία
 
Φρίκη προκαλεί μια μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με την οποία περισσότερα από 15.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε ημέρα σε όλο τον κόσμο.


Από το 2000 ως το 2017, 123 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 0 έως 5 ετών πέθαναν σε 99 χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 90% των θανάτων παιδιών αυτής της ηλιακής ομάδας παγκοσμίως.
 
Αν σε αυτά προστεθούν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το 2018 καθώς και αυτές για τις χώρες που δεν συμμετείχαν στην έρευνα (όπως η Κίνα, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Μαλαισία), το σύνολο των παιδιών κάτω των 5 ετών που πέθαναν αυτή την περίοδο ξεπερνά τα 130 εκατομμύρια, αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας.
 
Ποιες όμως είναι οι βασικές αιτίες θανάτου;  
  • Για τα παιδιά κάτω του ενός έτους, συνήθως ο θάνατός τους οφείλεται σε επιπλοκές του πρόωρου τοκετού.
  • Από την ηλικία των δύο ως τα τεσσάρων ετών τα περισσότερα παιδιά πεθαίνουν λόγω της ελονοσίας, διαρροϊκών ασθενειών ή πνευμονολογικών μολύνσεων, όπως η πνευμονία.
  • Ο κίνδυνος θανάτου για τα παιδιά κάτω των 5 ετών είναι δεκαπλάσιος σε κάποιες χώρες. Για παράδειγμα, το 2017 μόνο τέσσερα παιδιά στα 1.000 κάτω των 5 ετών πέθαιναν στην περιοχή Σάντα Κλάρα της Κούβας. Όμως το ποσοστό ανήλθε στα 195 στα 1.000 για την περιοχή Γκάρκι της Νιγηρίας.
star.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki