Monday 6 January 2020

Iρλανδικό σχολείο αντικαθιστά για έναν μήνα τη μελέτη στο σπίτι με Πράξεις Καλοσύνης - Irish school replaces homework with acts of kindness

«Ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας να σκεφτούν το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων, της καλοσύνης και της προσφοράς» είπε ο διευθυντής του.

Και αν εστιάζαμε στο πνεύμα προσφοράς και αλληλεγγύης των Χριστουγέννων, αντί να αναλωνόμαστε στις τυπικές υποχρεώσεις των ημερών; 
Αυτό ακριβώς αποφάσισε να κάνει για έναν μήνα ένα ιρλανδικό σχολείο που ενόψει των γιορτών αντικαθιστά, για όλο τον Δεκέμβριο, τη σπιτική μελέτη με πράξεις καλοσύνης.
Συγκεκριμένα, σαν ένα διαφορετικό advent calendar για κάθε μέρα που μετρά αντίστροφα μέχρι τα Χριστούγεννα οι μαθητές του αναλαμβάνουν από μια εναλλακτική εργασία για το σπίτι: 
Τις Δευτέρες, να προσεγγίσουν και να επικοινωνήσουν με κάποιον ηλικιωμένο. 
Τις Τρίτες, να ελαφρύνουν ένα μέλος της οικογένειάς τους από μια εργασία του νοικοκυριού. 
Οι Τετάρτες είναι ελεύθερης θεματολογίας, δηλαδή οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν όποια πράξη καλοσύνης θέλουν. 
Οι Πέμπτες είναι αφιερωμένες σε μια πράξη καλοσύνης προς τον εαυτό τους, που ευνοεί την πνευματική και συναισθηματική υγεία τους.
Σε όλη τη διάρκεια του μοναδικού αυτού πρότζεκτ, οι μαθητές καλούνται να τηρούν ένα ημερολόγιο- το λεγόμενο Kindness Diary. Στο μεταξύ, στο σχολείο υπάρχει ένας χώρος όπου τα παιδιά αφήνουν θετικά σχόλια, με σκοπό να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση των συμμαθητών τους. 
Αυτά τα σημειώματα διαβάζονται δυνατά στην τάξη τις Παρασκευές.

Παράλληλα με τις ατομικές εργασίες, κάθε τάξη συνεργάζεται σε μια συλλογική χειρονομία αλληλεγγύης προς την κοινότητά της. «Ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας να σκεφτούν το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων, της καλοσύνης και της προσφοράς» είπε ο διευθυντής του σχολείου, Íde Ní Mhuirí.
«Με τόση έμφαση που δίνουμε στην υλική και εμπορική πλευρά των Χριστουγέννων, συχνά τείνουμε να παραβλέπουμε το αληθινό τους νόημα… τις καλές προθέσεις» καταλήγει.
womantoc
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki