Saturday 22 February 2020

Το «Παιδικό Σπίτι» της Φρίκης

Κακοποίηση, φόβος, ντροπή, απομόνωση, καταστροφή, ήταν οι λέξεις που ακούστηκαν πολλές φορές στις καταθέσεις πέντε μαρτύρων κατηγορίας χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, όπου επαναλαμβάνεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό του πρώην προέδρου του οικοτροφείου «Παιδικό Σπίτι» στον Πειραιά, Κωνσταντίνου Λαλαούνη.
Βρίσκεται στη φυλακή από το 2016 εκτίοντας 25ετή κάθειρξη, αλλά η δίκη επαναλαμβάνεται έπειτα από προσφυγή του στον Αρειο Πάγο.

Καθηγήτρια που δίδασκε σε σχολείο κοντά στο ίδρυμα κατήγγειλε ότι ο μαθητής Γ.Α., που έμενε στο «Παιδικό Σπίτι», της εκμυστηρεύθηκε: 
«Στο σπίτι που είμαι ο κύριος Λαλαούνης μού έκανε δύο φορές από πίσω αυτό που κάνουν οι άνδρες στις γυναίκες».
Ύστερα από δύο μέρες η εκπαιδευτικός ξαναρώτησε το παιδί και εκείνο επανέλαβε τα ίδια. «Όφειλα να το καταγγείλω για να διερευνηθεί. Ο Γ.Α. είναι ένα παιδί με νοητική υστέρηση, δεν μπορεί να διαβάσει, αλλά μπορεί να επικοινωνεί και να αρθρώνει λόγο. Δεν ήταν ένας μαθητής που έπρεπε να μεταφερθεί σε σχολική δομή για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ήταν μια ενδιάμεση κατάσταση. Την επόμενη χρονιά μεταγράφηκε σε σχολείο εκμάθησης πρακτικής τέχνης, από την οποία αποφοίτησε».

Εκείνη την περίοδο στο ίδρυμα έμεναν οκτώ αγόρια και ο Γ.Α. είναι ο πρώτος που περιέγραψε σεξουαλική κακοποίηση.

Η επόμενη μάρτυρας είναι εθελόντρια από το 1992 σε δημόσια παιδικά ιδρύματα και έχει βραβευθεί για το έργο της στο Ιδρυμα «Αγιος Ανδρέας» στον Αλιμο. Η κατάθεσή της αφορούσε κυρίως τον Θ.Σ., τον οποίο γνώρισε στον «Αγιο Ανδρέα», «ένα πολύ κοινωνικό και χαρούμενο παιδί» που μετεγκαταστάθηκε στο «Παιδικό Σπίτι» επειδή εκεί ζούσε ο αδερφός του.

«Προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί του αλλά ήταν αδύνατο. Στην εφηβεία το έσκασε από το ίδρυμα και αναζήτησε εμένα και την παιδαγωγό που ήταν στην ομάδα του τότε. Μου είπε ότι “εκεί συμβαίνει ό,τι μπορείτε να διανοηθείτε”».

Η μάρτυρας μίλησε για σεξουαλική, σωματική και συναισθηματική κακοποίηση ανηλίκων από τον κατηγορούμενο, επικαλούμενη όσα της έχει πει ο Θ.Σ.: «Πονούσα, δεν μπορούσα να το ανεχτώ άλλο. Σταμάτησε όταν είχα τη δύναμη να τον απωθήσω. Και επειδή τον είχα στο χέρι, με δωροδοκούσε με λεφτά, ακριβά δώρα. Αλλά ό,τι ήταν να μου κάνει, μου το είχε ήδη κάνει».

Αυστηρές τιμωρίες, χαστούκια, στέρηση ελευθερίας, εγκλεισμός σε σκοτεινό δωμάτιο, θωπείες, βίαιες συνουσίες, δωροδοκίες, ληγμένα φαγητά είναι, σύμφωνα με τη μάρτυρα, οι συνθήκες που επικρατούσαν στο «Παιδικό Σπίτι».
........
περισσότερα εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki