Monday 2 March 2020

Ένα στα 4 παιδιά στην Ε.Ε. κινδυνεύει από τη φτώχεια

Στην Ευρώπη, ένα στα τέσσερα παιδιά κινδυνεύει από τη φτώχεια. Τα παιδιά που διαβιούν στο φτωχότερο 20% των νοικοκυριών είναι κατά 40% πιθανότερο να πεθάνουν πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους!

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η φτώχεια παραμένει σημαντικός παράγοντας παιδικής θνησιμότητας ακόμη και εντός της ΕΕ. Έξι αξιωματούχοι οργανώσεων για τα δικαιώματα του παιδιού συναντήθηκαν με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος της επίσκεψης ήταν να συζητηθεί πώς να αντιμετωπιστεί η παιδική φτώχεια. Τα δικαιώματα των παιδιών βασικό ζήτημα στην ατζέντα της νέας Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου.

«Σκεφτόμαστε πιο συγκεκριμένα το σχέδιο για μια παιδική στρατηγική της ΕΕ, την οποία ελπίζουμε ότι θα καλύψει τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές πολιτικές και θα διευκολύνει επίσης τη διαβούλευση με τα παιδιά. Αυτό είναι μια στρατηγική για τα παιδιά. Πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε ότι συμμετέχουν σε αυτές τις συζητήσεις πολιτικής», είπε η Ντελφίν Μοράλις, γενική γραμματέας της οργάνωσης Terre des Hommes.

Πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν μειώσει τις δαπάνες για παροχές κοινωνικής πρόνοιας από το 2008 όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση - διατάξεις από τις οποίες επωφελείται μεγάλος αριθμός παιδιών. Συνολικά 22.7 εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν απο τη φτώχεια στην ΕΕ. 

Τα ίδια τα παιδιά δείχνουν σταθερά τη βία ως το πιο επείγον ζήτημα. Η κατάσταση των παιδιών προσφύγων είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

«Το 52% των προσφύγων παγκοσμίως είναι παιδιά. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το αν αναπτύσσουμε τη σωστή αντιμετώπιση των προσφύγων. Ένας βασικόςπαράγοντας σε αυτό είναι η κατάλληλη εκπαίδευση στα κέντρα προσφύγων. Συχνά θεωρούμε ότι η εκπαίδευση αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της ανθρωπιστικής βοήθειας και αν οι νέοι εκπαιδεύονται στα κέντρα αυτά, υπάρχει μια ευκαιρία να τους βοηθήσουμε να ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον», είπε η Μεγκ Γκαρντινιερ, γενική γραμματέας του ChildFund Alliance.
Τον Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε απόφαση για την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Μέρος τους είναι να δοθεί προτεραιότητα σε μια ευρωπαϊκή εγγύηση των παιδιών για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, της ανεργίας των νέων και της μακροχρόνιας ανεργίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται ήδη σε αυτό, αλλά το ερώτημα είναι πόσα χρήματα θα υπάρξουν στον κοινό προϋπολογισμό.

gr.euronews.com

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki