Saturday 28 March 2020

Η «Σχεδία» και ο κορωνοϊός (COVID19)

Το περιοδικό δρόμου «σχεδία» αναστέλλει, προσωρινά, την κυκλοφορία του και μας προσκαλεί να συμμετάσχουμε στο νέο κοινωνικό πρόγραμμα μικρών συνδρομών, θωρακίζοντας τους πωλητές και συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του ελληνικού περιοδικού δρόμου, σε αυτή τη δύσκολη, για όλους, συγκυρία.
Οι άνθρωποι του περιοδικού μάς εξηγούν το σκεπτικό που οδήγησε στη λήψη αυτής της απόφασης.

Πώς προφυλάσσεται ένας άστεγος

«Πώς “αυτοαπομονώνεται” και προφυλάσσεται από τον κορωνοϊό ένας άστεγος;», είναι το ερώτημα που έθεσε το βρετανικό περιοδικό δρόμου «The Big Issue».

Αυτός είναι και ο δικός μας προβληματισμός, όλο αυτό το διάστημα. Πώς θα προστατεύσουμε τον κύριο Στάθη, την κυρία Δήμητρα, τον κύριο Παναγιώτη, που έχουν πατήσει, για τα καλά, τα 70;

Οι παραινέσεις να μην πουλούν το περιοδικό για τη δική τους προστασία δεν έβρισκαν ανταπόκριση. Η αναστολή της κυκλοφορίας της «σχεδίας», τουλάχιστον έως την Τετάρτη 1η Απριλίου, με γνώμονα πάντα την υγεία των ανθρώπων, για το κοινό καλό, ήταν αναπόφευκτη.
Είναι μια υπεύθυνη μα, συνάμα, πάρα πολύ δύσκολη απόφαση. 
Ήταν δύσκολο να λες στους ανθρώπους «δεν μπορείτε να πουλάτε “σχεδία” για λίγες μέρες», ήταν αβάσταχτα λυπηρό να ακούς σχεδόν από όλους, ανθρώπους ευγενικούς, αξιοπρεπέστατους, μαχητές να απαντούν «μα, έχω μεγάλη ανάγκη», «μα, αν δεν πουλάω “σχεδία” θα πεθάνω της πείνας». Νιώσαμε, για μία ακόμη φορά, ότι σηκώνουμε ένα βάρος που δεν μας αναλογεί».

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki