Monday 4 May 2020

Πώς να δείξεις την αγάπη σου στο παιδί σου;

Συχνά μπορεί να αναρωτιέσαι πώς να δείξεις την αγάπη σου στο παιδί σου αφού το να κάνεις πράγματα για το πρόσωπο που αγαπάς είναι ο πιο φυσιολογικός τρόπος να εκφράσεις την αγάπη σου. Αλλά αν αγαπάς το παιδί σου μην κάνεις τα πάντα γι’ αυτό. 
Σαν γονείς αγαπάμε τα παιδιά μας πιο πολύ από οτιδήποτε. Έτσι εκφράζουμε την αγάπη μας κάνοντας πράγματα γι’ αυτά. Όταν τα παιδιά μας είναι νεογέννητα – δεν έχουμε καμιά δυσκολία στο να τους εκφράσουμε την αγάπη μας καθώς είναι αβοήθητα μικρά πλάσματα τα οποία δεν μπορούν να κάνουν τίποτα μόνα τους. Γι’ αυτό μας επιτρέπουν να κάνουμε τα πάντα γι’ αυτά και εμείς με χαρά προχωράμε.

Αλλά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν θέλουν να κάνουν πράγματα και μόνα τους. Θέλουν να νιώσουν ικανά και ανεξάρτητα. Μας «σπρώχνουν» μακριά και μαλώνουν έτσι ώστε να κάνουν πράγματα μόνα τους.
πώς να δείξεις την αγάπη σου στο παιδί σου
Ωστόσο με τα μικρά χέρια και πόδια τους δεν είναι ικανά να κάνουν τα πράγματα τόσο καλά όσο εμείς. Και μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε συνηθίσει να κάνουμε τα πράγματα τέλεια για τα παιδιά μας επομένως δεν μας αρέσει αυτή η μετριότητα.
Έτσι προσπαθούμε να αποτρέψουμε τα παιδιά μας από το να κάνουν πράγματα μόνα τους. Εκφράζουμε την αγάπη μας με το να κάνουμε τα πάντα γι’ αυτά με τέλειο τρόπο.

Αλλά το να εκφράζουμε την αγάπη μας κάνοντας πράγματα για τα παιδιά τα οποία τώρα είναι ικανά να κάνουν μόνα τους είναι ένα τεράστιο λάθος. Τα παιδιά χρειάζονται μια ευκαιρία να κάνουν πράγματα- ακόμη και αν τα κάνουν λάθος. Χρειάζονται  μια ευκαιρία να ανακαλύψουν τα λάθη τους και να τα διορθώσουν κατανοώντας σε ποιο σημείο ήταν λάθος.

Εάν είσαι γονέας – δείξε την αγάπη σου με το να είσαι εκεί για το παιδί σου συνεχώς – αλλά μην κάνεις πράγματα γι’ αυτό. Στάσου υπομονετικά και επίτρεψέ του να δοκιμάσει. Η δοκιμή είναι καλή άσκηση για το μυαλό και το σώμα.

Μπορείς να του πεις: “Δοκίμασέ το πρώτα. Θα σε βοηθήσω αν δεν μπορέσεις να το κάνεις μόνος σου. Αλλά πρώτα δοκίμασε.»
Κάνοντας λάθη και μαθαίνοντας πώς να τα διορθώσεις είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθεις.

kidotfestival.com

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki