Saturday 13 June 2020

Συνταγές με μοσχάρι για παιδιά

Είσαι νέα μαμά ή μπαμπάς και ψάχνεις συνταγές με μοσχάρι για παιδιά; Μάθε ποιο κομμάτι του μοσχαριού είναι άπαχο, πιο τρυφερό και μαλακό για το παιδί σου αλλά και πόση ώρα βράζουμε το μοσχάρι για μωρά. Μάθε εδώ πως θα διαλέξεις το καλύτερο κομμάτι μοσχάρι, για ποιο λόγο, αλλά και πως θα το μαγειρέψεις. Η βελουτέ κρεατόσουπα για μωρά είναι το ιδανικό φαγητό αλλά σου έχω κι άλλες συνταγές με μοσχάρι ιδανικές για μικρά παιδιά. Το ακριβότερο κομμάτι κρέατος δεν είναι πάντα και το καλύτερο. Πολλές οι επιλογές και εσύ θα αποφασίσεις.

Ποιο είναι το ιδανικό κομμάτι μοσχάρι και ποιο κομμάτι του μοσχαριού είναι άπαχο, πόση ώρα βράζουμε το μοσχάρι για μωρά;
Αυτές είναι οι ερωτήσεις που πιο συχνά μου κάνετε και εδώ σας τα έχω όλα αναλυτικά.
 
Ποιο κομμάτι μοσχαριού είναι ιδανικό για μωρά και παιδικά φαγητά
  • Ποντίκι. Τρυφερό και μαλακό που λιώνει στο στόμα, Είναι πλούσιο σε κολλαγόνο (αφαιρείς τα λευκά τραγανά μέρη αφού όμως μαγειρευτεί για να πάρεις όλα τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του), και το κρέας σχεδόν λιώνει. Είναι κομμάτι μοσχαριού που συστήνουν όλοι παιδίατροι λόγω των θρεπτικών συστατικών του αλλά και την υφής του. Με το μαγείρεμα γίνεται απίστευτα τρυφερό.
  • Νουά σπάλας. Τρυφερό κρέας αν μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά αρκετή ώρα.
  • Σπαλομίτα. Το πιο περιζήτητο κομμάτι του μοσχαριού, γιατί είναι τρυφερό, το ψαχνό του πολύ γίνεται πολύ μαλακό αφού μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά. Έχει λίγο λίπος και είναι κορυφαίο κομμάτι μοασχαριού για όλα τα μαγειρέματα. Αρκετά υψηλή τιμή αγοράς.
  • Χτένι σπάλας. Τρυφερό κομμάτι μοσχαριού από την μπροστινή πλευρά. Αφαιρείς το εμφανές ορατό λίπος και το σιγομαγειρεύεις σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει σωστά.
  • Λαιμός – ελιά. Είναι οικονομικό κομμάτι μοσχαριού, έχει αρκετό ορατό λίπος, πλούσιο σε γεύση. Είναι ιδανικό για βραστό-σούπες και πρέπει να βγάλεις το περισσότερο ορατό λίπος εσύ πριν το μαγείρεμά του. Θέλει χαμηλή φωτιά και σιγανό μαγείρεμα για να γίνει λουκούμι.
  • Σιδηρόδρομος. Πλούσια γεύση κρέατος, θέλει αρκετή ώρα μαγείρεμα. Γίνεται πολύ νόστιμο και πολύ τρυφερό αν τον διαχειριστείς σωστά και είναι και οικονομικό.
  • Φιλέτο. Πολύ ακριβό, έχει λίγα λιπαρά, είναι πολύ τρυφερό και μαγειρεύεται πολύ γρήγορα.
  • Ουρά μοσχαριού. Πολύ οικονομικό κομμάτι μοσχαριού, πολύ τρυφερό και νόστιμο. Θέλει σιγανό μαγείρεμα με αρκετά υγρά και λαχανικά και στο τέλος γίνεται λουκούμι.
  • Κιμάς. Αν θέλετε άπαχο κιμά για τα μωρά σας, επιλέξτε κομμάτι από το μπούτι, όπως κιλότο, στρογγυλό, τρανς.
  • Νουά. Βρίσκονται στο πίσω μέρος του μοσχαριού και τα λιπαρά του μοσχαριού σε αυτό το σημείο, στο μπούτι, δεν ξεπερνούν το 10%. Στην ουσία είναι ανάμεσα στο 5-10% λιπαρά. Ο κιμάς βγαίνει λίγο στεγνός γι αυτό τον λόγο θα πρέπει να εμπλουτίσετε την συνταγή σας με υλικά για περισσότερη υγρασία και πιο αφράτο αποτέλεσμα. Λίγο ελαιόλαδο στον κιμά λίγο ψιλοτριμμένο καρότο, κολοκυθάκι ή τριμμένη ντομάτα, αν επιτρέπεται, θα αφρατέψουν όλα τα μείγματα κιμά για τα παιδιά σας.
Η σπάλα, η ελιά και το καπάκι από το μπροστινό μέρος του μοσχαριού έχουν περίπου 20% λιπαρά γι αυτό όλες οι παρασκευές βγαίνουν πιο αφράτες λόγω του λίπους.
 
Ποιο κομμάτι του μοσχαριού είναι άπαχο και ποιο έχει περισσότερο λίπος;
  • Κομμάτια μοσχαριού με χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών: Φιλέτο, στρογγυλό, κόντρα.
  • Κομμάτια μοσχαριού μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά: Τρανά, νουά, σπάλα.
  • Κομμάτια μοσχαριού με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: Λαιμός, στήθος, στηθοπλευρές, λάπα.
Συνταγές για μωρά
Δείτε παρακάτω και 2 συνταγές με μοσχάρι και λαχανικά αλεσμένα στο μπλέντερ, ιδανικές για μωρά.
Βελουτέ κρεατόσουπα για μωρά
Υλικά
  • 100 γραµ. μοσχάρι (ποντίκι ή χτένι)
  • 1/2 σελινόριζα καθαρισμένη
  • 1 μικρό καρότο τρυφερό
  • 2 φύλλα μαϊντανού
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 2-3 σταγόνες ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το κρέας. Βάζουμε το κρέας σε κατσαρόλα μικρή και το καλύπτουμε με νερό.
Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 25′ και ξαφρίζουμε την επιφάνεια όταν σχηματίζεται αφρός.
Προσθέτουμε τα λαχανικά κομμένα σε μικρά κομμάτια.
Βράζουμε για 20′ να μαλακώσει το καρότο.
Βάζουμε τα υλικά στο μπλέντερ, προσθέτουμε ζωμό ανάλογα την πυκνότητα που θέλουμε να έχει το φαγητό. Αλέθουμε τα υλικά. Ρίχνουμε το λεμόνι και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο ωμό.
 
Μοσχάρι με γλυκοπατάτα και σελινόριζα
Υλικά
  • 100 γραµ. μοσχάρι (σπάλα)
  • 1 μικρή σελινόριζα
  • 1 μικρή γλυκοπατάτα
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το μοσχάρι, το βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό να το σκεπάζει. Ξαφρίζουμε όποτε βγαίνει αφρός στην επιφάνεια
Βράζουμε για 30′, προσθέτουμε την γλυκοπατάτα και τη σελινόριζα κομμένες  σε μικρά κομμάτια. Βραζουμε 20′ να μαλακώσουν.
Αλέθουμε τα υλικά στο μπλέντερ προσθέτοντας λίγο ζωμό από το φαγητό για να γίνει πιο αραιός ο πουρές. Λίγες σταγόνες χυμό από λεμόνι ή πορτοκάλι στο φαγητό είναι απαραίτητες.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki