Sunday 19 July 2020

Να διαβάζετε βιβλία μαζί με το παιδί

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές, τόσο για εσάς αλλά πολύ περισσότερο για το παιδί, είναι όταν καταφέρνει να διαβάσει την πρώτη του πρόταση. 
Μόλις ξεκλειδώσουν για πρώτη φορά αυτές τις μαγικές λέξεις που βρίσκονται μπροστά τους, τότε ένας νέος κόσμος γεμάτος περιπέτεια και φαντασία ανοίγεται μπροστά τους. 
Είτε πρόκειται για μια υπέροχη παιδική ιστορία για… αρχάριους αναγνώστες είτε για μια σειρά βιβλίων για μεγαλύτερα παιδάκια, τα παιδιά απολαμβάνουν πέρα της αγαπημένης τους ιστορίας και μια σειρά από οφέλη που ευνοούν τόσο το σώμα όσο και το νου. 
Όσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να μάθουν να διαβάζουν μόνα τους όπως και να συνεχίσουν την ανάγνωση στον ελεύθερό τους χρόνο, θα ήταν επίσης μια εξαιρετική ιδέα για τους γονείς να συνεχίσουν να διαβάζουν μαζί τους. 
Οι σημαντικότεροι από αυτούς περιλαμβάνουν:

*Ενθαρρύνετε την αγάπη για τα βιβλία
Όταν η ανάγνωση βιβλίων αποτελεί ένα τακτικό μέρος της οικογενειακής σας ρουτίνας, θα αποτελέσει μια απλή δραστηριότητα όπως είναι το βραδινό σας γεύμα ή το μπάνιο πριν κοιμηθεί το παιδί. 
Όσο περισσότερο διαβάζετε μαζί με το παιδί ή σας βλέπει να διαβάζετε τα δικά σας βιβλία, τόσο πιο πιθανό είναι να τροφοδοτήσετε την καλή του σχέση με αυτά. 
Όταν καλλιεργείτε στο παιδί, από μικρή ακόμα ηλικία, την αγάπη για τα βιβλία διαβάζοντας μαζί τους, τότε «ενσταλάζετε» μια πολύ καλή και ωφέλιμη συνήθεια που θα διαρκέσει πιθανότατα για όλη του την ζωή.

*Περισσότερος χρόνος στα βιβλία, λιγότερος στην οθόνη
Όταν βάζετε την ανάγνωση βιβλίων στο καθημερινό σας πρόγραμμα, θα δείτε τον χρόνο που περνά το παιδί στην οθόνη να μειώνεται. Ωστόσο, μπορείτε να ενθαρρύνετε την ανάγνωση των βιβλίων και μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών. 
Παράλληλα, διακρίνοντας τον χρόνο του ανάμεσα στην ανάγνωση και την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, θα μάθει να οργανώνει τον χρόνο του κατάλληλα ώστε να μην παραμελεί την μία δραστηριότητα σε βάρος της άλλης.

*Ενισχύετε την σύνδεσή σας
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να συνδεθείτε με το παιδί είναι να ξεκινήσετε μαζί την ανάγνωση μιας μαγικής ιστορίας. 
Όχι μόνο θα περνάτε όμορφα το χρόνο που θα μοιράζεστε μαζί αλλά θα σας δοθεί επίσης η ευκαιρία να μοιραστείτε τις σκέψεις, τις αντιδράσεις και τις απόψεις σας μαζί με το παιδί. 
Το παιδί σε απάντηση θα ανοιχθεί, κάνοντας την επικοινωνία σας καλύτερα, πράγμα που θα ενισχύσει τελικά την σύνδεσή σας. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνετε με αυτόν τον τρόπο το παιδί να σκέφτεται και να διαμορφώνει τις δικές του απόψεις αλλά και να τις εκφράζει στους γύρω του.

parapolitikakritis

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki