Monday 24 August 2020

Earth Speakr: Τα παιδιά δίνουν φωνή στο περιβάλλον

Νέα εφαρμογή με σκοπό να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στη συζήτηση περί κλιματικής αλλαγής δημιούργησε ο καλλιτέχνης Όλαφουρ Έλιασον, καθώς τα παιδιά είναι αυτά που θα υποστούν τις επιπτώσεις του κλίματος, αυτά είναι που θα πρέπει να δράσουν και να αλλάξουν το μέλλον.

Συγκεκριμένα, η Earth Speakr είναι μια εφαρμογή διευρυμένης πραγματικότητας, όπου τα παιδιά τοποθετούν τα πρόσωπά και τις φωνές τους σε διάφορα σημεία του χάρτη. Δίνουν φωνή σε δέντρα, σύννεφα, κτήρια και σε πολλά άλλα, και περνούν το δικό τους μήνυμα για την κλιματική κρίση.

Στο παρακάτω βίντεο ο Έλιασον εξηγεί τη δυνατότητα της εφαρμογής και το γιατί επέλεξε μόνο παιδικές φωνές: «Αφορά το να δώσεις φωνή στον πλανήτη μέσω εκείνων που πρόκειται να τον κληρονομήσουν… Η Earth Speakr προσκαλεί τα παιδιά να υπερασπιστούν τον πλανήτη και τους μεγάλους ν’ ακούσουν όσα έχουν να πουν».

Τα παιδιά δημιουργούν ένα τρισδιάστατο πρόσωπο που αντικατοπτρίζει τις εκφράσεις τους ως στοιχείο του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια ηχογραφούν ένα μήνυμα και το τοποθετούν στο πρόσωπο. Έτσι, ένα δέντρο μιλάει και εκφράζεται, ένα κτήριο το ίδιο, τα ξύλα που κόπηκαν μιλούν και αυτά.

Την ίδια στιγμή, οι ενήλικες ενθαρρύνονται να διαδώσουν τα αγαπημένα τους μηνύματα, ταξινομώντας τα σε Loud Speakrs. Αυτά λειτουργούν ως playlist διευρυμένης πραγματικότητας που μπορούν, σε έναν εικονικό χάρτη, να τοποθετηθούν σε γνωστά μέρη, ώστε να γίνουν ευκολότερα γνωστά και να ακουστούν σε περισσότερο κόσμο.

Ο Όλαφουρ Έλιασον τονίζει πως οι ενήλικοι οφείλουν να ακούσουν τις νέες φωνές: «Στις σημερινές δημόσιες συζητήσεις για τις κλιματικές πολιτικές είναι σημαντικό να ακουστούν, δυνατά και καθαρά, οι φωνές της επόμενης γενιάς, μια και αυτοί είναι που θα ζήσουν στο μέλλον που σήμερα διαμορφώνουμε. Εμείς -ενήλικες, πρόσωπα που χαράσσουν πολιτικές, πολιτικοί- πρέπει ν’ ακούσουμε τα δημιουργικά μηνύματα των μικρών και να τα πάρουμε στα σοβαρά».

Η Earth Speakr υλοποιήθηκε για να τιμήσει τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, τα μηνύματα της είναι διαθέσιμα και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Επιλογή των μηνυμάτων των παιδιών θα μεταδοθεί, μέσω streaming, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο καθώς και στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ert.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki