Wednesday 12 August 2020

Πότε αλλάζουν τα πρώτα δόντια τα παιδιά;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα δόντια του παιδιού σας. 

Το στόμα ενός παιδιού, χωρισμένο στα άνω δόντια και στα κάτω δόντια, αρχίζει να αναπτύσσεται στο μπροστινό μέρος και των δύο τμημάτων με τους κεντρικούς κοπτήρες.


Με ποια σειρά βγαίνουν τα δόντια
Τα χαμηλότερα έρχονται πρώτα, σε ένα διάστημα έξι έως δέκα μηνών, ενώ το ανώτερο σετ εμφανίζεται μεταξύ οκτώ έως δώδεκα μηνών. Οι κεντρικοί κοπτήρες τείνουν να πέφτουν μεταξύ των έξι με επτά ετών.

Δίπλα στους κεντρικούς κοπτήρες είναι οι πλευρικοί κοπτήρες. Οι άνω πλευρές (εννέα έως 13 μήνες) εμφανίζονται πριν από τα κάτω πλευρικά (10-13 μήνες), και ρίχνονται μεταξύ των ηλικιών επτά και οκτώ. Και στις δύο πλευρές των πλαγίων είναι οι κυνόδοντες, οι πάνω (16-22 μήνες) έρχονται πριν από τους κάτω (17-23 μήνες). Και οι δύο σειρές πέφτουν από την ηλικία των 9 έως 12 ετών.
Τα τελευταία δόντια που εμφανίζονται είναι οι τραπεζίτες. Πρώτα θα εμφανιστούν οι πάνω , αλλά η εμφάνισή τους μπορεί να διαρκέσει αρκετά (13-19 μήνες), ενώ οι κάτω αργούν να εμφανιστούν αλλά ολοκληρώνονται πιο γρήγορα (14-18 μήνες). Και τα δύο σύνολα ρίχνονται μεταξύ των 9 με 11 ετών. Οι δεύτεροι γομφίοι ολοκληρώνουν το σετ και φτάνουν τελευταίοι: Και τα δύο σύνολα θα εμφανιστούν γύρω στα δύο χρόνια (το λιγότερο 23-31 μήνες και το περισσότερο 25-33 μήνες) και είναι και τα τελευταία που πέφτουν μεταξύ των ηλικιών 10 και 12 ετών.

Μόνιμα δόντια
Το στόμα ενός παιδιού έχει συνολικά 20 παιδικά δόντια (που ονομάζονται επίσης πρωτογενή δόντια), 10 από τα οποία είναι στην άνω γνάθο και τα άλλα 10 στη κάτω γνάθο. Ένα πλήρες σύνολο ενήλικων δοντιών, από την άλλη πλευρά, περιέχει επιπλέον δώδεκα δόντια - έξι επιπλέον σε κάθε γνάθο. Τα επιπλέον ενήλικα δόντια συμπεριλαμβάνουν τους πρώτους και τους δεύτερους προγώμφιους και τους τρίτους γομφίους, γνωστοί ως και φρονιμίτες. Οι πρώτοι και δεύτεροι προγώμφιοι ξεσπούν μεταξύ των ηλικιών 10 και 12, ενώ οι φρονιμίτες δεν εκρήγνυνται μέχρι τις ηλικίες των 17 έως 21.

Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth
Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός
Tel Aviv University
site: www.drmanosclinic.com
e-mail: dralexmanos@gmail.com
instagram: dr_alex_manos
newsbomb.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki