Friday 11 September 2020

Παιδί: Πώς Να Του Δίδάξεις Την Ευγνωμοσύνη

Δίδαξέ τους το όσο πιο γρήγορα μπορείς

Πόσες φορές συνάντησες στον δρόμο σου αχάριστους ανθρώπους; Άρα, ξέρεις καλά πως δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από εκείνον που δεν ξέρει να εκτιμά και να είναι ευγνώμων για όσα έχει και όσα του προσφέρεις. Ένα μάθημα που αρχίζει από νωρίς στη ζωή κάθε ανθρώπου.


Εμείς οι γονείς, στην προσπάθεια να μη λείψει τίποτα από τα καμάρια μας, μεγαλώνουμε παιδιά που δεν μαθαίνουν να εκτιμούν τίποτα. Τα παίρνουν όλα ως δεδομένα και δεν αντιλαμβάνονται τον κόπο και τη θυσία που απαιτείται για καθετί. Με αποτέλεσμα, να γεμίσουμε την κοινωνία με αγνώμονες ενήλικες, που θα περιφέρουν το τεράστιο εγώ τους, δεξιά και αριστερά. Επειδή, σίγουρα δεν θες κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να μάθεις από να νωρίς στα παιδιά σου την καίρια σημασία της ευγνωμοσύνης. 

Θα ξεκινήσεις λοιπόν με το να το ενθαρρύνεις να μοιράζεται. Χρειάζεται να τους εξηγήσεις πως δεν είναι όλα τα παιδιά εξίσου τυχερά, άρα πρέπει να μάθουν να επιλέγουν μια λιχουδιά και όχι πέντε από το σούπερ μάρκετ και όσα παιχνίδια ή ρούχα δεν χρειάζεται, να σε βοηθήσει να τα δωρίσετε σε άλλα παιδιά. Μην σε προβληματίζει η ηλικία. Αν εξηγήσεις απλά και κατανοητά στο παιδί, θα σε εκπλήξει ευχάριστα με την προθυμία του να δώσει πράγματα. Βέβαια, σε καμία περίπτωση μην το πιέσεις για κάτι. Δεν θα δώσει με το έτσι θέλω ένα παιχνίδι στο παιδάκι που ήρθε καλεσμένο στο σπίτι σας, μόνο και μόνο επειδή το λες εσύ. Διαφορετικά, δικαιολογημένα, θα γίνει κτηκτικό. Να θυμάσαι πως τα παιδιά, πάντα μιμούνται. Γι΄αυτό, δώσε το καλό παράδειγμα, δίνοντας ό,τι δεν χρειάζεσαι πια παρακάτω και ανάμειξε και το καμάρι σου στην όλη διαδικασία.


Επίσης, μάθε στο παιδί σου να εκτιμά όσα έχει, παίζοντας ένα παιχνίδι. Κάθε βράδυ, γράφετε όλα τα μέλη της οικογένειας σε ένα χαρτάκι για ποιο πράγματα αισθάνεστε ευγνωμοσύνη. Αν το παιδί δεν γράφει ακόμη, βοήθησέ το. Τοποθετήστε τα χαρτάκια σε ένα βαζάκι και μπορείτε να ορίσετε μια μέρα της βδομάδας που θα κάθεστε όλοι γύρω από ένα τραπέζι και θα τα διαβάζετε. Έτσι, το παιδί σου, ακούγοντας τον εαυτό του κι εσάς να λέτε πόσο εκτιμάτε κάποια πράγματα, θα αντιληφθεί την αξία την ευγνωμοσύνης και θα συνειδητοποιήσει πόσο καλά τον κάνει να αισθάνεται. 

Μάθε το από νωρίς τις μαγικές λεξούλες «ευχαριστώ» και «παρακαλώ». Όχι μόνο θα αποκτήσει μια έμφυτη ευγένεια μεγαλώνοντας, αλλά θα μάθει πόσο σημαντικό είναι να εκτιμάμε όσα μας προσφέρουν οι άλλοι και συνάμα πόσο εκτιμούν οι άλλοι όσα τους προσφέρουμε. Και επειδή όπως είπαμε τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές, μάθε κι εσύ να λες «παρακαλώ» και «ευχαριστώ». Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις ένας λιγότερο εγωκεντρικός ενήλικας. 

Επιμέλεια: MyLife Team
Πηγή:mylife.com.cy

 



https://www.star.gr/lifestyle/sxeseis/512631/paidi-pws-na-toy-didaxeis-thn-eygnwmosynh

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki