Saturday 5 September 2020

Πότε πρέπει να κοιμάται το παιδί το βράδυ;

Οι ανάγκες ύπνου για τα μωρά ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία τους. Τα νεογέννητα συνήθως κοιμούνται πολλές φορές αλλά με διαλείμματα.


Καθώς το μωρό μεγαλώνει, η συνολική διάρκεια ύπνου μειώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά αυξάνεται τη νύχτα.
Γενικά, τα νεογνά κοιμούνται περίπου 8 έως 9 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και περίπου 8 ώρες τη νύχτα. Αλλά μπορεί να μη κοιμούνται περισσότερο από 1 έως 2 ώρες κάθε φορά (συνεχόμενα).
Τα περισσότερα μωρά δεν αρχίζουν να κοιμούνται όλη τη νύχτα (6 έως 8 ώρες) χωρίς να ξυπνήσουν έως ότου είναι περίπου 3 μηνών ή μέχρι να ζυγίσουν 12 έως 13 κιλά. Περίπου τα δύο τρίτα των μωρών μπορούν να κοιμούνται τακτικά όλη τη νύχτα σε ηλικία 6 μηνών.
Τα μωρά έχουν επίσης διαφορετικούς κύκλους ύπνου από τους ενήλικες.

Προβλήματα ύπνου των βρεφών

Μόλις ένα μωρό αρχίσει να κοιμάται τακτικά όλη τη νύχτα, οι γονείς συχνά δυσαρεστούνται όταν ξυπνά ξανά. Αυτό συμβαίνει σε ηλικία περίπου 6 μηνών. Αποτελεί ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής τους.
Πού οφείλονται τα προβλήματα ύπνου του μωρού:
  • Αντιλαμβάνεται την απουσία σας από το δωμάτιο
  • Δεν θέλει να κοιμηθεί αν δεν είστε μαζί του
  • Πιθανόν να πονάει ή να νιώθει ενοχλήσεις

Σημάδια ετοιμότητας ύπνου

Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί αναγνωρίζοντας ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας νυστάζει.
Ποια είναι αυτά:
  • Τρίψιμο των ματιών
  • Χασμουρητό
  • Γκρίνια χωρίς λόγο

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί

Παραδόξως, δεν γνωρίζουν όλα τα μωρά να κοιμούνται. Και δεν μπορούν όλα τα μωρά να ξανακοιμηθούν εάν ξυπνήσουν τη νύχτα. Η δημιουργία ρουτίνας λίγο πριν τον ύπνο, βοηθάει το μωρό να χαλαρώσει και να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να κοιμηθεί. Προσπαθήστε να μην κοιμάται στην αγκαλιά σας γιατί πιθανόν να του γίνει συνήθεια.
Παρότι τα μωρά δεν έχουν σταθερό πρόγραμμα ύπνου, οι ειδικοί συστήνουν τους γονείς το αργότερο μέχρι τις 9 μ.μ. να έχουν κοιμηθεί. Η αυξητική ορμόνη κορυφώνεται στις 10 μ.μ., στις 12 μ.μ. και στις 2 μ.μ. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό το παιδί να κοιμάται τις ώρες αυτές, ώστε να αναπτυχθεί σωστά και να μεγαλώσει.

Με πληροφορίες από το stanfordchildrens.org
mothersblog.gr 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki