Sunday 4 October 2020

Πως να μάθετε στο παιδί σας να πλένει τα χέρια του

Η πανδημία του κοροναϊού καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη για σωστή υγιεινή και έτσι ακόμη κι αν το μικρό σας αντιπαθεί το πλύσιμο των χεριών, πρέπει να το κάνει βασικό μέρος της ρουτίνας του

Μαθαίνοντας στο παιδί να πλένει τα χέρια του

Υπάρχουν δύο τύποι παιδιών: αυτά που μισούν το πλύσιμο των χεριών και αυτά που το λατρεύουν. Όσα το λατρεύουν μπορεί να σπαταλούν λίγο σαπούνι παραπάνω, αλλά τουλάχιστον τα χεράκια τους είναι καθαρά. Τους τελευταίους μήνες όμως, η πανδημία του κοροναϊού καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη για σωστή υγιεινή και έτσι ακόμη κι αν το μικρό σας αντιπαθεί το πλύσιμο των χεριών, πρέπει να το κάνει βασικό μέρος της ρουτίνας του. Οι παρακάτω προσεγγίσεις μπορεί να σας φανούν αρκετά χρήσιμες ώστε το παιδί να μην παραλείπει το πλύσιμο των χεριών του.

  • Εξηγήστε του τα οφέλη

Μπορεί να σας βοηθήσει το να πείτε στο παιδί σας ότι το πλύσιμο των χεριών του το κρατά υγιές και «στέλνει τα μικρόβια στο νεροχύτη». Απλώς να είστε προσεκτικοί και ήρεμοι εάν έχετε παιδί προσχολικής ηλικίας που τείνει να είναι ανήσυχο γιατί μετά μπορεί να θέλει να πλένει τα χέρια του 20 φορές την ημέρα.

  • Κάντε το μαζί

Μόλις γυρίσετε στο σπίτι, πηγαίντε στο μπάνιο με το μικρό σας και πλύντε τα χέρια σας μαζί. Ίσως δεν χρειαστεί καν να μιλήσετε για το πλύσιμο χεριών, απλά κάντε το ως κάτι δεδομένο.

  • Κάντε το ρουτίνα

Τονίστε στο παιδί ότι πρέπει να πλένει κάθε φορά τα χέρια του όταν γυρνάει σπίτι και προτού φάει. Εξηγήστε του ότι αυτή σας η απαίτηση είναι αδιαπραγμάτευτη και σταδιακά θα δείτε ότι θα γίνει μέρος της ρουτίνας του.

  • Κάντε το πλύσιμο εύκολο και προσβάσιμο

Για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας θα σας φανεί χρήσιμο ένα μικρό σκαμπό που θα φέρει το μικρό σας στο ίδιο ύψος με τον νιπτήρα του μπάνιου, καθώς και ένας διανομέας υγρού σαπουνιού που είναι εύκολο να πατηθεί.

  • Διδάξτε το παιδί τα σωστά βήματα

Δείξτε στο μικρό σας πώς ακριβώς πρέπει να πλένει τα χέρια του, ώστε να είστε σίγουροι στη συνέχεια ότι δεν τα βρέχει απλώς με νερό, θεωρώντας πως αυτό αρκεί. Εξηγήστε στο παιδί ότι πρέπει να πλένει τα χέρια του σχολαστικά και όχι απλώς να ξεπλένει τη σαπουνάδα. Μάλιστα, καθώς πλένει τα χέρια του μπορείτε να τραγουδήσετε μαζί ένα σύντομο παιδικό τραγουδάκι, ώστε να καταλάβει καλύτερα πόση ώρα πρέπει να αφιερώνει σε αυτή τη διαδικασία.

  • Εξατομικεύστε τη διαδικασία

 Διαλέξτε μαζί με το μικρό σας το σαπούνι ή το υγρό σαπούνι που του αρέσει, δίνοντας βάση τόσο στο χρώμα όσο και στο άρωμά του, και πείτε του ότι αυτό προορίζεται μόνο για τη δική του χρήση. Ένα σαπούνι που μυρίζει όμορφα μπορεί να πείσει το παιδί σας να πλένει τα χέρια του.

  • Πάρτε μαζί σας καθαριστικά

Το πλύσιμο στο σπίτι μπορεί να έχει γίνει ρουτίνα, αλλά τι γίνεται όταν είστε έξω – ειδικά αν δεν υπάρχει κοντά τουαλέτα; Πρέπει να παίρνετε πάντα μαζί σας απολυμαντικό χεριών και συγκεκριμένα ένα που να είναι αποτελεσματικό χωρίς όμως να είναι σκληρό για το παιδικό δερματάκι. Επίσης, μην ξεχνάτε να βάζετε στην τσάντα σας μωρομάντιλα. Πάντα μπορούν να φανούν χρήσιμα.

https://vukentra.com/?p=29322

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki