Tuesday 22 December 2020

Τα Κάλαντα στο χωριό

Η Μαρία σήμερα παραμονή Χριστουγέννων, σηκώθηκε πλύθηκε, έφαγε το πρωινό που με αγάπη είχε ετοιμάσει η κυρία Ελένη η μαμά της φόρεσε τα καλά ζεστά ρούχα και ξεκίνησε για το σχολείο.

Η πέμπτη και η έκτη του Δημοτικού σχολείου όπως κάθε χρόνο, θα έλεγε τα κάλαντα σε όλο το χωριό. Είχαν κάνει πρόβες για να τα μάθουν τα απογεύματα στο σχολείο. Έπρεπε να το ξέρουν όλα από την αρχή μέχρι το τέλος.

Καλήν ημέραν άρχοντες..........

Και εις έτη πολλά.

Τι μεγάλη χαρά είχαν τα παιδιά που μεγάλωσαν και θα λέγαμε τα κάλαντα . Χαρά και για τους δασκάλους τους μεγάλη χαρά και για τους γονείς τους που θα τα καμάρωναν. Είχαν φτιάξει και μια μεγάλη ωραία φάτνη που την κρατούσαν όλα τα παιδιά εναλλάξ δύο-δύο. Όλο το χωριό περίμενε με ανυπομονησία αυτή τη μέρα. Ήταν μαγεία για όλους αυτή η συνήθεια.

Άκουγαν από μακριά το τραγούδι των παιδιών. Έβγαιναν από τα σπίτια κι έλεγαν όλο λαχτάρα:

Έρχονται, έρχονται.....

Έδιναν χρήματα με μεγάλη χαρά για το σχολείο

Οι δάσκαλοι με αυτά τα χρήματα αγόραζαν ότι χρειαζόταν το σχολείο ώστε οι γνώσεις των παιδιών να είναι πιο πλούσιες. Υλικά για πειράματα της φυσικής, χάρτες από όλο τον κόσμο και ότι χρειάζονταν για τις σχολικές εορτές.

Έτσι περνούσε αυτή η μέρα με τα κάλαντα των παιδιών και τις τελευταίες δουλειές στο σπίτι. Το βράδυ έτρωγαν λιτά και κοιμόντουσαν ενωρίς, για να πάνε πρωί πρωί στην εκκλησία για την χριστουγεννιάτικη λειτουργία.

Χριστός γεννάται δοξάσατε........

Η παρθένος σήμερον .....

.,... Τι γλυκές μελωδίες, τι μεγάλη χαρά κι ελπίδα στις ψυχές μας......

Και μετά στο σπίτι όλη η οικογένεια μαζί για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μια ζεστή κοτόσουπα για αρχή, χοιρινά λουκάνικα με ξύδι και κύμινο φτιαγμένα από τη μαμά και καπνισμένα από τον μπαμπά στο τζάκι. Χοιρινό στο φούρνο με μελωμένες πατατούλες και σαλάτα από τον κήπο.

Χρόνια πολλά ο Χριστός μαζί μας και του χρόνου την ευλογία Του.

Βαγγελίτσα, Μαρία, υγεία να έχετε και τη φώτιση του Θεού είπαν τέλος και οι δύο με ένα στόμα

Τι ζεστασιά στη ψυχή και την καρδιά μας.

Γιώργη καλή πρόοδο να ’χουν τα παιδιά μας.

Ναι Ελένη ο Θεός θα δώσει.,...

Ευχαριστώ πατέρα και μάνα μου, ευχαριστώ.

Άρια Β.Γ.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki