Sunday 4 April 2021

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, Αλήθεια τι γιορτάζουμε;

Τι γιορτάζουμε;
Ποιο είναι το νόημα αυτής της ημέρας;

Η τρίτη Κυριακή των Νηστειών ονομάζεται Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και εορτάζεται κάθε χρόνο 28 ημέρες πριν από το Πάσχα. 
Μετά τη μεγάλη Δοξολογία στον Όρθρο, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, οπότε στο τέλος κάθε Ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού. 

Ποιο είναι όμως το νόημα αυτής της ημέρας;

Την Κυριακή της Σταρυροπροσκυνήσεως τιμάται ο Σταυρός, το σύμβολο της χριστιανικής πίστης. Το θέμα του Σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία της τρίτης Κυριακής των Νηστειών, παρουσιάζεται όχι μέσα στο πλαίσιο του πόνου, αλλά της νίκης και της χαράς. 
Ακόμα δε περισσότερο οι Ειρμοί του Κανόνα της Κυριακής αυτής είναι από την πασχαλινή Ακολουθία και ο Κανόνας αποτελεί παράφραση του αναστάσιμου Κανόνα (Σταυροαναστάσιμος Κανόνας).

Γιατί, ωστόσο, οι άγιοι Πατέρες όρισαν, καταμεσής της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, να προσκυνείται ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου;

Ο Σταυρός του Χριστού είναι το καύχημα της Εκκλησίας μας, το αήττητο όπλο κατά των δυνάμεων του κακού. 
Πάνω σε αυτόν συντρίφτηκε το κράτος του διαβόλου και εκμηδενίστηκε η δύναμή του. Από αυτόν πήγασε η απολύτρωση και η αθανασία στο ανθρώπινο γένος και, από φονικό μέσο εκτέλεσης κακούργων, μεταβλήθηκε σε μέσο αγιασμού και νοητή ασπίδα προστασίας από τις σκοτεινές δυνάμεις του κακού.

Ο Τίμιος Σταυρός του Χριστού, εκτός από θείο σύμβολο της Εκκλησίας μας, έχει παράλληλα και ηθική σημασία για όλους μας. Όπως ο Κύριος έφερε τον δικό Του Σταυρό στον Γολγοθά, φορτωμένος τις ανομίες ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους, έτσι και ο πιστός του Χριστού φέρει τον προσωπικό του σταυρό, τον προσωπικό του αγώνα για σωτηρία και τελείωση.

Γι αυτό η αγία μας Εκκλησία αφιέρωσε την Κυριακή αυτή των Νηστειών στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού. Οι χριστιανοί, ατενίζοντας και προσκυνώντας τον Σταυρό, θυμούνται το πάθος του Χριστού και παίρνουν δύναμη για να συνεχίσουν ανανεωμένοι τη νηστεία και τον πνευματικό τους αγώνα.

cityportal

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki