Friday 10 November 2023

Πώς θα καταλάβεις ότι το Παιδί έχει Άγχος / Signs of an Anxious Toddler

Αν το παιδί διαμαρτύρεται συχνά ότι δεν αισθάνεται καλά, ακόμα και αν ο γιατρός του δεν έχει διαπιστώσει κάτι μη φυσιολογικό, τότε θα μπορούσε να αποτελεί την εκδήλωση του άγχους, ειδικά στα νήπια.  

Το άγχος στα νήπια μπορεί να εκδηλωθεί μέσω προφανών σημείων όπως ο συνεχής φόβος.

Άγχος και παιδιά
Άγνωστο, όμως παραμένει στους περισσότερους γονείς ότι το άγχος στα παιδιά δεν είναι πάντα εμφανές. 
Όταν το παιδί ανησυχεί, είναι πιθανό οι λειτουργίες του σώματος να ενεργοποιηθούν απότομα και να είναι ιδιαίτερα έντονες.
Το μυαλό μπορεί να αναγνωρίσει την απειλή ενός κινδύνου, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για το σώμα. Όταν νιώθουμε ότι απειλούμαστε, ακόμα και ψυχολογικά, το σώμα μπαίνει στην λειτουργία «πάλης ή φυγής», πράγμα που ισχύει και για τα παιδιά, ήδη από την νηπιακή ηλικία.

Συμπτώματα στα παιδιά
Αν και αυτή η «πάλη» είναι φανταστική, το παιδί μπορεί να εκδηλώσει σαφή συμπτώματα, όπως ο πόνος ενώ τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ναυτία

Το πρώτο μέρος του σώματος που «χτυπά» το άγχος είναι το στομάχι. Όταν το παιδί φοβάται, το σώμα του απελευθερώνει αδρεναλίνη, η οποία επηρεάζει την λειτουργία του εντέρου για να προειδοποιήσει το σώμα ότι βρίσκεται σε κίνδυνο.

Αυτό αναγκάζει το σώμα να τεντώνεται, τους κοιλιακούς μυς να σφίγγουν με αποτέλεσμα την ναυτία ή την ενόχληση στο στομάχι.

Πονοκέφαλοι που δεν υποχωρούν
Οι ενήλικες παραπονιούνται για πονοκεφάλους, όταν νιώθουν πίεση ή στρες. Τα μικρά παιδιά βιώνουν το ίδιο. Οι μύες γύρω από το κεφάλι, το λαιμό και τα μάτια τους είναι τεταμένοι όταν ανησυχούν και μπορούν να προκαλέσουν πίεση και πόνο.

Την επόμενη φορά που το παιδί σας παραπονιέται για πονοκέφαλο, θα μπορούσε να είναι συνέπεια άγχους.

Καθαρίζει πιο συχνά το λαιμό του και βήχει

Όταν ένα παιδί βιώνει έντονη ανησυχία, το σώμα του μπορεί να παράγει επιπλέον σάλια. 
Αυτά μένουν στο πίσω μέρος του λαιμού του, για αυτό και μπορεί το παιδί να νιώθει την ανάγκη να τον καθαρίζει πιο συχνά ή ακόμα και να βήχει για να τα απομακρύνει.

Ζαλάδα
Σε περίπτωση εκτεταμένης ανησυχίας και άγχους, το παιδί θα μπορούσε να βιώσει ζάλη, καθώς είναι πιθανό να αυξηθούν απότομα οι καρδιακοί του παλμοί και να αντιμετωπίσει δυσκολία στην αναπνοή.

thrakitoday

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki