Thursday 4 April 2024

4 Απριλίου 1968: Δολοφονήθηκε ο Martin Luther King

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ένας από τους πιο σημαντικούς ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ιστορία, δολοφονήθηκε σαν σήμερα, 4 Απριλίου 1968.
Ο Κινγκ γεννήθηκε στην Ατλάντα της Τζόρτζια και η εξαιρετική ρητορική του δεινότητα καθώς και το προσωπικό του σθένος τράβηξαν την προσοχή της χώρας. 
Γράφοντας κείμενα, κάνοντας διαλέξεις και οργανώνοντας διαμαρτυρίες κατάφερε να γίνει ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών και κατά των φυλεκτικών διακρίσεων.

Την άνοιξη του 1968 και ενώ προετοιμαζόταν για μια προγραμματισμένη πορεία στην Ουάσιγκτον με σκοπό να πιέσει το Κογκρέσο για λογαριασμό των φτωχών, ο Κινκγ κλήθηκε στο Μέμφις του Τενεσί για να υποστηρίξει μια απεργία των εργαζομένων στον τομέα της υγιεινής. 
Την νύχτα της 3ης Απριλίου 1968, έδωσε μια ομιλία στο Mason Temple Church του Μέμφις, στην οποία φαινόταν κατά κάποιο τρόπο σαν να προανήγγειλε το τέλος του:

«Έχω δει την γη της επαγγελίας. Ίσως να μην φτάσω εκεί μαζί σας. Αλλά θέλω να ξέρετε απόψε πως εμείς, ως άνθρωποι, θα φτάσουμε στην γη της επαγγελίας. Και είμαι ευτυχισμένος απόψε. Δεν ανησυχώ για τίποτα. Δεν φοβάμαι κανέναν άνθρωπο. Τα μάτια μου έχουν δει τη δόξα του ερχομού του Κυρίου».

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της επόμενης μέρας (4 Απριλίου 1968), ο Κινγκ βρισκόταν στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου του Lorraine Motel, όπου διέμενε με τους συνεργάτες του, όταν μία σφαίρα ενός ελεύθερου σκοπευτή τον βρήκε στον λαιμό. Μπήκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου και ανακοινώθηκε ο θάνατός του περίπου μία ώρα αργότερα. 
Ήταν 39 ετών....

περισσότερα στην πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki