Tuesday 23 February 2016

Πρέπει να ενημερώσουμε σωστά το παιδί για τη σεξουαλική κακοποίηση - Tell Someone You Trust.

Της Δέσποινας Χατζηγρηγοριάδου
Ψυχολόγου Α.Π.Θ, ειδίκευση στη Σχολική Ψυχολογία

Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών αποτελεί ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο το οποίο τυγχάνει σοβαρής αντιμετώπισης και ενημέρωσης από όλους. 
Τα παρακάτω videos δίνουν την δυνατότητα σε μας και τα παιδιά να κατανοήσουμε, στο τελευταίο μέσω της ιστορίας ενός κοριτσιού, τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση και πως μπορούν τα ίδια να προστατευτούν. 
Είναι σημαντικό, τα παιδιά να αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τα άτομα που τα προσέχουν-φροντίζουν, ώστε να νιώθουν άνετα να μοιραστούν τυχόν σκέψεις, συναισθήματα αλλά και γεγονότα που μπορεί να τους έχουν συμβεί.
Στη σεξουαλική κακοποίηση, σημαντικό ρόλο παίζουν η ενοχή και ο φόβος που μπορεί να νιώθει το παιδί, νομίζοντας ότι το ίδιο ευθύνεται για την πράξη ή ότι έκανε κάτι κακό.

Πως μπορούμε να προλάβουμε
• Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι η περιοχή του εσώρουχου είναι ιδιωτική και κανείς δεν επιτρέπεται να τα αγγίζει.
Είναι καλό να γνωρίζουν όλα τα μέρη του σώματος τους και αποφορτίζουμε το αίσθημα ντροπής που περιβάλει συνήθως τα γεννητικά όργανα. Έτσι, το παιδί δεν θα ντρέπεται να μιλήσει για οτιδήποτε αφορά τα συγκεκριμένα μέρη του σώματος.
• Χτίζουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά απενοχοποιώντας τα από την ευθύνη της πράξης που κάποιος άλλος έκανε μαθαίνοντας τα να μιλούν για οτιδήποτε τους συμβαίνει. Όταν το παιδί δε φοβάται την τιμωρία ή την επίπληξη μπορεί πιο εύκολα να εκφράσει αυτά που του συμβαίνουν.

• Η ενημέρωση του φαινομένου κρίνεται απαραίτητη για τα παιδιά. 
Δεν μπορούμε να αποκρύπτουμε την πραγματικότητα της εποχής, εφόσον η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών βρίσκεται σε έξαρση. Τα παιδιά πρέπει να είναι ενήμερα προκειμένου να αναγνωρίζουν το φαινόμενο και να ειδοποιούν άμεσα τα άτομα που τα φροντίζουν.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki