Thursday 11 October 2018

Τι δεν πρέπει να πείτε σε κάποιον με Διπολική Διαταραχή

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε με κάποιον άνθρωπο με διπολική διαταραχή, θυμηθείτε αυτά τα 12 πράγματα.
Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωσθεί με διπολική διαταραχή, βιώνουν συναισθηματικές εναλλαγές που κυμαίνονται από την κατάθλιψη μέχρι την υπερκινητικότητα ή τη μανία. 
Στις ΗΠΑ περίπου 5,7 εκατομμύρια ενήλικες ζουν με διπολική διαταραχή, με το ποσοστό των διπολικών ασθενών να ανέρχεται στο 1%-3% του παγκόσμιου πληθυσμού, όμως η ασθένεια παραμένει συχνά παρεξηγημένη.

Εδώ παραθέτουμε 12 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πείτε σε κάποιον με διπολική διαταραχή:

1) Είσαι διπολικός/ή;
Οι άνθρωποι δεν είναι η ασθένειά τους, δεν είναι η διπολική διαταραχή. Έχουν διπολική διαταραχή.

2) Είσαι τρελός.
Πρώτα απ 'όλα, είναι ντροπή να το πείτε αυτό σε κάποιον. Δεύτερον, αυτό δεν είναι αλήθεια. Μην πείτε τίποτα παρόμοιο με αυτή τη φράση, σε κάποιον που έχει διπολική διαταραχή.

3) Έχω και εγώ εναλλαγές της διάθεσης.
Μερικές φορές, ο καθένας μπορεί να βιώσει μια εναλλαγή διάθεσης αλλά μόνο τα άτομα με διπολική διαταραχή, έχουν επανειλημμένες και σοβαρές συναισθηματικές εναλλαγές μεταξύ μανίας ή υπομανίας και κατάθλιψης.

4) Πιστεύεις ότι μπορεί να το έχω κι εγώ;
Δεν υπάρχει διαγνωστικό τεστ για τη διπολική διαταραχή. Η διάγνωση συχνά εξαρτάται από την παρατήρηση των συμπτωμάτων. Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε διπολική διαταραχή, επισκεφθείτε ένα ψυχίατρο. 
Ας μην επιβαρύνετε το φίλο σας με μια ερώτηση που δεν μπορεί να απαντήσει, που αφορά εσάς και δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για εκείνους.

5) Μακάρι να ήμουν μανιακός για να μπορούσα να είμαι πιο παραγωγικός.
Η μανία αφορά μία συναισθηματική διαταραχή που δεν σας βοηθά να ολοκληρώνετε απλά τις εργασίες σας. Οι άνθρωποι που έχουν διπολική διαταραχή, υποφέρουν από έντονες συναισθηματικές εναλλαγές που φτάνουν στα άκρα.
«Εύχομαι περισσότεροι άνθρωποι να κατανοούσαν το σωματικό κόστος που χρειάζεται η διαχείριση αυτής της νόσου. Δεν είναι μόνο οι παρενέργειες από τα φάρμακα - είναι, επίσης, η απόλυτη εξάντληση από τις εξάψεις αδρεναλίνης, η κόπωση από τη κατάθλιψη, κλπ». 
είπε ο Tony Jacobs Burke από το International Bipolar Foundation.

6) Απλά υπερβάλλεις.
Η υπερβολή είναι ένα σύμπτωμα της διπολικής διαταραχής. Αλλά όταν κάποιος με διπολική διαταραχή υπερβάλλει, δεν μπορεί απλά να πάρει μια βαθιά ανάσα και να σταματήσει.

7) Έχεις προσπαθήσει ποτέ να αυτοκτονήσεις;
Αυτό είναι πολύ σκληρό για να ειπωθεί. Αυτό είναι ένα πολύ προσωπικό και ευαίσθητο θέμα. Μη κάνετε ποτέ σε κάποιον αυτή την ερώτηση.

8) Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό.
Ακόμα και καλοπροαίρετο αν είναι αυτό το σχόλιο, μπορεί να ακούγεται σαν μια περιφρονητική κοινοτοπία. 
Μπορεί να είναι αλήθεια ότι οι δύσκολες καταστάσεις, ενδεχομένως να βοηθούν μερικούς ανθρώπους να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να πετύχουν σημαντικά πράγματα στη ζωή τους. 
Ωστόσο, δεν είναι κάτι που μπορείτε να πείτε σε κάποιον με μια ασθένεια όπου το 20% των ασθενών επιχειρούν να αυτοκτονήσουν.

9) Νιώθω άσχημα για σένα.
Οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή μπορεί να αισθάνονται άσχημα και αυτοί για τον εαυτό τους.
Όταν γίνομαι μανιακή, μπορώ να είμαι εξαιρετικά παρανοϊκή, είναι δύσκολο να με κατανοήσουν και είμαι ανήσυχη. Παίρνω ρίσκα που δεν πρέπει. Δεν έχω καμία ενσυναίσθηση για τους γύρω μου, 
ανέφερε ασθενής με διπολική διαταραχή στο International Bipolar Foundation.

10) Έχεις θεραπευτεί;
Υπάρχει θεραπεία, όχι ίαση. 
Η διπολική διαταραχή ενδέχεται να διαρκέσει για μια ζωή. Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή, είναι σε θέση να διατηρήσουν μία σταθερότητα στη ζωή τους μέσω της υγιεινής ζωής. Πάντα χρειάζεται να υπάρχει παρακολούθηση από ψυχίατρο ή ψυχολόγο.

11) Φαίνεσαι όμως τόσο φυσιολογικός.
Αυτή η φράση πληγώνει σε τόσα πολλά επίπεδα. 
Φανταστείτε να το λέτε σε κάποιον με καρκίνο ή διαβήτη.

12) Έχεις πάρει τα φάρμακά σου;
Μην μειώνετε τον άνθρωπο με μια εξίσωση της επιστήμης. 
Ακριβώς επειδή έχουν μια κακή μέρα, δεν σημαίνει ότι δεν έλαβαν τη φαρμακευτική αγωγή τους.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε με κάποιον άνθρωπο με διπολική διαταραχή, θυμηθείτε αυτά τα 12 πράγματα.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki