Wednesday, 23 January 2019

Επιστημονικά στοιχεία για το καλύτερο «φάρμακο», την Αγκαλιά!

1. Η μέση αγκαλιά διαρκεί 3,17 δευτερόλεπτα
Μία έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Dundee ανέλυσαν 188 αυθόρμητες αγκαλιές ανάμεσα σε αθλητές και στους προπονητές τους, τους συναθλητές και τους υποστηρικτές τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. 
Τα αποτελέσματα; 
Η μέση αγκαλιά διαρκούσε 3,17 δευτερόλεπτα και δεν ήταν επηρεασμένη ούτε από το φύλο, ούτε από την εθνικότητα.

2. Οι άνθρωποι αγκαλιάζονταν χιλιάδες χρόνια πριν
Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πότε συνέβη η πρώτη αγκαλιά ανάμεσα σε δύο άτομα, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι αγκαλιές υπάρχουν στο «μενού» των συμπεριφορών τουλάχιστον για κάποια χιλιάδες χρόνια. 

Το 2007, μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε τους «Εραστές του Valdaro» σε Νεολιθικό Τάφο κοντά στη Mantua της Ιταλίας. 
Οι εραστές βρίσκονταν θαμμένοι και σφιχτά αγκαλιασμένοι. Είναι τουλάχιστον 6000 χρόνων, οπότε γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αγκαλιάζονται ήδη από τα Νεολιθικά χρόνια.


3. Οι περισσότεροι άνθρωποι αγκαλιαζόμαστε από τα δεξιά – αλλά τα συναισθήματά μας επηρεάζουν το πώς αγκαλιαζόμαστε

Όταν αγκαλιαζόμαστε, τυλίγουμε τα χέρια μας γύρω από το άλλο άτομο. Τυπικά, κατευθύνουμε την αγκαλιά με το ένα χέρι μας. 
Μια Γερμανική έρευνα ανέλυσε αν οι άνθρωποι προτιμούσαν να αγκαλιάζουν με το αριστερό ή το δεξί τους χέρι. 
Σε αυτή την έρευνα, παρατήρησαν ζευγάρια σε αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων σε διεθνή αεροδρόμια και ανέλυσαν βίντεο όπου άτομα με δεμένα μάτια αγκάλιαζαν αγνώστους στο δρόμο.

Συμπέραναν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγκαλιάζονταν από τα δεξιά. Σε συναισθηματικά ουδέτερες καταστάσεις, στις οποίες οι άγνωστοι αγκαλιάζονταν με δεμένα μάτια, το 92% αγκαλιαζόταν από τα δεξιά. 

Ωστόσο, σε πιο συναισθηματικές καταστάσεις μόνο το 81% αγκαλιαζόταν από τα δεξιά. 
Καθώς το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου ελέγχει το δεξί μισό του σώματος και το αντίστροφο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η αριστερόστροφη αγκαλιά οφείλεται στη μεγαλύτερη εμπλοκή του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματα.


4. Η αγκαλιά βελτιώνει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το στρες
Οι δημόσιες ομιλίες είναι στρεσογόνες σχεδόν για όλους – αλλά η αγκαλιά πριν ανέβουμε στη σκηνή μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το στρες. 

Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βόρεια Καρολίνα εξέτασε πώς η αγκαλιά πριν από ένα στρεσογόνο γεγονός μείωνε τις αρνητικές επιδράσεις του άγχους στο σώμα. 
Στην έρευνα υπήρξαν δύο ομάδες ζευγαριών: στη μία ομάδα, δόθηκαν στα ζευγάρια 10 λεπτά να κρατήσουν χέρια και να παρακολουθήσουν μια ρομαντική ταινία, που ακολουθούταν από μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων. 
Ύστερα, ο ένας σύντροφος έπρεπε να συμμετέχει σε μια πολύ στρεσογόνα δημόσια ομιλία και μετρήθηκαν η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός ενώ μιλούσε.

Τα αποτελέσματα; 

Τα άτομα που είχαν λάβει μια αγκαλιά από το σύντροφό τους πριν τη ομιλία παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν αγγίξει τους συντρόφους τους.


5. Οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που αγκαλιάζονται
Αν και οι άνθρωποι αγκαλιάζονται περισσότερο σε σχέση με τα περισσότερα ζώα, δεν είμαστε το μόνο είδος που χρησιμοποιούμε την αγκαλιά για να επικοινωνήσουμε κοινωνικό ή συναισθηματικό νόημα. 

Μία έρευνα που έγινε από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ερεύνησε την αγκαλιά σε ένα είδος μαϊμούς, που είναι ένα εξαιρετικά κοινωνικό ον. Βρήκαν ότι σε αντίθεση με τους ανθρώπους, η μαϊμού δεν είχε ένα είδος, αλλά δύο είδη αγκαλιάς: την απλή αγκαλιά και την αγκαλιά προσώπου. 
Στη δεύτερη δεν περιλαμβάνονται χέρια. Εδώ, τα ζώα «αγκαλιάζονται» τρίβοντας τα μάγουλά τους, δείχνοντας έτσι τρυφερότητα. 
Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι μαϊμούδες έδειξαν μια προτιμητέα πλευρά αγκαλιάς: Για τις απλές αγκαλιές, το 80% προτιμούσε την αριστερή πλευρά.


Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki