Thursday, 31 January 2019

Γεύματα στην Αρχαία Ελλάδα - Eating Like an Ancient Greek

1. Πού και πώς οργάνωναν τα γεύματά τους οι αρχαίοι Έλληνες
  • Οι αρχαίοι Έλληνες καλλιεργούσαν αγρούς και ασχολούνταν με την κτηνοτροφία. 
  • Καλλιεργούσαν δημητριακά, ελιές και αμπέλια. Ακόμα, κυνηγούσαν και ψάρευαν. 
  • Οι δούλοι αναλάμβαναν την προετοιμασία των γευμάτων. 
  • Οι γυναίκες φρόντιζαν να υπάρχει σωστός συνδυασμός γεύσεων. Ξυπνούσαν με την ανατολή του ήλιου και ξεκινούσαν τις καθημερινές τους ασχολίες.

3. ΠΡΩΙΝΟ-ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ 
  • • Πριν ξεκινήσουν έτρωγαν το πρώτο τους γεύμα που ονομαζόταν «ακράτισμα». Ήταν ψωμί σε ανέρωτο κρασί. Το ψωμί αυτό το έφτιαχναν από κριθάρι οι φτωχοί και από σιτάρι οι πλούσιοι. 
  • Άλλες συνηθισμένες πρωινές τροφές ήταν τα ξερά σύκα, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και άλλοι ξηροί καρποί. 
  • Το συνηθισμένο τους πρωινό ρόφημα ήταν ο «κυκεών», που ήταν μείγμα κρασιού, τριμμένου τυριού και κριθάλευρου. Άλλο αγαπημένο τους ρόφημα ήταν ένα είδος υδρόμελου που το παρασκεύαζαν με χλιαρό νερό και μέλι. 
  • Πριν το μεσημέρι έτρωγαν ένα απλό και γρήγορο γεύμα το «άριστον». Απαρτίζονταν από ψάρι, όσπρια ή έναν εύκολο και απλό συνδυασμό τροφών όπως ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Τα αυγά τα έτρωγαν μελάτα ή σφικτά. 
  • Πριν από το βραδινό έτρωγαν κάτι στα γρήγορα. Αυτό ονομαζόταν «εσπέρισμα».

4. ΔΕΙΠΝΟ 
  • Βασικό γεύμα τους ήταν το βραδινό, «δείπνον» και το είχαν συνδυάσει με το συμπόσιο και την φιλική συντροφιά. Στην αρχή του γεύματος σέρβιραν ψάρια και πουλερικά. 
  • Τα χορταρικά τα σέρβιραν με μια σάλτσα από λάδι, ξύδι και μέλι. 
  • Το κρασί το έπιναν μετά το φαγητό Ήταν αραιωμένο με νερό για να έχουν καθαρό μυαλό στην διάρκεια των συζητήσεων. 
  • Έτρωγαν σχετικά λίγο κρέας και πολλά σκόρδα και τυρί. Το κρέας ήταν ακριβό γι' αυτό σπάνια το έτρωγαν και αυτό ήταν κυρίως από κρέας πουλερικών, γουρουνόπουλα και κυνήγι. 
  • Το δείπνο τελείωνε με το επιδόρπιο που ήταν γνωστό και σαν «τράγημα». Αποτελούνταν από φρέσκα ή ξερά φρούτα, γλυκά, μέλι και καρύδια και αλμυρές πίτες που τις έφτιαχναν με μέλι, τυρί και λάδι. 
  • Η πιο ονομαστή πίτα ήταν ο «μυτλωτός» που ήταν πίτα με τυρί ανακατεμένο με μέλι και σκόρδο.
6. ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΝ 
  • Στην διάρκεια του δείπνου ο οικοδεσπότης βρισκόταν συνήθως ξαπλωμένος στο κρεβάτι του, ενώ η γυναίκα του καθόταν σε σκαμνί. Τα παιδιά εμφανίζονταν στα επιδόρπια και στέκονταν όρθια ή κάθονταν, ανάλογα με την ηλικία τους και τις συνήθειες της οικογένειας. 
  • Όταν είχαν τραπέζι με καλεσμένους, τα μέλη της οικογένειας δεν παρουσιάζονταν
7. ΠΩΣ ΕΤΡΩΓΑΝ 
  • Οι αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν πιρούνια γι' αυτό έκοβαν το κρέας σε μικρά κομμάτια και το έπιαναν με το χέρι. Ωστόσο χρησιμοποιούσαν οβελούς (σούβλες) και κρέας με δύο ή τρία στελέχη. 
  • Χρησιμοποιούσαν κουτάλια, αλλά μερικές φορές και την κόρα του ψωμιού για κουτάλι.
  • Υπήρχαν αρκετές διαφορές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων από πόλη σε πόλη. 
  • Ενώ οι Αθηναίοι έτρωγαν στα σπίτια τους ή κάνοντας συμπόσια οι Σπαρτιάτες έτρωγαν όλοι μαζί σε κοινά συσσίτια. 
  • Επίσης οι Σπαρτιάτες έτρωγαν τον "μέλανα ζωμό" και ήταν λιτοδίαιτοι
slideshare
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki