1.
Πού και πώς οργάνωναν τα
γεύματά τους οι αρχαίοι
Έλληνες
3. ΠΡΩΙΝΟ-ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
4. ΔΕΙΠΝΟ
slideshare
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι
- Οι αρχαίοι Έλληνες καλλιεργούσαν αγρούς και ασχολούνταν με την κτηνοτροφία.
- Καλλιεργούσαν δημητριακά, ελιές και αμπέλια. Ακόμα, κυνηγούσαν και ψάρευαν.
- Οι δούλοι αναλάμβαναν την προετοιμασία των γευμάτων.
- Οι γυναίκες φρόντιζαν να υπάρχει σωστός συνδυασμός γεύσεων. Ξυπνούσαν με την ανατολή του ήλιου και ξεκινούσαν τις καθημερινές τους ασχολίες.
- • Πριν ξεκινήσουν έτρωγαν το πρώτο τους γεύμα που ονομαζόταν «ακράτισμα». Ήταν ψωμί σε ανέρωτο κρασί. Το ψωμί αυτό το έφτιαχναν από κριθάρι οι φτωχοί και από σιτάρι οι πλούσιοι.
- Άλλες συνηθισμένες πρωινές τροφές ήταν τα ξερά σύκα, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και άλλοι ξηροί καρποί.
- Το συνηθισμένο τους πρωινό ρόφημα ήταν ο «κυκεών», που ήταν μείγμα κρασιού, τριμμένου τυριού και κριθάλευρου. Άλλο αγαπημένο τους ρόφημα ήταν ένα είδος υδρόμελου που το παρασκεύαζαν με χλιαρό νερό και μέλι.
- Πριν το μεσημέρι έτρωγαν ένα απλό και γρήγορο γεύμα το «άριστον». Απαρτίζονταν από ψάρι, όσπρια ή έναν εύκολο και απλό συνδυασμό τροφών όπως ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Τα αυγά τα έτρωγαν μελάτα ή σφικτά.
- Πριν από το βραδινό έτρωγαν κάτι στα γρήγορα. Αυτό ονομαζόταν «εσπέρισμα».
4. ΔΕΙΠΝΟ
- Βασικό γεύμα τους ήταν το βραδινό, «δείπνον» και το είχαν συνδυάσει με το συμπόσιο και την φιλική συντροφιά. Στην αρχή του γεύματος σέρβιραν ψάρια και πουλερικά.
- Τα χορταρικά τα σέρβιραν με μια σάλτσα από λάδι, ξύδι και μέλι.
- Το κρασί το έπιναν μετά το φαγητό Ήταν αραιωμένο με νερό για να έχουν καθαρό μυαλό στην διάρκεια των συζητήσεων.
- Έτρωγαν σχετικά λίγο κρέας και πολλά σκόρδα και τυρί. Το κρέας ήταν ακριβό γι' αυτό σπάνια το έτρωγαν και αυτό ήταν κυρίως από κρέας πουλερικών, γουρουνόπουλα και κυνήγι.
- Το δείπνο τελείωνε με το επιδόρπιο που ήταν γνωστό και σαν «τράγημα». Αποτελούνταν από φρέσκα ή ξερά φρούτα, γλυκά, μέλι και καρύδια και αλμυρές πίτες που τις έφτιαχναν με μέλι, τυρί και λάδι.
- Η πιο ονομαστή πίτα ήταν ο «μυτλωτός» που ήταν πίτα με τυρί ανακατεμένο με μέλι και σκόρδο.
6. ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΝ
- Στην διάρκεια του δείπνου ο οικοδεσπότης βρισκόταν συνήθως ξαπλωμένος στο κρεβάτι του, ενώ η γυναίκα του καθόταν σε σκαμνί. Τα παιδιά εμφανίζονταν στα επιδόρπια και στέκονταν όρθια ή κάθονταν, ανάλογα με την ηλικία τους και τις συνήθειες της οικογένειας.
- Όταν είχαν τραπέζι με καλεσμένους, τα μέλη της οικογένειας δεν παρουσιάζονταν
7. ΠΩΣ ΕΤΡΩΓΑΝ
- Οι αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν πιρούνια γι' αυτό έκοβαν το κρέας σε μικρά κομμάτια και το έπιαναν με το χέρι. Ωστόσο χρησιμοποιούσαν οβελούς (σούβλες) και κρέας με δύο ή τρία στελέχη.
- Χρησιμοποιούσαν κουτάλια, αλλά μερικές φορές και την κόρα του ψωμιού για κουτάλι.
- Υπήρχαν αρκετές διαφορές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων από πόλη σε πόλη.
- Ενώ οι Αθηναίοι έτρωγαν στα σπίτια τους ή κάνοντας συμπόσια οι Σπαρτιάτες έτρωγαν όλοι μαζί σε κοινά συσσίτια.
- Επίσης οι Σπαρτιάτες έτρωγαν τον "μέλανα ζωμό" και ήταν λιτοδίαιτοι
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι
No comments:
Post a Comment