Sunday, 27 January 2019

Σημάδια ότι βρίσκεστε σε μια ψεύτικη σχέση

Όσο κι αν κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το ψέμα μπορεί να κρυφτεί και να καμουφλαριστεί, ο χρόνος δεν έχει την ίδια άποψη. Εκείνος είναι που αποκαλύπτει την αλήθεια και το ψεύτικο ξεθωριάζει σύντομα.
Όταν ένα άτομο με καλή καρδιά βρεθεί μέσα σε μια μη αυθεντική σχέση, βιώνει μια επίπονη και εξουθενωτική εμπειρία.
Κι αυτό γιατί βαθιά μέσα του γνωρίζει ότι αυτή η σχέση φορά μια μάσκα, ένα προσωπείο, αλλά καταπιέζεται ή αγνοεί συνεχώς κάθε συναίσθημα που θα μπορούσε να προκαλέσει την έκρηξη και το τέλος του ψέματος.
Κάθε κατάσταση είναι διαφορετική, αλλά υπάρχει μια γενική ιδέα για το πώς μια ψεύτικη σχέση μπορεί να ξεδιπλωθεί μέσα στον χρόνο. Ένα άτομο με καλή πρόθεση δεσμεύεται με κάποιον/α που εμφανίζεται να έχει τα ίδια αμοιβαία συναισθήματα αγάπης, αφοσίωσης και σεβασμού. Μετά από μια χρονική περίοδο, αυτά εξαφανίζονται και ο πραγματικός χαρακτήρας αρχίζει να αποκαλύπτεται. Δυστυχώς, ο/η σύντροφός τους έχει ήδη επενδύσει συναισθηματικά σε αυτό το στάδιο και είναι αποφασισμένος/η να κάνει τη σχέση αυτή να λειτουργήσει, παρά το γεγονός ότι η άλλη πλευρά δεν δείχνει πια κανένα ενδιαφέρον.
Η αγάπη που το «θύμα» νιώθει για τον σύντροφο θολώνει την κρίση του, κάνοντας το αρκετά ευάλωτο στην απάτη. Ο έρωτας μπερδεύεται εκεί με την λογική σκέψη, παραβλέπει το σωστό για εκείνον και δίνει τα πρωτεία στο συναίσθημα.

Σε εκείνο ακριβώς το σημείο, το άτομο αγνοεί και παρακάμπτει τα προειδοποιητικά σημάδια της πραγματικότητας. Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο να παραδεχτούμε και να φύγουμε από μια ψεύτικη σχέση;
Το «θύμα» συνήθως φοβάται ένα από τα τρία αυτά πράγματα: τη μοναξιά, την παραδοχή μιας αποτυχίας και τη βίωση αρνητικών συναισθημάτων μετά τον χωρισμό και τον αποχωρισμό.
Η απομάκρυνση από μια ψεύτικη σχέση απαιτεί να δούμε αρχικά την αλήθεια, ανεξαρτήτως του πόσο άβολη είναι. Χρειάζεται να παραβλέψουμε για λίγο την παράλογη και συναισθηματική σκέψη και ν’ αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα.
Γιατί όσο νωρίτερα μπορέσουμε να παραδεχτούμε το ψέμα αυτής της σχέσης, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε κάτι υγιές! Βρίσκεστε εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε σε μια απατηλή σχέση;

10 σημάδια ότι βρίσκεστε σε μια ψεύτικη σχέση

1. Συναισθηματική απόσταση ή απουσία
Όταν ο/η σύντροφός σας βρίσκεται μακριά, κάνει κάποια προσπάθεια να επικοινωνήσει; Απαντά στα μηνύματα ή στα τηλεφωνήματα σας; Σε μια σχέση, οι «ψεύτικοι» άνθρωποι έχουν μια τάση να μην είναι καθόλου επικοινωνιακοί. Δίνουν ελάχιστα σημάδια ζωής και δεν μιλούν σχεδόν καθόλου για την καθημερινότητά τους. Επίσης, συνεχώς βρίσκουν δικαιολογίες για το γιατί δεν «μπορούσαν» να επικοινωνήσουν.

2. Κανένας ρομαντισμός
Όπου δεν υπάρχει καθόλου ρομαντισμός και έρωτας, δεν υπάρχει και σχέση. Το «θύμα» συχνά επιχειρεί να κάνει μια προσέγγιση, αλλά συνήθως βρίσκει τοίχο. Είναι φανερό ότι μια εξαναγκασμένη οικειότητα, δεν θα λειτουργήσει.

3. Ανεπίλυτες συγκρούσεις
Οι συγκρούσεις και οι διαφωνίες υπάρχουν σε κάθε σχέση και η εμφάνιση τους ανά κάποια διαστήματα είναι σημάδι υγείας στις σχέσεις, καθώς υποδεικνύει ότι και τα δύο μέρη ενδιαφέρονται πραγματικά γι΄ αυτήν. Βέβαια, κάθε σύγκρουση απαιτεί και μια λύση. Αν είστε οι μόνοι που προσπαθείτε να επιλύσετε το πρόβλημα που έχει ανακύψει, αυτό πρόκειται για ένα φανερό σημάδι συναισθηματικής αποσύνδεσης από την άλλη πλευρά.

4. Καμία προσπάθεια για ισότητα
Είστε πάντα οι μόνοι που σχεδιάζετε πράγματα; Που αναλαμβάνετε τους λογαριασμούς; Που διαχειρίζεστε όλο το σπίτι; Αν ναι, ποιες τελικά είναι οι υποχωρήσεις που κάνει ο/η σύντροφός σας και ποιες οι ευθύνες του/της; Η σχέση και ο συμβιβασμός χρειάζεται να συμπλέουν κάποιες φορές. Η έλλειψη προσπάθειας αποτελεί ένα οικουμενικό σημάδι αδιαφορίας και το ίδιο ισχύει και στη δική σας σχέση.

5. Κανένα ενδιαφέρον για τα συναισθήματα ή τις σκέψεις σας
Δύο άνθρωποι σε μια αυθεντική, υγιή σχέση συνειδητοποιούν τη σημασία του να κατανοούν όσο περισσότερο μπορούν το άλλο τους μισό. Το να ρωτάμε για τη διάθεση του συντρόφου μας αποτελεί ένα απαραίτητο στοιχείο επικοινωνίας. Θέλουμε και θέλουν να γνωρίζουμε τι συμβαίνει, ακόμα και αν δεν είναι κάτι σημαντικό. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ο/η σύντροφός σας ρώτησε πώς νιώθετε και πώς ήταν η μέρα σας;

6. Καμία συζήτηση για το μέλλον
Σε κάθε σημαντική σχέση που θέλουμε να διαρκέσει, η συζήτηση για το μέλλον είναι σχεδόν αναπόφευκτη από ένα σημείο και μετά. Αν λοιπόν η σχέση σας αποφεύγει αυτή τη συζήτηση ή δεν ανταποκρίνεται όταν το θέμα έρχεται στην επιφάνεια, συνήθως συμβαίνουν δύο πράγματα: 1) δεν ενδιαφέρεται για ένα κοινό μέλλον ή 2) δεν το έχει σκεφτεί ιδιαίτερα. Και τα δύο μάλλον αποτελούν κακά σημάδια.

7. Αδιαφορία για τα περισσότερα πράγματα
Μια αυθεντική σχέση κατακλύζεται από αισθήματα πάθους για τον άλλο. Από την άλλη, μια ψεύτικη σχέση αποπνέει αδιαφορία. Κάποιος που συνεχώς αντιδρά με αδιαφορία, το πιο πιθανό είναι πως δεν είναι αφοσιωμένος, είναι αποσυνδεδεμένος και- δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε- δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για εσάς.

8. Φοβάστε να εκφράσετε τον πραγματικό σας εαυτό
Αν φοβάστε συνεχώς να είστε ο εαυτός σας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να βρίσκεστε σε σχέση. Το να βάζετε μια μάσκα για να βρίσκεστε κοντά σε κάποιον που τελικά δεν σας θέλει πραγματικά, αποτελεί μια μορφή αυτό- κακοποίησης. Γιατί να συνεχίσετε κάτι τέτοιο; Βρείτε κάποιον που σας αποδέχεται και σας αγαπά γι’ αυτό ακριβώς που είστε.

9. Είναι απομονωμένοι και απρόσιτοι
Το στοιχείο της απομόνωσης δεν είναι απαραιτήτως ένα αρνητικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας- οι εσωστρεφείς έχουν τέτοιες συμπεριφορές. Αλλά ακόμα και το πιο εσωστρεφές άτομο ανοίγεται και εκφράζεται πιο ελεύθερα, όταν είναι με κάποιον που αγαπά. Αν αυτές οι συμπεριφορές όμως είναι ένα μόνιμο και δυσλειτουργικό χαρακτηριστικό, τότε μάλλον δεν βρίσκεστε σε μια υγιή σχέση.

10. Νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά
Έχετε αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά για αρκετό χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας.
Γιατί σπαταλάτε έτσι τον χρόνο σας;
Την ενέργεια και τη διάθεση σας;
Αποτελούν πολύτιμες πηγές για τον εαυτό μας. Μαζέψτε όλο το κουράγιο που χρειάζεστε, τα πράγματα σας και απομακρυνθείτε. Ή αν δεν βρίσκετε τη δύναμη, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να σας βοηθήσει.

Εναλλακτική Δράση
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki