Sunday 8 June 2008

Στέγη στοργής για τους περιθωριακούς ανήλικους στη Σύρο

Μια ζεστή αγκαλιά έχει ανοίξει εδώ και δώδεκα περίπου χρόνια στη Σύρο για τους περιθωριακούς ανήλικους που βρίσκονται στο δρόμο και ακολουθούν παραβατικές συμπεριφορές.
Η «Στέγη της Σύρου» δημιουργήθηκε το 1996 και λειτουργεί ως κέντρο ημέρας, χωρίς χρηματοδότηση ή υποστήριξη από αρμόδιο φορέα, αλλά με την εθελοντική προσφορά κάποιων λίγων ανθρώπων.
 
Εργοθεραπευτής, κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, δάσκαλοι είναι διαθέσιμοι να προσφέρουν στα παιδιά ό,τι θα έπρεπε να προσφέρει η πολιτεία.
 
Η Μαρία Κυδωνέος – Φωστέρη, πρωτοπόρος στην πρόληψη και την καταπολέμηση της ανήλικης παραβατικότητας, επιμελήτρια ανηλίκων, η οποία έστησε στη Σύρο τη στέγη αυτή, έχει σώσει πολλά παιδιά από την εγκληματικότητα, στην οποία οδηγεί η παραμέληση. 

«Αγάπη, παιδεία, καθοδήγηση. Αυτά τα τρία χρειάζονται τα παιδιά για να προχωρήσουν», αναφέρει η κ. Φωστέρη σην «Καθημερινή».
«Θεωρούσα ντροπή να λέω στον ανήλικο που ερχόταν στο δικαστήριο πεινασμένος, ξυπόλητος, χωρίς οικογένεια και κοιμόταν στα άστρα, που είχε τόσα προβλήματα και έκλεβε μόνο και μόνο επειδή ήθελε να φάει, ότι αν το ξανακάνεις θα πας φυλακή. Έπρεπε κάτι να κάνω».
 
Έτσι πριν 12 περίπου χρόνια δημιουργήθηκε η Στέγη της Σύρου, η οποία έχει φιλοξενήσει 170 παιδιά. «Υπάρχουν άνθρωποι που τους αναλάβαμε 10-12 χρονών, που θα έπρεπε να είχαν πάει φυλακή, κι όμως σήμερα είναι εργαζόμενοι και έχουν τις οικογένειές τους. Η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή», λέει η κ. Φωστέρη.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι φέτος ένα από τα παιδιά της «Στέγης» είναι σημαιοφόρος στο σχολείο του, όταν πριν μερικά χρόνια δεν μπορούσε καν να παρακολουθήσει το μάθημα...

Η «Στέγη» τιμήθηκε από την Ε.Ε. ως ολοκληρωμένο μοντέλο υποστήριξης ανηλίκων παραβατών και νέων που ανήκουν σε πληθυσμιακές ομάδες που απειλούνται ή βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό. «Αν φτιάχναμε στέγες για τέτοια παιδιά, ίσως δεν χρειαζόταν να χτίζουμε φυλακές», λέει η κ. Φωστέρη, όπου με δική της πρωτοβουλία επίσης έγινε στη Σύρο το νυχτερινό γυμνάσιο και λύκειο όπου σήμερα διαβάζουν μητέρες για να μπουν στο πανεπιστήμιο.

1 comment:

  1. Μπράβο! Πολύ καλή κίνηση, ανθρώπινη, γεμάτη αγάπη! Αυτό θέλουν οι νέοι που έχουν παραβατική συμπεριφορά! Θέλουν την αγκαλιά και την αγάπη της κοινωνίας! Θέλουν ανθρώπους να του μιλήσουν και όχι να τους αφορίσουν. Ανθρώπους που θα τους φέρουν κοντά τους και δε θα τους διώξουν μακριά τους. Το εύκολο σε αυτά τα παιδιά είναι να τα κλείσουμε σε "σωφρονιστικά" ιδρύματα. Το δύσκολο είναι να τα κλείσουμε στην αγκαλιά μας...
    Με αγάπη πάντα
    Agorafoviagr

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki