Friday, 7 June 2013

Απαιτητικά παιδιά!

«Θέλω και άλλο παγωτό, τώρα!» 
Tο απαιτητικό παιδί μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό και να σας κάνει να χάσετε την υπομονή σας! 
Όμως, μην απελπίζεστε, εμείς έχουμε τη λύση για να διορθώσετε τον χαρακτήρα του...
.
Πόσες φορές δεν έχουμε σταματήσει στο δρόμο για να παρατηρήσουμε το τρίχρονο παιδάκι που τραβάει τη φούστα της μαμάς του και της ζητάει να του εκπληρώσει κάποια επιθυμία! «Hρωίδα», σκεφτόμαστε και κουνάμε το κεφάλι μας... Αυτός ο τύπος παιδιού είναι πολύ δύσκολος και πολλές φορές κάνει τους γονείς να αγανακτούν. Το απαιτητικό παιδί μονίμως θέλει κάτι και το θέλει εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Το «αργότερα», το «όχι» και το «θα το σκεφτούμε» είναι φράσεις που δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό του.  
Τι φταίει, όμως, που ένα παιδί γίνεται έτσι; Φυσικά ο τρόπος με τον οποίο έχει μεγαλώσει και οι αρχές που έχει πάρει από τους γονείς του. Ένα απαιτητικό παιδί είναι ένα κακομαθημένο παιδί και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται! Όσο και να προσπαθήσει να σας... καταφέρει να του κάνετε το χατίρι, εσείς πρέπει να επιδείξετε αυστηρότητα!

Έξι Βήματα για να επιβάλετε τους δικούς σας κανόνες

Διδάξτε το μικρό σας να σέβεται τις αποφάσεις που λαμβάνετε και βοηθήστε το να ξεχάσει τον «κακό» εαυτό του! 
Κανένας γονιός δεν γεννήθηκε τέλειος και είναι απολύτως φυσιολογικό να κάνετε λάθη στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας. Tο θέμα είναι πως όταν αντιλαμβάνεστε τα λάθη αυτά θα πρέπει να φροντίζετε να διορθωθούν και να μη θεωρείτε πως είναι αργά για αλλαγές!
1. Όταν λέτε «όχι» σε κάτι φροντίστε να μένετε στην απόφασή σας αυτή από την αρχή μέχρι το τέλος... Όσο κι αν κλάψει, όσο κι αν φωνάξει μην αλλάξετε τη γνώμη σας, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και μην υποκύπτετε σε παράλογες απαιτήσεις μόνο και μόνο για να μην το δυσαρεστήσετε!
2. Σε ανύποπτο χρόνο μιλήστε μαζί του και εξηγήστε του πόσο άσχημη είναι η συμπεριφορά του. Το να σας πιέζει να του αγοράσετε κάτι ενώ εσείς ...
του εξηγείτε πως δεν κρατάτε χρήματα φέρνει και εσάς αλλά και εκείνο σε δύσκολη θέση. Ποντάρετε στο φιλότιμό του και φροντίστε να του αναπτύξετε το αίσθημα της «ντροπής».
3. Kάντε κάποιες εκπτώσεις στις παροχές πολυτέλειας που του προσφέρετε... Πολλές φορές για να εκτιμήσουμε κάτι χρειάζεται προηγουμένως να το χάσουμε.
4. Συζητήστε με τους παππούδες και τις γιαγιάδες και ζητήστε τους να μην υποχωρούν πάντα στις επιθυμίες του μικρού. Το ότι το αγαπούν δεν σημαίνει πως πρέπει να εκπληρώνουν στα τυφλά όλες του τις «προσταγές». Επιβάλλεται να λένε και κανένα «όχι» πού και πού.
5. Eπιβάλλετε την τιμωρία στις περιπτώσεις που το παιδί σας ξεπερνά τα όρια και γίνεται πραγματικά πολύ πιεστικό. Όσο κι αν θυμώσετε μαζί του μην το χτυπήσετε, μπορείτε όμως να το στείλετε στο δωμάτιό του, να κλείσετε την τηλεόραση ή να ακυρώσετε την απογευματινή του βόλτα. Όταν τα πράγματα ηρεμήσουν μπορείτε να του εξηγήσετε γιατί επιβάλλετε την εκάστοτε τιμωρία.
6. Aν αρχίσει να κλαίει και να ουρλιάζει μέσα στη μέση του δρόμου, διατηρήστε τη ψυχραιμία σας και αγνοήστε το. Όσο δύσκολο κι αν αυτό φαντάζει είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε να πάψει. Eξάλλου, να θυμάστε πως δεν είναι και τόσο καλή ιδέα να μαλώνετε ή να διαπραγματεύεστε με ένα 5χρονο παιδί!

Συμβουλή!
Tα απαιτητικά παιδιά γίνονται αντικοινωνικά, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσουν να ενταχθούν σε μια παρέα ή να αναπτύξουν μια φιλία με κάποιο άλλο παιδάκι.
O χαρακτήρας τους και η επιμονή τους όλα να γίνονται με τον δικό τους τρόπο στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων.

Απαιτητικά μικρά!
Τα μικρά απαιτητικά παιδιά δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είναι και «κακά» παιδιά.  Διδάξτε στο παιδί τους σωστούς τρόπους να εκφάζει τις επιθυμίες του. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζεται τα εξής:
  • Ενθαρρύνετε το παιδί με τη θετική σας προσοχή, όταν δεν φέρεται με κακό τρόπο και αντίθετα αγνοήστε το όταν συμπεριφέρεται άσχημα.
  • Συνειδητοποιήστε ότι ουδέν κακό αμιγές καλού! Όλα τα νομίσματα, άλλωστε, έχουν δύο όψεις... Αναζητήστε τα καλά στοιχεία στη συμπεριφορά του παιδιού σας (κι όμως υπάρχουν!). Ποια είναι αυτά; Το ότι ένα τόσο απαιτητικό παιδί «κρύβει» μέσα του ένα παιδί που ξέρει τι θέλει και πώς να θέτει στόχους. Ένα παιδί που έχει μεγάλες, ηγετικές ικανότητες αλλά δεν γνωρίζει πού σταματάνε αυτές και πότε ξεπερνάει τα όρια. Αυτό είναι δική σας δουλειά να του το διδάξετε.
  • Εξετάστε τη συμπεριφορά τη δική σας και των ατόμων με τα οποία συναναστρέφεται το παιδί. Ίσως η ανάρμοστη αυτή συμπεριφορά που παρουσιάζει να οφείλεται στη μίμηση παρόμοιας συμπεριφοράς κάποιου ατόμου από το συγγενικό ή κοινωνικό σας περίγυρο.
Προσοχή!
Βασικό κομμάτι το οποίο πάντα φροντίζουμε να σας υπογραμμίζουμε αποτελούν οι κανόνες μέσα στους οποίους οφείλει να μεγαλώνει ένα παιδί.   Μη νιώθετε τύψεις όταν θέτετε όρια στο μικρό σας, καθώς μια ανεξέλεγκτη ζωή δεν ωφελεί κανέναν. Εξάλλου ακόμα και εμείς οι μεγάλοι έχουμε όρια και ακολουθούμε κάποιους κανόνες στην καθημερινότητά μας. Tο μικρό σας πρέπει να μάθει πως είναι αδύνατο να πραγματοποιούνται όλες του οι επιθυμίες, γιατί ακόμα και αν εσείς είστε πρόθυμοι να κάνετε κάτι τέτοιο, μεθαύριο οι φίλοι, οι συνάδελφοι και γενικά ο περίγυρός του δεν θα συμβιβάζεται με μια τέτοια προοπτική!

 goneisonline.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki