Saturday 9 January 2016

Πέντε κοινοί φόβοι στην δεύτερη εγκυμοσύνη

Το έχετε ξαναζήσει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε ξεπεράσει όλους τους φόβους και τις ανησυχίες σας. 
Αυτή τη φορά βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά…. 


Θα μπορέσω να αγαπήσω το μωρό μου όσο και το πρώτο;
Πώς θα είναι ο τοκετός αυτή τη φορά; 
Τέτοιου είδους σκέψεις ενδεχομένως θα προκαλούν νευρικότητα. Ακολουθούν οι 5 πιο συνηθισμένοι φόβοι που βιώνει μια έγκυος περιμένοντας το δεύτερο παιδί της και καθώς και τρόποι για να τους αντιμετωπίσει.

Ο φόβος: Τι μπορώ να κάνω εάν δεν αγαπήσω το δεύτερο παιδί μου όσο και το πρώτο;
Το γεγονός: «Σε μια μαμά που περιμένει το δεύτερο παιδί της και λατρεύει το πρώτο φαντάζει αδύνατο να αισθανθεί στην καρδιά της την ίδια αγάπη. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμα δέσιμο με το δεύτερο ενώ με το πρώτο υπάρχει (και με το παραπάνω) είναι λογικό να αισθάνεστε έτσι. Είναι ένας κοινός φόβος για τους γονείς που περιμένουν το δεύτερο παιδί τους αλλά το γεγονός ότι είστε τόσο δεμένοι με το πρώτο σας παιδί είναι η καλύτερη απόδειξη ότι θα δεθείτε και με το δεύτερο», τονίζει η Susan Bartell, ψυχολόγος και συγγραφέας στη Νέα Υόρκη. Στην πραγματικότητα, είστε πολύ ικανή να αισθανθείτε αγάπη όχι μόνο για ένα ή δύο αλλά για περισσότερα παιδιά.
Αν παρολ’ αυτά ανησυχείτε και θέλετε να πάρετε προληπτικά μέτρα ώστε να ενθαρρύνετε τη διαδικασία συγκόλλησης κατά τη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης, τότε μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα προγεννητικής γιόγκα, να ακούτε απαλή μουσική ή απλά να μιλάτε στο μωρό σας κάθε μέρα για λίγα λεπτά.

Ο φόβος: Τι θα συμβεί αν ο τοκετός θα είναι τελείως διαφορετικός από τον πρώτο ή ο ίδιος;
Το γεγονός: Αν είχατε μια δύσκολη πρώτη γέννα είναι λογικό να φοβάστε ότι το ίδιο θα συμβεί και με τη δεύτερη. « Η πρώτη μου γέννα κράτησε 45 ώρες με δυνατές συσπάσεις σχεδόν κάθε πέντε λεπτά» θυμάται η μαμά Άντζελα. «Είχα τρομοκρατηθεί και άργησα πολύ να πάρω την απόφαση να ξαναμείνω έγκυος», συμπληρώνει η ίδια.
Ως εκ τούτου, ο Δρ Bartell ενθαρρύνει τις μητέρες να συζητούν όλους τους φόβους και τα άγχη τους με τον γιατρό αλλά και με τον σύντροφό τους και να δημιουργήσουν ένα πλάνο γέννησης που θα τις κάνει να αισθανθούν ασφαλείς και σίγουρες.

Ο φόβος: Τι θα κάνω αν δεν μπορέσω να θηλάσω το δεύτερο μωρό μου;
Το γεγονός: Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση ή την ικανότητα μιας γυναίκας να θηλάσει το μωρό της. Αν δεν το κάνετε την πρώτη φορά δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα γίνει και τη δεύτερη ή το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση αν σκοπεύετε να θηλάσετε και αντιμετωπίσετε δυσκολίες απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο θηλασμού και σε καμιά περίπτωση μην πιέζετε τον εαυτό σας. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν δυο παιδιά που σας αγαπούν πολύ και χρειάζονται κι εκείνα την αγάπη και την προσοχή σας. Δεν έχει σημασία λοιπόν αν θα ταΐσετε το μωρό σας με μητρικό γάλα ή εμπορίου αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι θέλετε το καλύτερο για το μωρό σας και κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε για να τα καταφέρετε.

Ο φόβος: Τι θα κάνω με το μεγαλύτερο παιδί μου όταν έρθει η ώρα να γεννήσω;
Το γεγονός: Στο στάδιο της προετοιμασίας για τον ερχομό του δεύτερου μωρού μεγάλο ρόλο για την ανακούφιση των φόβων σας θα παίξει η οικογένεια που πάντα είναι πρόθυμη να βοηθήσει. Αν παρ’ όλα αυτά μένετε μακριά ή δεν έχετε οικογένεια πάντα υπάρχουν πρόθυμοι φίλοι ή ακόμα και γείτονες που δεν θα αρνηθούν να πάρουν το παιδί σας – ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας – όταν έρθει η ώρα να γεννήσετε.
    Αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς από την πλευρά σας είναι να περνάτε χρόνο με το μεγαλύτερο παιδί σας και να το προετοιμάσετε με την πιθανότητα η μαμά να λείψει για 3 – 4 μέρες για να φέρει το αδερφάκι του στο σπίτι. Εξηγήστε του τι θα συμβεί και αναφέρετε ότι ο μπαμπάς δεν θα λείψει τόσες μέρες. 

Ο φόβος: Τι θα συμβεί αν δεν μπορέσω να βρω τις ισορροπίες με ένα μικρό παιδί και ένα νεογέννητο;
Το γεγονός: Η ιδέα ότι οι γονείς θα προσαρμοστούν αμέσως στην νέα τους καθημερινότητα, δεν είναι ρεαλιστική. Η αλήθεια είναι ότι η προσαρμογή στη ζωή με ένα δεύτερο παιδί είναι δύσκολη, αλλά η ισορροπία ακόμα κι αν αργήσει θα έρθει. Είναι σημαντικό λοιπόν να έχετε υπομονή.

Μια ιδέα είναι να περνάτε ξεχωριστό χρόνο με το κάθε σας παιδί. Έτσι κι αλλιώς το νεογέννητο τον πρώτο καιρό θα κοιμάται πολλές ώρες κατά τη διάρκεια των οποίων εσείς θα μπορείτε να παίζετε με το μεγαλύτερό σας παιδάκι. Μην ξεχνάτε βέβαια να ξεκουράζεστε και να φροντίζετε τον εαυτό σας. Τις ώρες εκείνες μπορείτε να επιστρατεύσετε τον μπαμπά για να ενθαρρύνετε και την ανάπτυξη του δικού του δεσίματος με το μωρό.

baby.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki