Thursday, 12 April 2018

Οδηγός Αρμονικής Συνύπαρξης Παιδιού με Άγνωστο Σκύλο

Ένα μικρό παιδί δεν θα πρέπει ποτέ να μένει μόνο του με έναν σκύλο, είτε αυτός είναι γνωστός είτε όχι.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο απρόβλεπτα μπορούν να γίνουν κάποια σκυλιά. Και επίσης όλοι ξέρουμε πόσο απρόβλεπτα μπορεί να γίνουν και κάποια παιδάκια. 
Τι γίνεται όταν αυτά τα δυο συναντηθούν και είναι άγνωστα μεταξύ τους; 
Πώς θα πρέπει να αντιδράσει ένα παιδί σε μια τέτοια συνάντηση;

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Συναντώντας έναν άγνωστο σκύλο
Το πώς θα αντιδράσει ένα παιδάκι στην ξαφνική συνάντησή του με έναν σκύλο που δεν γνωρίζει εξαρτάται βασικά από την ηλικία του και την εμπειρία που έχει με τα ζώα. 
Για το παιδί το μέγεθος και η ράτσα του ζώου είναι βασικοί παράγοντες.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό σε μια τέτοια περίπτωση είναι η δική σας αντίδραση, η δική σας συμπεριφορά. 
Αυτή η συμπεριφορά θα εκπαιδεύσει και θα προστατέψει το παιδί αλλά και το σκύλο. Γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες σκυλιά κινδύνεψαν από επιθετικές συμπεριφορές φοβισμένων παιδιών. Εδώ η δική σας συμμετοχή είναι βασική.

Είναι απολύτως φυσιολογικό, αν συναντήσετε ένα κάπως επιθετικό σκυλί, να μην αφήσετε το παιδί σας να το πλησιάσει. Το ίδιο όμως πρέπει να συμβεί και στην περίπτωση που το σκυλί είναι διστακτικό ή δειλό. Γιατί ένα δειλό και φοβισμένο σκυλί μπορεί να γίνει επιθετικό. Το ίδιο επιθετικό μπορεί να γίνει και ένα άρρωστο ή χτυπημένο ζώο, από ανάγκη να προστατευτεί.

Μια κατηγορία σκύλων που μπορεί να γίνουν επίσης επικίνδυνα είναι τα πολύ ενεργητικά και παιχνιδιάρικα σκυλιά, τα οποία ενδέχεται να τραυματίσουν ένα παιδί στην προσπάθειά τους να παίξουν μαζί του. Είναι λογικό. Αν ένα δυνατό και χαρούμενο ζώο τρέξει για παιχνίδι πάνω σε ένα μωρό, αυτό πιθανόν να πέσει και να τραυματιστεί. 
Ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης του σκύλου σας δώσει το πράσινο φως, λέγοντάς σας ότι το ζώο του είναι εκπαιδευμένο, εσείς καλύτερα να εμποδίσετε το παιδί σας από την επαφή μαζί του.

Οδηγός αρμονικής συνύπαρξης παιδιού με άγνωστο σκύλο
Αν θέλετε να δώσετε στο παιδί σας την ευκαιρία μιας θετικής συνάντησης με ένα σκύλο χωρίς απρόοπτα, θα πρέπει να το διδάξετε μερικά πράγματα.

Πρώτο και πιο σημαντικό είναι το να μάθει το παιδί ότι δεν πρέπει ούτε να κυνηγήσει το σκύλο ούτε να το βάλει στα πόδια το ίδιο. Αυτή είναι μια παλιά και δοκιμασμένη συμβουλή που σίγουρα τη γνωρίζετε. Θα πρέπει να παραμείνει απολύτως ήρεμο. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο, όμως αν το μάθει αυτό το παιδί, θα το κάνει. Αν επίσης κρατάει κάτι φαγώσιμο, καλό είναι εκείνη τη στιγμή να το πάρετε από το χέρι του.

Τα παιδιά, από πολύ νωρίς, πρέπει να μάθουν να είναι ευγενικά με τα ζώα και να τους φέρονται καλά. Αυτό συχνά δε διδάσκεται στα σχολεία μας για αυτό πρέπει να το κάνετε εσείς.

Είναι πολύ σημαντικό ένα παιδάκι να μάθει να σέβεται τα ζώα. Να μάθει πώς να τα αγκαλιάζει, πώς να τα χαϊδεύει και πώς να τα παίρνει αγκαλιά, ειδικά αν είναι μικρά σε ηλικία. Να μάθει ότι και αυτά έχουν δικαιώματα. Και να μάθει και το πιο βασικό, ότι δεν είναι παιχνίδια. Γιατί μπορεί να παίζουμε μαζί τους, όμως δεν είναι παιχνίδια. Δεν τα τραβολογάμε, δεν τα σέρνουμε, δεν φωνάζουμε κοντά τους, δεν προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα που δεν θέλουν και φυσικά δεν τα χτυπάμε.

Αν τώρα θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με ένα άγνωστο σκύλο, θα πρέπει να ρωτήσουμε τον ιδιοκτήτη του, αν υπάρχει, για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε στο ζώο του. Ακόμα και για να το χαϊδέψουμε, θα πρέπει πρώτα να πάρουμε την άδειά του. Αν εκείνος μας δώσει το οκ, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλέψουμε το παιδί μας να μην κοιτάει κατευθείαν και επίμονα το ζώο στα μάτια και να το αποτρέψουμε από το να αρχίσει να φωνάζει. Η ηρεμία επιβάλλεται σε όλες τις περιπτώσεις.

Τέλος ένα μικρό παιδί δεν θα πρέπει ποτέ να μένει μόνο του με έναν σκύλο, είτε αυτός είναι γνωστός είτε όχι.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki