Saturday 25 January 2020

Πώς η διάθεση των μπαμπάδων επηρεάζει την πνευματική υγεία των παιδιών

Προσπαθήστε να φέρετε στο μυαλό σας τον δικό σας μπαμπά, τι θυμάστε από εκείνον;
Τι σας έχει μείνει από την παιδική σας ηλικία; Ποια ήταν συνήθως η διάθεσή του, ήταν αισιόδοξος, χαρωπός, κλειστός, απόμακρος, θυμωμένος, καταθλιπτικόμορφος, αγχώδης, τελειομανής, γλυκός, δοτικός…

Διάφορες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η διάθεση του μπαμπά μπορεί να επηρεάσει την πνευματική υγεία των παιδιών. Ναι, δεν είναι μόνο η μαμά εκείνη που επηρεάζει άμεσα το μικρό της, παίζει και ο μπαμπάς ρόλο και σίγουρα και οι δύο γονείς επηρεάζουν τον τρόπο που το παιδί τους αποκρίνεται νοητικά αλλά και τον ψυχισμό του.
  • Έρευνα στο πανεπιστήμιο του Connecticut στο Κέντρο Μελέτης Γονεϊκής Αποδοχής και Απόρριψης, έδειξε πως όταν ο μπαμπάς είναι «απών» όσον αφορά στην παρουσία του προς το παιδί, την αγάπη και την αποδοχή του, παρουσιάζονται προβλήματα που σχετίζονται με τον παιδικό ψυχισμό και την παιδική συμπεριφορά.
  • Έρευνα των πανεπιστημίων Imperial College, King’s College, Έξετερ και Οξφόρδης, καταλήγει πως όταν οι μπαμπάδες αφιερώνουν αρκετό χρόνο στο παιδί τους, κυρίως τους πρώτους μήνες της ζωής του, το βοηθάνε ώστε να έχει στη συνέχεια καλή νοητική ανάπτυξη.
  • Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Michigan επιβεβαιώνει την ύπαρξη ισχυρών δεσμών ανάμεσα στην πατρική διάθεση και στην πνευματική υγεία του παιδιού τους, υποστηρίζοντας ότι, το πώς αισθάνεται ο πατέρας νοητικά και ψυχικά έχει και το ανάλογο κόστος στο παιδί. Η συγκεκριμένη έρευνα εστίασε σε μπαμπάδες με ψυχολογικά προβλήματα και έντονο άγχος και παρατηρήθηκε αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη των παιδιών στις κοινωνικές τους δεξιότητες και στη διάδραση με άλλα άτομα. Πιο συγκεκριμένα, στις γλωσσικές δεξιότητες και στις αντιληπτικές τους ικανότητες στα μικρά παιδιά ηλικίας 2-3 ετών, χωρίς να διορθώνει το «έλλειμμα» η μητρική θετική παρουσία στους πρώτους μήνες ζωής τους.
Όπως λοιπόν συνηθίζουμε να λέμε, το κάθε παιδί έχει δύο γονιούς που τους χρειάζεται δίπλα του. Και μάλιστα δύο γονείς που είναι καλά στην ψυχική τους υγεία ή φροντίζουν να είναι καλά, που είναι «εκεί» παρόντες για το μικρό τους, ασχολούνται μαζί του, και δεν είναι μόνο η μητρική φιγούρα σημαντική όπως μέχρι σήμερα πιστεύαμε. Φαίνεται πως και η πατρική φιγούρα έχει εξίσου σημαντικό και ενεργό ρόλο στην νοητική υγεία του παιδιού από τους πρώτους μήνες της ζωής του, είτε είναι αγόρι, είτε κορίτσι. Μάλιστα όταν ο μπαμπάς είναι ήρεμος και με λιγότερο άγχος, τόσο πιο θετική είναι και η επίδραση στο παιδί.

Αν λοιπόν είστε μπαμπάς και νιώθετε πως δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε ιδιαίτερα με το μικρό σας ή νιώθετε την ψυχική σας υγεία ευάλωτη στην καθημερινότητα, μην ντραπείτε να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την πιο βαριά διάθεση που θα καθρεφτιστεί στο μικρό σας.
Ακόμα και ως μαμά, όταν βλέπετε πως ο πατέρας του παιδιού σας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και ψυχικά επίσης έχει αρνητική διάθεση, μην διστάσετε να σταθείτε δίπλα του, ρωτήστε τον πως νιώθει και μαζί πηγαίνετε στον ειδικό. Επίσης, μην είστε και εσείς σαν τις μαμάδες που θεωρούν πως το παιδί είναι αποκλειστικά δική τους υπόθεση και δεν αφήνουν χώρο στον μπαμπά να ασχοληθεί μαζί του!
Είναι χρέος και των δυο σας εφόσον αποφασίσατε να φέρετε παιδιά στον κόσμο να βάλετε πρώτο το δικό τους καλό, την δική τους υγεία –ψυχική και σωματική- τις δικές τους ανάγκες και πιο πίσω τις δικές σας!

Μαρίνα Μόσχα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
πηγή: Mothersblog.gr
newsbomb.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki