Tuesday, 3 March 2020

3 Μαρτίου : Παγκόσμια Ημέρα Άγριων Ζώων και Φυτών

Τα θαλάσσια είδη παρέχουν απαραίτητες υπηρεσίες που σχετίζονται με το οικοσύστημα.
Το πλαγκτόν εμπλουτίζει την ατμόσφαιρα με οξυγόνο και πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τη θαλάσσια και παράκτια βιοποικιλότητα για τη διατροφή και τα μέσα διαβίωσης. 
Οι θαλάσσιοι και παράκτιοι πόροι και οι βιομηχανίες που τους υποστηρίζουν, εκτιμάται ότι ανέρχονται τουλάχιστον σε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, περίπου το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Σήμερα, η ωκεάνια ζωή υφίσταται σημαντικές πιέσεις, που κυμαίνονται από την κλιματική αλλαγή έως τη ρύπανση, την απώλεια του παράκτιου φυσικού περιβάλλοντος και την υπερ-εκμετάλλευση των θαλάσσιων ειδών. 

Περίπου το ένα τρίτο των εμπορικών αποθεμάτων των ψαριών υπερ-αλιεύονται και πολλά άλλα είδη – από τα αλμπατρός έως τις χελώνες – απειλούνται από τη μη βιώσιμη χρήση των ωκεάνιων πόρων.Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις. Για παράδειγμα, όταν γίνεται προσεκτική διαχείριση της αλιείας, τα περισσότερα αποθέματα ψαριών έχουν καλές πιθανότητες ανάκαμψης.

Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Άγριων Ζώων και Φυτών, ας ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με την εξαιρετική ποικιλομορφία της θαλάσσιας ζωής και την κρίσιμη σημασία των θαλάσσιων ειδών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτές τις υπηρεσίες στις μελλοντικές γενιές.

3 Μαρτίου είναι ξεχωριστή μέρα για να μας θυμίζει ότι η κρίση της άγριας ζωής δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, σε αντίθεση με μια ξηρασία, μια πλημμύρα ή ένα κυκλώνα. 

Είναι το άμεσο αποτέλεσμα των ενεργειών των ανθρώπων. Οι άνθρωποι είναι η αιτία αυτής της σοβαρής απειλής για την άγρια ​​ζωή και οι άνθρωποι πρέπει να είναι η λύση, η οποία απαιτεί από εμάς να αντιμετωπίσουμε την ανθρώπινη απληστία, την άγνοια και την αδιαφορία. Οι μεγαλύτερες απειλές για την άγρια ​​ζωή είναι η απώλεια των ενδιαιτημάτων καθώς και της υπερβόσκησης, της γεωργίας και της ανάπτυξης.

Η Λαθροθηρία και η παράνομη διακίνηση της άγριας ζωής που γίνεται από διεθνικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος δημιουργούν την πιο άμεση απειλή για πολλά είδη. Ελέφαντες, πανγκολίνοι, ρινόκεροι, καρχαρίες, τίγρεις και πολύτιμα είδη δέντρων και φυτών είναι από τα πιο κρίσιμα υπό εξαφάνιση είδη και εμπορεύονται σε όλο τον κόσμο. Περίπου 100.000 ελέφαντες εκτιμάται ότι σφαγιάστηκαν για ελεφαντόδοντο την διετία 2010-2012.

Ενώ βλέπουμε θετική πρόοδο στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης άγριας ζωής, περισσότερα πρέπει να γίνουν από όλους μας. Κυβερνήσεις, νομοθέτες, τελωνειακοί υπάλληλοι, φύλακες Δασών και πάρκων άγριας ζωής σε κάθε περιοχή του κόσμου να κλιμακώσουν τις προσπάθειές τους για την προστασία της άγριας ζωής. Είναι επίσης χρέος του κάθε πολίτη η προστασία της άγριας ζωής και των βιοτόπων της.

Χρειάζεται συσπείρωση όλων και να κατανοήσουμε όλοι τελικά ότι το θέμα είναι πως: «το μέλλον της άγριας ζωής είναι στα χέρια μας»

unric.org
kastoria.pdm.gov.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki