Saturday, 7 March 2020

Τι άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου;

Ο αθλητισμός ενέχει πάμπολλα οφέλη για ένα παιδί, τόσο όσον αφορά τη σωματική του διάπλαση, όσο και την πνευματική.
Σε ψυχολογικό επίπεδο, η ενασχόληση με τον αθλητισμό δίνει στο παιδί πειθαρχία, το βοηθά να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του, την ικανότητα να συνεργάζεται με τους γύρω του, την ικανότητα να διαχειρίζεται το χρόνο του αλλά και να μη το βάζει κάτω όταν δυσκολεύεται. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τη μετέπειτα πορεία του και τη ζωή του γενικότερα.

Καθώς κάθε παιδί είναι μοναδικό, με τα δικά του ενδιαφέροντα και τις δικές του κλίσεις, το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς να επιλέξουμε το σωστό άθλημα για το παιδί μας. Για να αποκομίσει πραγματικά οφέλη το παιδί μας από ένα άθλημα, θα πρέπει να είναι κάτι το οποίο να του ταιριάζει και να το κάνει με χαρά. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επιλέξουμε με βάση στερεότυπα του τύπου “τα κοριτσάκια κάνουν μπαλέτο και τα αγοράκια παίζουν ποδόσφαιρο”, καθώς μπορεί μία τέτοια επιλογή να μην αντιπροσωπεύει το δικό μας το παιδί.

Εάν στο κοριτσάκι μας τυχαίνει να αρέσει όντως το μπαλέτο, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να το βοηθήσουμε να ασχοληθεί με αυτό. Εάν, από την άλλη, στο κοριτσάκι μας αρέσει το ποδόσφαιρο, οφείλουμε και πάλι να υποστηρίξουμε αυτή του την προτίμηση (και αντίστοιχα με τα αγοράκια).

Με αυτόν τον τρόπο, καταρρίπτουμε την πεποίθηση που περνάει καμιά φορά υπογείως στα παιδιά ότι κάποια πράγματα είναι γένους θηλυκού και άλλα γένους αρσενικού, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό σε έναν κόσμο όπου επικρατεί, δυστυχώς ακόμα, ένα επίπεδο σεξισμού. Μία άλλη παγίδα στην οποία πέφτουν ενίοτε οι γονείς είναι να προσπαθούν να επιβάλλουν αθλήματα στα παιδιά τους με βάση τις δικές τους προτιμήσεις ή τα δικά τους απωθημένα. Καλό είναι να αποδεχόμαστε τα παιδιά μας όπως είναι, και να τους το δείχνουμε, αντί να προσπαθούμε- ασυνείδητα μεν, βλαπτικά δε- να τα μετατρέψουμε σε κλώνους μας.

Ο καλύτερος τρόπος να βρούμε τα αθλήματα που ταιριάζουν περισσότερο στο παιδί μας είναι να οπλιστούμε με υπομονή και να κάνουμε δοκιμές. Παρατηρώντας το παιδί μας κατά τη διάρκεια δοκιμών με διάφορα αθλήματα, και συζητώντας μετά μαζί του, θα καταλάβουμε προς τα που κλίνει. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα πιο “κλασικά”, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση (η οποία ιδανικά θα πρέπει να υπάρχει στο... ρεπερτόριο ενός παιδιού για λόγους ασφαλείας) πολεμικές τέχνες, χορός κ.ο.κ. Στη συνέχεια, εάν δεν βρούμε κάτι το οποίο να αρέσει στο παιδί μας, μπορούμε να στραφούμε σε λιγότερο συνηθισμένες επιλογές, κινούμενοι με βάση τα όσα γνωρίζουμε για το χαρακτήρα του παιδιού μας. Όταν έχουμε να κάνουμε με συνεσταλμένα παιδιά, μπορούμε να δοκιμάσουμε (χωρίς πίεση όμως) να τα εγγράψουμε σε κάποιο ομαδικό σπορ, προκειμένου να ενισχύσουμε την κοινωνικότητά τους.

Με λίγη προσοχή στην επιλογή, ο αθλητισμός μπορεί σε μεγάλο βαθμό να “χτίσει” το χαρακτήρα του παιδιού μας, να του προσφέρει ευχαρίστηση και να εμπλουτίσει τη ζωή του.

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc., Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Email: myrtokogevina@gmail.com, Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336, www.kolonakipsychologist.com 
mothersblog.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki