==================
2021
Ο θεσμός της αναδοχής στην ελληνική νομοθεσία ρυθμίζεται κυρίως πλέον από τον νόμο 4538 (ΦΕΚ Α΄ 85/16.5.2018) “Μέτρα για την προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας και άλλες διατάξεις”. Το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Καβάλας είναι ένας από τους κύριους δημόσιους φορείς παιδικής προστασίας που υλοποιεί προγράμματα αναδοχής. Στόχος της διαδικασίας του θεσμού της αναδοχής είναι να καλλιεργήσει δεσμούς ασφάλειας και εμπιστοσύνης και να παρέχει το κατάλληλο έδαφος για την υγιή σωματική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού. Οι ανάδοχοι γονείς αναλαμβάνουν την πραγματική φροντίδα και διαπαιδαγώγηση του παιδιού, την αγάπη, τη στοργή και την ασφάλεια που χρειάζεται. Οι ανάδοχοι γονείς είναι συνεργάτες του παραρτήματος και στο ρόλο τους υποστηρίζονται από ομάδα ειδικών (κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο κ.α.). Το παιδί δεν ανήκει νομικά στους ανάδοχους γονείς, χωρίς να αποκλείεται η υιοθεσία του από αυτούς ως εξέλιξη της σχέσης τους ή η μετέπειτα ανάληψη της επιμέλειας του παιδιού από αυτούς. Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το ανήλικο παιδί που τοποθετείται σε ανάδοχη οικογένεια μπορεί να επιστρέψει, ανά πάσα στιγμή, στη βιολογική του οικογένεια ύστερα από δικαστική απόφαση. Το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια της αναδοχής, διατηρεί την επιμέλεια ή γονική μέριμνα του συγκεκριμένου παιδιού, που του έχει ανατεθεί από τον αρμόδιο φορέα.
Όταν ολοκληρωθεί η προεργασία της αναδοχής, προκειμένου να τοποθετηθεί το παιδί στην ανάδοχη οικογένεια, συνάπτεται και υπογράφεται μεταξύ των αναδόχων γονέων και του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού το «Συμφωνητικό Αναδοχής» που ορίζει αναλυτικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δύο μερών.
Τα συμβόλαια αναδοχής είναι ετήσια και ανανεώνονται κάθε φορά μετά από συνεργασία με το παράρτημα.
Η αναδοχή επιδιώκεται να είναι μακροπρόθεσμη, με απώτερο στόχο το συμφέρον του παιδιού. ‘Ένα παιδί μπορεί να μείνει στην ανάδοχη οικογένεια ακόμη και μετά την ενηλικίωσή του.
Μία αναδοχή μπορεί μετά από διετή ανανέωση, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και πρόκειται για το συμφέρον του παιδιού να εξελιχθεί σε υιοθεσία μετά από δικαστική πράξη.
Συνέχεια και με αίτηση
No comments:
Post a Comment