Tuesday, 19 January 2021

Ένα παιδί μετράει τραύματα λόγω σχολικού εκφοβισμού

«Γεια σας, χρειάζομαι βοήθεια. Δεν θέλω να ξαναπάω στο σχολείο». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια με τα οποία ο 10χρονος Γιώργος έλυσε τη σιωπή του για το μαρτύριο που βίωνε καθημερινά. Αν και είχε πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού επί σειράν ετών, δεν έβρισκε το θάρρος να μιλήσει. 
Όλα ξεκίνησαν στα επτά, όταν οι συμμαθητές του άρχισαν να τον χλευάζουν λόγω της αγάπης του για τον χορό. Στην αρχή πίστευε ότι ήταν για πλάκα, ωστόσο, μέρα με τη μέρα αισθανόταν ολοένα μεγαλύτερη απόρριψη και θλίψη. Είχε χάσει τον ύπνο του. Έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να συγκεντρωθεί σε καμία δραστηριότητα και προφασιζόταν πόνους για να μην πάει στο σχολείο. Κλείστηκε στον εαυτό του, απέφευγε κάθε κοινωνική συναναστροφή. 
Μέχρι τη στιγμή κατά την οποία αποφάσισε να απευθυνθεί μέσω τον γονιών του σε έναν σύμβουλο του προγράμματος «Live Without Bullying».
Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο
ο εκφοβισμός να γίνει κάτι σαν προσωπικό στίγμα στα παιδιά

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Απευθύνεται σε παιδιά 13-18 ετών, αλλά και σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Στον πυρήνα των υπηρεσιών του προγράμματος βρίσκεται η πλατφόρμα www.livewithoutbullying.com, μέσω της οποίας παρέχονται δωρεάν και ανώνυμα υπηρεσίες συμβουλευτικής από ψυχολόγους», δηλώνει στην «Κ» η κ. Αντωνία Τορρένς, εκπαιδευτική ψυχολόγος και ιδρύτρια του προγράμματος.

Στην περίπτωση του Γιώργου χρειάστηκαν περίπου δύο μήνες και διαδικτυακές συνεδρίες 2-3 φορές την εβδομάδα για να καταφέρει να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Πλέον, οι επιδόσεις του στο σχολείο είναι ικανοποιητικές και καταφέρνει να συναναστρέφεται τους συμμαθητές του χωρίς να φοβάται. «Τα παιδιά δεν εμπιστεύονται εύκολα να μιλήσουν. Αρχικά θεωρούν ότι πρόκειται για κάτι παροδικό. Επίσης, φοβούνται ότι αν δείξουν τα πραγματικά τους συναισθήματα θα εκτεθούν στους συνομηλίκους τους. Θα πέσουν στα μάτια των γονιών τους. Ανησυχούν ότι αν αναφέρουν το περιστατικό στο σχολείο, οι γονείς με έναν ακατάλληλο χειρισμό μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα και η ζωή τους να γίνει μια κόλαση», εξηγεί η κ. Τορρένς και προειδοποιεί για τον κίνδυνο ο εκφοβισμός, χωρίς τα κατάλληλα μέτρα, να γίνει κάτι σαν προσωπικό στίγμα που ενδεχομένως να συνοδεύει τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή. «Ο εκφοβισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, είναι σωματικός, είναι ψυχολογική βία, είναι αποκλεισμός από τον κοινωνικό περίγυρο, υπάρχει ο ομοφοβικός εκφοβισμός και φυσικά ο διαδικτυακός, όπου τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά», συμπληρώνει.

H καταγγελία από μαθητές, γονείς ή εκπαιδευτικούς γίνεται ανώνυμα και δωρεάν όλο το 24ωρο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Η επικοινωνία υλοποιείται μέσω του υπολογιστή ή μέσω της εφαρμογής που είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο για κινητά με λογισμικό android. 

Από την έναρξη της λειτουργίας της, το 2015, η πλατφόρμα έχει υποστηρίξει περισσότερους από 30.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα, ενώ πάνω από 400 εκπαιδευτικοί έχουν παρακολουθήσει διαδικτυακά μαθήματα για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν όχι μόνο να αντιμετωπίσουν, αλλά και να προλάβουν φαινόμενα εκφοβισμού.

Αφορμή για σχολικό εκφοβισμό, όπως εξηγεί η κ. Τορρένς, αποτέλεσε και η χρήση μάσκας στα σχολεία: 

«Υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες στους οποίους οφείλεται αυτό. Ο ένας έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν σχετικά αψήφιστα τα προβλήματα και ο άλλος έχει να κάνει με την ίδια τη φύση προέλευσης του εκφοβισμού. Ότι δηλαδή στοχεύει στο να πληγώσει όποιον έχει κάποιο χαρακτηριστικό που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα».

kathimerini.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki