Sunday, 14 March 2021

Πώς να μάθετε στο παιδί να φυλάγεται από τα «μη ασφαλή» αγγίγματα

Η λίστα των  δηλωμένων παιδικών σεξουαλικών κακοποιήσεων είναι τεράστια – κι ακόμα μεγαλύτερη εκείνη των περιστατικών που μένουν στη σιωπή και δεν βρίσκουν ποτέ δικαίωση. Ο φόβος και η ντροπή που νιώθουν τα παιδιά, συχνά υπερκαλύπτουν τον πόνο τους και δεν μιλάνε σε κανέναν!
Η ωμή αλήθεια είναι πως η εξομολόγηση της σεξουαλικής (ή όποιας άλλης μορφής) κακοποίησης είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση – πόσο μάλλον για ένα ανήλικο παιδί. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε ως γονείς είναι να τα διδάξουμε να διαβάζουν τα ύποπτα σημάδια, να μιλούν στους μεγαλύτερους και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους.

Βρείτε την κατάλληλη στιγμή για να μιλήσετε στο παιδί

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να μιλήσετε στο παιδί σας για τα «μη ασφαλή» αγγίγματα, χωρίς να το τρομάξετε. Βασική προϋπόθεση για να σας ακούσει με προσοχή είναι να βρείτε την κατάλληλη στιγμή κατά την οποία θα είναι ήρεμο και τριγύρω δεν υπάρχουν αντιπερισπασμοί. Ο στόχος είναι να συγκεντρωθεί στην κουβέντα σας και να καταλάβει αυτά που θα του πείτε.

Εξηγήστε στο παιδί σας ότι δεν είναι ασφαλές να:

  • Να αγγίζουν τα πολύ προσωπικά σημεία του σώματός του
  • Να αγγίζει κάποιος τα πολύ προσωπικά σημεία του σώματός του μπροστά του
  • Να του ζητά κάποιος να αγγίξει τα προσωπικά σημεία του σώματός του
  • Να του ζητά κάποιος να βγάλει τα ρούχα του ή
  • Να τραβάει κάποιος βίντεο ή φωτογραφίες ενώ εκείνο είναι γυμνό
  • Να του δείχνουν βίντεο ή φωτογραφίες με γυμνούς ανθρώπους

Μάθετε στο παιδί να ξεχωρίζει τα «μη ασφαλή» αγγίγαμτα

Αφού μιλήσετε για όλα τα παραπάνω, ζητήστε από το παιδί να σας εξηγήσει ποια είναι τα «ασφαλή» και ποια τα «μη ασφαλή» αγγίγματα. Με λίγα λόγια, σιγουρευτείτε ότι έχει καταλάβει σωστά όσα του είπατε λίγο πριν. Μπορείτε επίσης να του κάνετε και ερωτήσεις όπως «Τι θα έκανες στην περίπτωση που…». Το παιδί σας πρέπει να καταλάβει πως μία χειραψία ή μια αγκαλιά από κάποιον που εμπιστεύεται είναι ασφαλής.

Ωστόσο, ένα μη ασφαλές άγγιγμα είναι εάν:

  • Κάποιος το αγγίξει κι έπειτα το απειλήσει να μην το πει σε κανέναν
  • Το άγγιγμα το κάνει να νιώσει νευρικό και φοβισμένο
  • Το άγγιγμα το κάνει να νιώθει άβολα
  • Πονέσει
  • Κάποιος το αγγίξει σε σημεία που δεν θέλει

Μιλήστε του για το σώμα του

Πολλοί γονείς αποφεύγουμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το ανθρώπινο σώμα και τα όργανα αναπαραγωγής, είτε από αμηχανία, είτε επειδή τα θεωρούμε πάντα μικρά για τέτοιες συζητήσεις – κι αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται οι επίδοξοι θύτες! Θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί με τα παιδιά μας από νωρίς και να μιλάμε για το ανθρώπινο σώμα χωρίς ντροπή. Έτσι, θα μάθουν να σέβονται τον εαυτό τους και να ξεχωρίζουν πράξεις που τους φέρνουν σε αμηχανία.

Επίσης, αν έχουμε μάθει να μιλάμε ανοιχτά και με σεβασμό μέσα στην οικογένεια, θα είναι πιο εύκολο για το παιδί να ανοιχτεί. Θα μπορέσει  να ομολογήσει μία πράξη που του φάνηκε περίεργη ή που το έκανε να ντρέπεται χωρίς να φοβάται πως θα θυμώσετε ή θα το τιμωρήσετε.

Υπάρχουν αρκετά παιδικά βιβλία που μιλούν για το σώμα μας. Μπορείτε να προμηθευτείτε κάποιο από αυτά και να δείξετε στο παιδί σας ποια είναι τα πολύ προσωπικά σημεία και ποια δεν επιτρέπεται να αγγίζουν οι άλλοι. Επίσης, μπορείτε να δείτε παρέα την ταινία μικρού μήκους «Το μυστικό της Νίκης – ο κανόνας του εσωρούχου»:

Εξηγήστε ότι μερικά μυστικά δεν πρέπει να μένουν μυστικά…

Τις περισσότερες φορές, οι κακοποιητές λένε στο παιδί να κρατήσει ότι συνέβη μεταξύ τους μυστικό. Το παιδί σχεδόν πάντα υπακούει, είτε επειδή νιώθει πως το λάθος ήταν δικό του, είτε επειδή φοβάται. Πρέπει να τους εξηγήσουμε πως όταν κάποιος μας ζητά να κρατήσουμε τα «μη ασφαλή» αγγίγματα μυστικά, εμείς πρέπει να το πούμε αμέσως σε κάποιον μεγάλο που εμπιστευόμαστε! Σε αυτό το σημείο, ζητήστε του να κάνει μια λίστα με τους ανθρώπους που εμπιστεύεται απόλυτα και κάντε πρόβα εναν πιθανή διάλογο ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Έχει το δικαίωμα να λέει «όχι»

Περίπου το 70% των περιπτώσεων κακοποίησης συμβαίνουν από ανθρώπους που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται. Το παιδί παθαίνει σύγχυση και μπερδεύεται. Εξάλλου, τους έχετε διδάξει να εμπιστεύονται αυτούς τους ανθρώπους και η ξαφνική αλλαγή στην συμπεριφορά τους κάνουν το παιδί να νιώθει όχι μόνο σύγχυση, αλλά και φόβο.

Γι’ αυτό πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να λένε (ή και να φωνάζουν δυνατά αν χρειαστεί) «όχι» σε οποιοδήποτε άγγιγμα δεν τους αρέσει, ακόμα κι αν προέρχεται από έμπιστους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους. Με λίγα λόγια, πρέπει να μάθουν να προστατεύονται και μόνα τους.

Το παιδί σας έχει το δικαίωμα να:

  • Πει «όχι» όταν κάποιος το αγγίζει παρά τη θέλησή του
  • Να φύγει μακριά από τον άνθρωπο που το αγγίζει καταχρηστικά
  • Να μην ξαναμείνει μόνο με αυτόν τον άνθρωπο
  • Ζητήσει βοήθεια – ακόμα και να ουρλιάξει
  • Πιστέψει πως το λάθος δεν είναι δικό του και να προστατευτεί

Πηγή: brightside.me

socialista.tothemaonline.com

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki